Διαγώνισμα σε όλη την ύλη(2023)

Φωτόνιο μήκους κύματος λ σκεδάζεται σε ακίνητο ηλεκτρόνιο σε γωνία θ, ενώ το ηλεκτρόνιο κινείται σε σχέση με την αρχική κατεύθυνση του φωτονίου κατά την ίδια γωνία θ.
Αν συνθ=0,8 και δίνονται το μήκος κύματος λ του φωτονίου, η σταθερά του Plank h και η ταχύτητα του φωτός στο κενό c , τότε η κινητική ενέργεια του ηλεκτρονίου είναι
α. Κe = 3hc/8λ                       β. Κe = 3hc/4λ                      γ. Κe = hc/4λ
ΘΕΜΑΤΑ εδώ σε pdf
και σε word
Απαντήσεις εδώ σε pdf
και σε word

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
24 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
11/04/2023 8:58 ΠΜ

Καλημέρα Πρόδρομε!!!
Πάντα τα διαγωνίσματά σου έχουν “ειδικό βάρος”!!!
Το διαβάζω και ίσως επανέλθω.
Καλή Ανάσταση.

Δημοσθένης Παμπέρης

Μήπως βλέπω κάτι λάθος;
Στο Δ:
Αφού όλα τα ιόντα είναι μονοσθενή βγαίνουν από τον επιταχυντή όλα με κινητική ενέργεια eV. Λόγω όμως διαφορετικών μαζών έχουν διαφορετικές ταχύτητες. Άρα πώς είναι δυνατόν να φιλτραριστούν όλα από τον επιλογέα ταχυτήτων;

Πέτρος Κατηφόρης
11/04/2023 12:30 ΜΜ

Ευχαριστώ πολύ για το διαγώνισμα! Δεν είμαι σίγουρος για αυτά που λέω, αλλά νομίζω ότι έχουν γίνει δύο μικρά αριθμητικά λάθη στις λύσεις. Δηλαδή στο Β1 γράφει ότι [r + R*R/(R+R) = R] ενώ r = R. Επίσης στο Β2 με τα κύματα η διαίρεση κατά μέλη δίνει [0.8 = (N – 1)/(N’ – 1)* f’ / f ] και κατ’επέκταση 2 αν δεν έχω κάνει κάτι λάθος. Και πάλι ευχαριστώ πολύ για όλη τη δουλειά που έχετε καταθέσει όπως και για τον εμπλουτισμό του study4exams!

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Πρόδρομε και σε ευχαριστούμε για το διαγώνισμα. Όπως γράφεις, είναι μέτριας δυσκολίας και αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Μου άρεσαν τα Α4 και Β1.
Καλή Ανάσταση!

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Πρόδρομε και χρόνια πολλά! Εξαιρετικό διαγώνισμα. Τα Α1 και Α2 χρειάζονται υπολογισμούς αλλά προπονούν τέλεια τους μαθητές. (Στο Α2 στην αρχή γράφεις κυκλικό αγωγό και μετά σωληνοειδές).
Πολύ καλό το Β3 και η σχέση με τις ίσες γωνίες δίνει ενδιαφέρον αποτέλεσμα, που μπορεί να δώσει ωραίες παραλλαγές. (Το ημθ απλοποιείται άρα δε χρειαζεται να δοθεί στην εκφώνηση).
Πολύ έξυπνη η σκέψη να αποτελεί ο φασματογράφος μάζας Δ θέμα. Όμως είναι ένα καθαρό θέμα ηλεκτρομαγνητισμού, που ξεφεύγει από τη γνωστή “Ραβδολογία” στην επαγωγή και έχεις βάλει αρκετά πιθανά ερωτήματα, που πρέπει να ξέρουν οι μαθητές.
Θα το κάνω οπωσδήποτε στο σχολείο, αν έχω μαθητές…
Καλό Πάσχα!

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Πρόδρομε, καλημέρα.

Το διαγώνισμά σου είναι υπόδειγμα. Όμορφες ερωτήσεις και οι ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο του τρίωρου. Ξεχωρίζουν αυτές στη νέα ύλη.

Στο Β1 αφού η αντίσταση είναι συνολικά R το ρεύμα της πηγής θα είναι Ε/R και το ρεύμα στο πηνίο το μισό, δηλ. Ε/2R. Στο ερώτημα η ηλεκτρεγερτική δύναμη από αυτεπαγωγή θα είναι ίση απολύτως με (Ε/2R).2R=E.

Καλό Πάσχα

Νίκος Μαλακασιώτης

Πρόδραμε συγχαρητήτια για το διαγώνισμα που μας έδωσες. Επειδή σίγουρα θα χρησιμοποιήσω τα περισσότερα θέματα να μου επιτρέψεις να επανέλθω δρυμίτερος.