Τριβή και έργο σε κατακόρυφο τοίχο

Το σώμα Σ του σχήματος ισορροπεί ακίνητο και σε επαφή με έναν κατακόρυφο τοίχο. Στο σώμα ασκείται πλάγια δύναμη F η οποία σχηματίζει γωνία θ με τον κατακόρυφο τοίχο το μέτρο της οποίας ισούται με 60°, όπως στο σχήμα. Μεταβάλλοντας κατάλληλα το μέτρο της δύναμης F διατηρώντας σταθερή την κατεύθυνσή της, παρατηρούμε ότι το σώμα παραμένει ακίνητο μόνο όταν για το μέτρο F αυτής ισχύει 40/3N ≤ F ≤ 40N.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, παρατηρούμε ότι το σώμα ολισθαίνει κατά μήκος του τοίχου.

Α.        Να αποδείξετε ότι ο κατακόρυφος τοίχος δεν είναι λείος.

Β.        Να υπολογίσετε τη μάζα του σώματος Σ και την τιμή του συντελεστή οριακής τριβής μεταξύ σώματος και τοίχου.

Ενώ το σώμα Σ είναι ακίνητο και σε επαφή με τον κατακόρυφο τοίχο, μεταβάλλουμε ακαριαία το μέτρο της δύναμης στην τιμή F=50N, με αποτέλεσμα το σώμα να ολισθαίνει κατά μήκος του τοίχου. Για τη στιγμή που το σώμα έχει διανύσει διάστημα s=2m,

Γ.        i)         να υπολογίσετε την κινητική του ενέργεια.

ii)   να υπολογίσετε το ρυθμό με τον οποίο η δύναμη F προσφέρει ενέργεια στο σώμα.

Δίνεται το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας g=10m/s2. Να θεωρήσετε το συντελεστή οριακής τριβής ίσο με τον συντελεστή τριβής ολίσθησης μεταξύ του σώματος Σ και του τοίχου.

Τριβή και έργο σε κατακόρυφο τοίχο

Τριβή και έργο σε κατακόρυφο τοίχο

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παύλος Αλεξόπουλος
8 ημέρες πριν

Γεια σου Μιλτο. Πολύ όμορφη η ιδέα της άσκησης!!! Είναι θεωρώ απαιτητική αλλά εμπεριέχει σχεδόν όλη την φυσική της Α Λυκείου. Στατική τριβη – 1ος νομος Νεύτωνα, τριβή ολίσθησης – 2ος νομος Νεύτωνα , έργο δύναμης, ισχύ. Μια επαναληπτική άσκηση μεγάλης διδακτικής αξίας!

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
8 ημέρες πριν

Καλησπέρα Μίλτο, καλησπέρα Παύλο.
Θα συμφωνήσω με τον Παύλο για την διδακτική αξία της άσκησης!
Μια άσκηση με σώμα σε επαφή με κατακόρυφο τοίχο, δείχνει το πόσο οι μαθητές έχουν καταλάβει κάτι από τριβές… Δυστυχώς μπορεί να λύνουν δύσκολες ασκήσεις που αναφέρονται σε οριζόντιο επίπεδο, αλλά σηκώνουν ψηλά τα χέρια, όταν πάμε σε κατακόρυφο τοίχο…
Και η παραπάνω άσκηση δεν έχει μια υποπερίπτωση…
Τα έχει όλα και συμφέρει!
Να είσαι καλά Μίλτο.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
8 ημέρες πριν

Καλησπέρα Μίλτο. Υψηλών απαιτήσεων, αλλά πολύ ωραία ιδέα. Ίσως την κάνω σε απλούστερη εκδοχή, με γνωστή μάζα και με δεδομένο ότι το σώμα οριακά είναι έτοιμο να κινηθεί προς τα πάνω.
Και πάλι 3 στους 27 σε κάθε τάξη, θα καταλάβουν τι γίνεται…