Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Γειά σου Γιάννη.
Ο τίτλος…
Η “πινακωτή” εισαγωγή και η σχέση τους…
Θέρισες… εσύ, εμείς θα λιχνίσουμε θα βάλουμε στο “μύλο” τον καρπό
και για την όποια χρήση του ,εσύ … τι φταις (;), μάλλον δεν φταις.
Να είσαι καλά

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
03/04/2023 12:52 ΜΜ

Γιάννη καλημέρα.
Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και έχουμε πολλούς τρόπους να το λύσουμε,  κάνουμε επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιήσουμε   με διάφορα κριτήρια.
Πιο εύκολος,  πιο γρήγορος, πιο κατανοητός κλπ.

Στην περίπτωση της Εεπ ο μεν νόμος του Faraday είναι ένας εμπειρικός κανόνας που μου δίνει την δυνατότητα να βρω αυτό που θέλω και κάποιες φορές πιο γρήγορα,  όπως πολύ έξυπνα  έδειξες με τα παραδείγματά σου, ενώ η διαδικασία μέσω δυνάμεων Lorentz μου δείχνει με βάση γενικότερο νόμο και το γιατί συμβαίνει αυτό.
Όποιος ξέρει και τα δύο επιλέγει πως θα δουλέψει με βάση την συγκεκριμένη περίπτωση.
Πολύ σωστή και ταιριαστή η αναλογία ανάμεσα στους πίνακες Karnaugh και την Άλβγεβρα Boole.
Αυτή είναι η γνώμη μου.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
03/04/2023 12:54 ΜΜ
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλημέρα Άρη, μόλις σε “είδα”.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
03/04/2023 12:53 ΜΜ

Καλημέρα Γιάννη,
συμφωνώντας απόλυτα με όσα γράφεις, αυτό που δεν καταλαβαίνω στις απόψεις που κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται είναι το εξής:
Είναι άλλος ο νόμος του Faraday όταν μεταβάλλεται χρονικά το μαγνητικό πεδίο και …άλλος ο νόμος του Faraday όταν μεταβάλλεται το διάνυσμα που ορίζει μία επιφάνεια (ο “κινητικός όρος” από την μεταβολή εμβαδού ή/και προσανατολισμού της); Έχει περισσότερη “αλήθεια” ο πρώτος όρος από τον δεύτερο;
 
Θέλω να τονίσω στα γραφόμενά σου τα, κατ’ εμέ, εξής σημαντικά:

  1. Ο νόμος του Faraday δεν έχει ανάγκη κυκλώματος για να διατυπωθεί, όπως το ηλεκτρικό πεδίο δεν έχει ανάγκη φορτίων σε θέση υποθεμάτων για να υπάρξει. Όπως τα υποθέματα «φανερώνουν» το ηλεκτρικό πεδίο μέσω δυνάμεων, τα κλειστά κυκλώματα «φανερώνουν» την επαγόμενη ΗΕΔ μέσω του επαγομένου ρεύματος.
  2. Ο νόμος του Faraday αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το γεγονός ότι τα μαγνητικά πεδία πηγάζουν από την κίνηση ηλεκτρικών φορτίων, συνεπώς για κινούμενους παρατηρητές το μαγνητικό πεδίο μπορεί να θεωρηθεί, χωρίς λάθος, ως αμιγώς ηλεκτρικό.
  3. Ο νόμος του Faraday μπορεί να μετασχηματιστεί σε μία από τις εξισώσεις του Maxwell, οπότε εμπεριέχει πληροφορία και για την δύναμη Lorentz.
  4. Ο νόμος του Faraday στην γραφή του νόμου του Maxwell είναι αναλλοίωτος για όλους τους παρατηρητές, σχετικιστικούς ή μη. Αποτελεί το έναυσμα της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας. 
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
03/04/2023 3:19 ΜΜ

Γιάννη ούτε εγώ είμαι καλός στα ιστορικά, αλλά η περίφημη δημοσίευση του Einstein του 1905, είχε ως τίτλο (αγγλική μετάφραση), “On the Electrodynamics of Moving Bodies”.
Αξίζει να διαβάσει κάποιος την εισαγωγή του ιδίου:
comment image

Μουρούζης Παναγιώτης

Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρησή σου Γιάννη.
Για την ενίσχυση της άποψής σου θα πάω ακόμη παραπέρα αναφερόμενος στις δυναμικές γραμμές. Μία έννοια ( όχι φυσικό μέγεθος ) που έχει τεράστια εκπαιδευτική αξία, όχι όμως και επιστημονική. Βοηθάει στην κατανόηση δύσκολων εννοιών, (ηλεκτρικό , μαγνητικό πεδίο ) μεγεθών ( ένταση ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, ηλεκτρική και μαγνητική ροή ) και νόμων ( Φαραντέυ Γκάους ) χωρίς να έχει κάποια επιστημονική βάση. Διδάσκεται παγκοσμίως στη Β/θμια εκπαίδευση και ενίοτε και στην Τριτοβάθμια.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
03/04/2023 3:57 ΜΜ

Γεια σου Στάθη.
Επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα αναλυτικά κατάλαβες πιστεύω ότι στην προηγούμενη απάντησή μου στο Γιάννη αναφερόμουν στα “σχολικά” -dΦ/dt και Bul, όπως νομίζω ήταν και το πνεύμα του Γιάννη.

Άρης Δεκατρής
03/04/2023 4:02 ΜΜ

Καλησπέρα Γιάννη.
Πολύ καλές και διαφωτιστικές οι διευκρινίσεις σου.
Σκέφτηκα μια -σχετική με το θέμα- περίπτωση στο σχολικό βιβλίο που με προβλημάτισε σε κουβέντα με μαθητές.

Το βιβλίο καταλήγει και από τους δύο δρόμους στην εξίσωση Eεπ = Β υ l (με τη δύναμη Lorentz και τον Νόμο τού Faraday) όπου ως επιφάνεια στην οποία μεταβάλλεται η μαγνητική ροή εννοούμε αυτή που ορίζει ο αγωγός με την κίνησή του.
Για την απόδειξη θεωρεί α) την κίνηση τής ράβδου ευθύγραμμη ομαλή και β) το Μ.Π. ομογενές.

Όμως… στην ερώτηση 5.11 του σχολικού βιβλίου, το Μ.Π. είναι σταθερό μόνο κατά μήκος τού αγωγού, όχι σε όλη την επιφάνεια που ορίζει ο αγωγός με την κίνησή του, οπότε προκύπτουν δύο προβλήματα σχετικά με αυτό που προτείνει το επίσημο λυσάρι:
1) Πώς θα χρησιμοποιήσεις την Εεπ = Β υ l, για ανομοιογενές Μ.Π., ενώ την απέδειξες για ομογενές?
2) Αν πας από τον δρόμο τού Faraday για να καταλήξεις στην εξίσωση τής Εεπ, η ροή είναι Φ = Β . S. Και αφού είναι συναρτήσεις τού χρόνου τόσο το Β όσο και το S, πώς θα υπολογίσει ο μαθητής (ειδικά τού πεδίου Υγείας) τον ρυθμό μεταβολής τού γινομένου και θα καταλήξει στον τύπο που θεωρεί -αυθαίρετα κατ’ εμέ- το λυσάρι?

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από Άρης Δεκατρής
Άρης Δεκατρής
03/04/2023 4:28 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Πολύ καλές και διαφωτιστικές οι διευκρινίσεις Γιάννη.
Μου δίνεις αφορμή να αναφέρω έναν πρόσφατο σχετικό προβληματισμό.
 
Το σχολικό βιβλίο καταλήγει και από τους δύο δρόμους στη σχέση Εεπ = Β υ l (δύναμη Lorentz και Νόμος Faraday) θεωρώντας α) ομογενές το Μ.Π., β) ευθύγραμμη ομαλή την κίνηση τής ράβδου και γ) ως επιφάνεια στην οποία μεταβάλλεται η μαγνητική ροή «αυτή που ορίζει ο αγωγός με την κίνησή του».
 
Όμως, στην ερώτηση 5.11 του σχολικού βιβλίου το Μ.Π. είναι σταθερό μόνο κατά μήκος τής κινούμενης ράβδου, οπότε είναι συναρτήσεις τού χρόνου τόσο το Β όσο και το S στο γινόμενο Φ = Β . S
1) Πώς ο μαθητής θα χρησιμοποιήσει την Εεπ = Β υ Ι για ανομοιογενές Μ.Π. (όπως προτείνει και το επίσημο λυσάρι) ενώ την απέδειξε για ομογενές?
2) Και αν καταφύγει στον Νόμο τού Faraday, πώς θα υπολογίσει την χρονική παράγωγο τού γινομένου, χωρίς κανένα μέγεθος σταθερό? (Οι του πεδίου Υγείας πάντως δεν…)
comment image

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από admin
Άρης Δεκατρής
03/04/2023 8:03 ΜΜ

Πολύ ωραία Γιάννη. Και το τρυκ (αν και δύσκολα “περνάει” στα παιδιά) και η άσκηση που φωτίζει πράγματα.
Το πρόβλημα είναι πολλαπλό και οι διαθέσιμες ώρες για να διδαχθεί όπως θα έπρεπε η (τεράστια πλέον) ύλη ανεπαρκέστατες.
Το “μισό” σε θεωρία βιβλίο (σε σχέση με ό,τι ζητούν στις ασκήσεις) και οι “μισές” μαθηματικές γνώσεις των περίπου “μισών” μαθητών τής Γ (τού Υγείας) οδηγούν στο να μη μπορείς στο τέλος να διδάξεις τίποτα “ολόκληρο”. Λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Αναμένουμε με αγωνία τα καινούργια βιβλία…