μαθητής με ρώτησε πως γίνεται ένα τροχιακό να έχει νέφη στα δύο πλάγια
δηλαδή πιθανότητα θέσης του ηλεκτρονίου αριστερά και δεξιά και κενό πάνω και κάτω
δηλαδή μηδέν πιθανότητα εκεί? τότε πως περιστρέφεται γύρω γύρω από τον πυρήνα
αν δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσει από εκεί?
Στράτο καλησπέρα. Εγώ θα του έλεγα να “δει” το ηλεκτρόνιο σαν ένα κύμα, μια διαταραχή. Όχι σαν ένα σωματίδιο-μπιλίτσα που περιφέρεται γύρω από τον πυρήνα. Αυτό δεν λέει και η κβαντομηχανική; Ας φύγει για λίγο από το πρότυπο του Bohr…
Μάλλον το μπέρδεμε ξεκινά από τους διαφορετικούς στην σημασία τους τρεις όρους : τροχιά τροχιακό και”τροχιακό”. Μοιάζουν αλλά σημασιολογικά είναι διαφορετικοί στην επιστήμη.
Τροχιά ηλεκτρονίου δεν υπάρχει διότί δεν το επιτρέπει η αρχή της απροσδιοριστίας. ‘Οπως λέει και ο Θοδωρής ας ξεχάσει λίγο τον Μπόρ.
Τροχιακό είναι μια συνάρτηση ψ που δεν έχει καμιά φυσική συμασία . Αλλά το τετράγωνο του τροχιακού ( της συνάρτησης ψ ) είναι μια συνάρτηση Ψ^2 που πολλαπλασιασμένη επί ένα παράγοντα Κανονικοποίησης δίνει την κατανομή των πιθανοτήτων να βρεθεί το ηλεκτρόνιο κάπου γύρω από τον τρισδιάτο χώρο. Αυτό μπορούμε να το οπτικοποιήσουμε σαν ένα νέφος κουκίδων γύρω από τον πυρήνα αλλού πιο πυκνών και αλλού πιο αραιών ανάλογα αν είναι μεγάλη ή μιρή πιθανότητα σε εκείνη την περιοχή. Την γραμμή που πρικλείει το 97% τής πιθανότητας αν την σχεδιάσω έχει την μορφή δυο λοβών που κακώς την λέμε “τροχιακό” αφού είναι στην πραγματικότητα ένα “νέφος πυκνότητας πιθανότητας θέσης” του e που αντιστοιχεί στο τετράγωνο ψ^2 του συγκεκριμένου τροχιακού Ψ που είναι μια από τις λύσεις της περίφημης εξίσωσης.
Αν κάνω χιλιάδες όμοια πειράματα η πιθανότητα να βρεθεί το e σε μια θέση επιβεβαιώνεται ότι είναι ίση με την κανονικοποιημένη ψ^2. Και βέβαια μόνο 3% από τα πειράματα θα δώσουν θέσεις έξω από το νέφος που αντιστοιχεί στο τροχιακό ψ. Αυτό μας φτάνει για να προβλέψουμε την συμπεριφορά των ατόμων (Δεν χρειάζεται να ξέρουμε κάτι που δεν υπάρχει. Διότι δεν υπάρχει τροχιά – δηλαδή γνώση τηςθέσης ενός ηλεκτρονίου και της ορμής του κάθε στιγμή- όπως στα σώματα του μακρόκοσμου )
ευχαριστώ πολύ.