Έστω ένας ευθύγραμμος αγωγός απείρου μήκους, κάθετος στο επίπεδο της σελίδας, ο οποίος διέρχεται από το σημείο Ο και διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα έντασης Ι=10 Α. Στο επίπεδο της σελίδας παίρνουμε ένα ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ, όπου τα άκρα του Α και Β απέχουν από το Ο ίσες αποστάσεις r=0,2m, δημιουργώντας ένα ισοσκελές τρίγωνο με παρά την βάση γωνίες φ=30°, όπως στο σχήμα.
- Να βρεθεί το ελάχιστο και το μέγιστο μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου για τα σημεία του ευθυγράμμου τμήματος ΑΒ.
- Για ένα στοιχειώδες τμήμα του ΑΒ, μήκους Δl=1mm, πολύ κοντά στο άκρο Α, να υπολογισθεί το γινόμενο Β∙Δl∙συνθ. Ποια η αντίστοιχη τιμή του γινομένου, αν το τμήμα Δl, βρίσκεται στην θέση με μέγιστο μέτρο της έντασης του πεδίου; (Το Δl θεωρείται πολύ μικρό, οπότε δεχόμαστε ότι σε όλα του τα σημεία επικρατεί το ίδιο Β).
- Να υπολογιστεί για το τμήμα ΑΒ το άθροισμα ΣΒi∙Δli∙συνθi.
Δίνεται μο=4π×10-7Τm/Α.
ή
Ο νόμος του Ampère σε μια δύσκολη εφαρμογή.
Ο νόμος του Ampère σε μια δύσκολη εφαρμογή.
Καλημέρα Διονύση
Άμα τη δεις λυμένη λες…σιγά τη δύσκολη.
Θέλει το κόλπο του ο Ampere για να δώσει λύση.
(Στην απάντηση i) εκεί που γράφεις d=rημθ όπου θ πρέπει φ)
Να είσαι καλά
καλημέρα σε όλους
πολύ καλή, Διονύση, με “ζόρικο” iii
(είχα δει το θ του Παντελή, καθώς και την ανάποδη φορά στο Ο
να γιατί χρειάζεται πάντα ένας “δευτερομάτης”…)
Καλημέρα Παντελή, καλημέρα Βαγγέλη και σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Δίκιο έχετε για το φ (αντί για θ)… όπως και για το αρχικό σύμβολο της κατεύθυνσης του Β, για το οποίο έλαβα μήνυμα στο μέιλ μου…
Έκανα τις διορθώσεις, ελπίζω τώρα να είναι σωστά.
Καλημέρα Διονύση. Πολύ καλή άσκηση! Ό, τι πρέπει για επανάληψη.
Αν κάποιος υποψήφιος δεν γνωρίζει την “τεχνική” για τέτοιου είδους περίπτωση στο νομό του Ampere , δεν θα μπορέσει να απαντήσει εύκολα.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Καλημέρα σε όλους,
Πολύ καλή εφαρμογή. Για το iii ερώτημα μια εναλλακτική λύση θα ήταν να εκμεταλλευτούμε την συμμετρία και να θεωρήσουμε ως κλειστή γραμμή Ampere ενα ισοπλευρο τριγωνο με τον αγωγό στο βαρύκεντρο του. Τότε εύκολα θα βλέπαμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μο.Ι/3 . Το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κανονικά πολύγωνα με τροποποίηση της γωνίας.(π.χ. τετραγωνο με φ=45)
Να είστε πάντα καλά.