H σκεδαζόμενη ακτινοβολία στο φαινόμενο Compton

 

Το φάσμα της σκεδαζόμενης ακτινοβολίας στο φαινόμενο Compton

Σε ένα πείραμα σκέδασης Compton, οι παραπάνω γραφικές παραστάσεις (α), (β), (γ) δίνουν το φάσμα, δηλαδή την ένταση ανά μονάδα μήκους κύματος σε συνάρτηση με το μήκος κύματος, των σκεδαζόμενων ακτίνων Χ από λεπτό φύλλο γραφίτη.

i) Το φάσμα των σκεδαζόμενων ακτίνων Χ είναι συνεχές ή γραμμικό; Μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση;

ii) Τι εκφράζει το εμβαδόν που περικλείουν οι παραπάνω γραφικές παραστάσεις;

iii) Η σκέδαση θεωρείται ελαστική ή ανελαστική;

iv) Σε όλα τα διαγράμματα παρατηρούμε μια κορυφή που αντιστοιχεί στο μήκος κύματος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας. Πως εξηγείται το φαινόμενο;

v) Θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε σκέδαση Compton με ορατό φως;

vi) Μπορείτε να επαληθεύσετε τη μετατόπιση Compton που φαίνεται στις δοθείσες γραφικές παραστάσεις; Δίνεται το μήκος κύματος Compton λC = h/(me c)= 2,43pm.

vii) Σε ποια από τις τρεις περιπτώσεις εκπέμπεται φωτόνιο με την μικρότερη ενέργεια; Σε ποια γωνία θα έπρεπε να τοποθετήσουμε τον ανιχνευτή για να πάρει αυτή η ενέργεια την ελάχιστη τιμή της;

Απάντηση

Απάντηση %ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Αντρέα, καλησπέρα.

Πολύ καλή η ανάρτησή σου, αφού δίνει απαντήσεις σε αρκετές απορίες γύρω από το φαινόμενο. Κάποιες ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι και ερωτήσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μια απορία μόνο. Το συνεχές του φάσματος των σκεδασμένων ακτίνων πώς προκύπτει από τα μεμονωμένα δοσμένα σχήματα ή από σύγκρισή τους; Πρέπει να δοθεί σχήμα της έντασης σε συνάρτηση του ανακλασμένου λ για όλες τις γωνίες σκέδασης. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνέχεια της συνάρτησης του λ με μεταβλητή τη γωνία σκέδασης.

Αν η προσπίπτουσα δέσμη ήταν αυστηρώς μονοχρωματική θα έπρεπε στα σχήματα που δίνεις για κάθε φ να υπάρχουν μόνο δύο γραμμές λ, της προσπίπτουσας και της ανακλασμένης, αλλά τότε το φάσμα είναι γραμμικό για κάθε γωνία φ. Αφού δεν είναι προκύπτουν οι δοσμένες καμπύλες που δίνουν το συνεχές.

Να είσαι καλά

Ραμαντάς Άρης
11/04/2023 9:29 ΜΜ

Ανδρέα η άσκηση έχει “οσμή” φυσικής. Κατά πόσον θα το εκτιμήσουν οι μαθητές και οι θεματοδότες θα φανεί στη νεκροψία.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Ανδρέα και χρόνια πολλά.
Πολύ κατατοπιστική η ανάρτησή σου!!
“Φωτίζει” το φαινόμενο Compton με μεγάλη ένταση, και δίνει εφόδια στον διδάσκοντα καθηγητή να μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα “ανήσυχων” μαθητών που έχουν έχουν μείνει έκπληκτοι από το “θέαμα” που αντίκρισαν εφέτος που άνοιξε η πόρτα της κβαντικής φυσικής.
Να είσαι πάντα καλά και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Νίκος Μαλακασιώτης

Ανδρέα καλησπέρα και χρόνια πολλά. Η μελέτη σου πάνω στο φαινόμενο Compton είναι λεπτομερής  με εξαιρετικά κατατοπιστικά σχήματα.

Θα μου επιτρέψεις μια σημαντική παρατήρηση. Η ροή της ενέργειας από το φωτόνιο που απορροφάται από το ηλεκτρόνιο παραμένει στο σύστημα καθώς το άθροισμα των ενεργειών του δευτερογενούς φωτονίου και του ηλεκτρονίου ισούται με την ενέργεια του προσπίπτοντος φωτονίου. Δηλαδή η ενέργεια δεν φεύγει από το σύστημα που παρακολουθούμε άρα η σκέδαση είναι σε κάθε περίπτωση ελαστική.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Νίκο, στο μικρόκοσμο τι νόημα θα είχε η ανελαστική κρούση;

Νίκος Μαλακασιώτης

Δεν έγραψα Ντίνο ότι έχει νόημα, όχι μόνο ανελαστική αλλά ούτε η κρούση ούτε η σκεδαση στη περίπτωση του πειράματος Compton.
Απλά έγραψα κάτι που διάβασα στην εξαιρετική μελέτη του Ανδρέα, εκτός αν κατάλαβα κάτι λάθος.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Νίκο, επικρότησα αυτό που έγραψες. Συμφωνούμε απολύτως.
Καλό Πάσχα.

Νίκος Μαλακασιώτης

Συγνώμη Ντίνο που παρανόησα, καλό σου Πάσχα.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλησπέρα κι από εδώ Ανδρέα. Πολύ καλή και αναλυτική μελέτη. Από τη στιγμή που τη διάβασα, με προβλημάτισε το θέμα της ελαστικής «κρούσης» και βλέπω ότι προβλημάτισε και τους Νίκο και Ντίνο (καλησπέρα παιδιά).
Καλό Πάσχα σε όλους.

Νίκος Μαλακασιώτης

καλησπέρα Αποστόλη, καλό σου Πάσχα.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
13/04/2023 12:47 ΠΜ

Γεια σου Αντρέα.
Μπράβο, μας έδωσες μια ακόμη πολύ ωραία και χρήσιμη δουλειά.

Δυο παρατηρήσεις που καθόλου δεν μειώνουν την αξία της δουλειάς.

●  Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο ότι το φάσμα δεν είναι συνεχές και μάλιστα ούτε για συγκεκριμένη γωνία. Νομίζω ότι πρόκειται για δυο «γραμμικά» αλληλοεπικαλυπτόμενα λόγω του εύρους τους καθώς το προσπίπτουσα ακτινοβολία δεν είναι ακριβώς μονοχρωματική.
Νομίζω από το φάσμα στις 450 αλλά και στις1350 είναι σαφές αυτό.
comment image

Η σύγκριση με το φάσμα των ακτίνων Χ όπου το απότομο φρενάρισμα των ταχέως κινούμενων ηλεκτρονίων στο στόχο προκαλεί την εκπομπή συνεχούς ηλεκτρομαγνητικού κύματος γιατί η κινητική ενέργεια που σταματούν στο στόχο έχουν συνεχή ενέργεια, είναι νομίζω σαφής.

comment image

●  Στο iiii) και εγώ συμφωνώ με τον Νίκο και τον Ντίνο –γεια σας παιδιά- ότι το ελαστική  είναι μονόδρομος. Ίσως είναι ζήτημα καλής διατύπωσης γιατί φαίνεται στο κείμενό σου να εστιάζεις στα φωτόνια.