Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ, φέτος πρέπει να περιοριστούν τα περίπλοκα συνδυαστικά θέματα και τα προβλήματα με μεγάλους μαθηματικούς χειρισμούς. Τα θέματα θα πρέπει να πλησιάζουν τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου, κατά συνέπεια εγώ αντιλαμβάνομαι, μετά το «άνοιγμα» της εξεταστέας ύλης και τις προσθήκες πιο δυσκολονόητων θεωρητικών αντικειμένων, ότι τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να γίνουν πιο εύκολα από αυτά των προηγούμενων χρόνων. Έτσι δίνω ένα διαγώνισμα σε όλη την ύλη, που να προσεγγίζει το επίπεδο δυσκολίας που κρίνω ότι συμβαδίζει με τα προηγούμενα. Μήπως αρχίσουν και οι διαγωνιζόμενοι στη φυσική, που δούλεψαν επιμελώς όλα τα λυκειακά χρόνια, να γράφουν άριστα, όπως γίνεται και με άλλα μαθήματα, άλλων προσανατολισμών. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί μια αδικία, που πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κοινών τμημάτων σε όλα τα πεδία. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να κάνω ένα διαγώνισμα ακόμα πιο εύκολο, αλλά συνηθίσαμε αλλιώς και τώρα είναι δύσκολο να αλλάξουμε…
ΕΥΚΟΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
Γεια σου Παναγιώτη και σε ευχαριστούμε για το διαγώνισμα. Θα βοηθούσε τους μαθητές να ανεβάσεις και τις λύσεις.
Φοβάμαι ότι με πολύ εύκολα θέματα, η εισαγωγή θα κρίνεται από τη Γλώσσα…
Ποιος λέει ότι το μάθημα της φυσικής θα κρίνει ποιος θα “εισαχθεί” και ποιος όχι;
Καλησπέρα Χρήστο. Κανένα μάθημα δεν πρέπει να κρίνει την εισαγωγή. Είναι δύσκολη υπόθεση η επιλογή θεμάτων, ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Φυσικά όσο πιο απλωμένη είναι η ύλη, τόσο πιο ήπια τα θέματα. Διαβάθμιση χρειάζεται και όχι θέματα για εκτέλεση συνταγών.
Σωστό αυτό για τη γλώσσα, αλλά η λύση δεν είναι να δυσκολεύουν πάντα τη φυσική και τα τελευταία χρόνια και τη χημεία και να είναι εύκολα κάποια μαθήματα πάντα. Μπορεί να είναι κάθε χρονιά 1 ή 2 μαθήματα πιο δύσκολα σε όλα τα πεδία. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την ΚΕΕ και για το ΙΕΠ, που δεν έχουν πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτό το διαγώνισμα δεν το έκανα για την προετοιμασία των μαθητών, αλλά για να εκφράσω μια άποψη. Υπάρχουν πολλά διαγωνίσματα κι εδώ κι αλλού που είναι πιο κοντά στο επίπεδο των εξετάσεων κι ενδείκνυνται για την προετοιμασία των διαγωνιζόμενων.
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Καλά έκανες και το ανέβασες σε αυτή την περίοδο.
Είναι ένα διαγώνισμα που δοκιμάζει τις γνώσεις του υποψηφίου αυτή τη στιγμή, και
1. Αν πάει πολύ καλά, ανεβαίνει η ψυχολογία του και ενθαρρύνεται.
2. Αν πάει μέτρια και πιο κάτω, θα δει τις ελλείψεις του και θα έχει χρόνο να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Μπράβο!
Ευχαριστώ Πρόδρομε! Πάντα με τον καλό τον λόγο…
Πολύ ωραία θέματα για εξετάσεις.
Ευχαριστώ συνάδελφε, μακάρι να γινόταν να πάμε σε πιο εύκολα θέματα, αλλά…
Παναγιώτη τα θέματα είναι ωραία.
Το πρόβλημα που βάζεις είναι δυσεπίλυτο.
Συμφωνώ Γιάννη, αλλά κάποιοι αν προσπαθούσαν κάτι θα κατάφερναν …
Αμφιβάλλω. Η ΚΕΕ δεν μπορεί να πετύχει ομοιομορφία στη δυσκολία διαφορετικών μαθημάτων.
Νομίζω μπορεί και εύκολα. Έχω κάνει πολλές φορές επιτροπή εξεταστικού στο σχολείο και έχω γνώση σε πόση ώρα γράφουν τις απαντήσεις οι μαθητές. Αυτό το ξέρουν ακόμα καλύτερα οι επιτηρητές. Υπάρχουν μαθήματα που πριν τη 1.30 ώρα κάποιοι μαθητές έχουν γράψει 100. Αυτό σε άλλα μαθήματα και στη Φυσική δεν γίνεται ούτε από έναν μαθητή. Όποιοι βάζουν τα θέματα, αν έχουν εμπειρία, όπως κι εμείς όταν τα βλέπουμε, ξέρουμε ακριβώς σε πόση ώρα μπορούν να τα λύσουν και με αρκετή ακρίβεια και το πόσο δύσκολα είναι. Αυτή τη δουλειά την κάνουν και οι λύτες της ΚΕΕ. Άρα γιατί δεν μπορεί να το πετύχει η ΚΕΕ;
Συγχαρητήρια για το διαγώνισμα, ότι πρέπει για αυτήν την περίοδο!
Ευχαριστώ, σίγουρα μπορεί να χρησιμέψει, αλλά εξήγησα το λόγο που τον ανέβασα!
Γεια σου Παναγιώτη. Ευχαριστούμε για το διαγώνισμα το οποίο έχει ξεκάθαρο στόχο και σίγουρα θα βοηθήσει!
Εάν θέλεις, αύξησε κατά μία μονάδα την αιτιολόγηση σε κάποιο από το Β θέματα, ώστε να προκύπτουν στο σύνολο οι 25 μονάδες.
Ευχαριστώ Μίλτο και για την επισήμανση…