Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ξενοφών Στεργιάδης

Καλησπέρα , Χριστός Ανέστη!, Χρόνια Πολλά.
Άρη πολύ εύστοχη και χρήσιμη η παρέμβαση σου. Είναι καιρός τώρα που παρακολουθώ, όσο μπορώ και πάντα με χρονική καθυστέρηση, όσα γράφονται στο ylikonet σε σχέση με το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και το φαινόμενο Compton.Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρχε αναφορά στη σκέδαση Thomson (σκέδαση σε δέσμιο ηλεκτρόνιο), καθώς και σε όσα αναφέρεις για την απορρόφηση της ορμής από το άτομο που αν δεν συνέβαινε θα ανατρεπόταν η διατήρηση της ορμής. Δεν είχα το χρόνο να γράψω γι αυτό, αλλά ευτυχώς ήρθες με αυτή την παρέμβαση σου και ανέδειξες τι συμβαίνει και ειδικότερα γιατί όταν φ=0 υπάρχει μια κορυφή , αυτή που αντιστοιχεί στη σκέδαση Thomson.
Να είσαι πάντα καλά
Υ.Γ Κάτι τέτοια κάνετε εσείς οι baby boomers και σας συγχωρούμε για όλα τ ΄άλλα. -:)

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Πολύ καλή παρουσίαση Άρη. Συμπληρώνει αυτά που λείπουν από το βιβλίο. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές προσπαθώντας να μείνουμε στα του βιβλίου, αποσιωπούμε πράγματα απαραίτητα για να συμπληρωθεί το παζλ.

Ανδρέας Βαλαδάκης
20/04/2023 3:36 ΠΜ

Άρη καλημέρα.

Πολύτιμο. Θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο Βιβλίο για τον Καθηγητή.

Διονύσης Μάργαρης
20/04/2023 7:25 ΠΜ

Καλημέρα Άρη.
Πολύ χρήσιμη και “αποκαλυπτική” η ανάρτησή σου.
Σε ευχαριστώ που την μοιράστηκες!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Εξαιρετική!

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Άρη, καλημέρα και χρόνια πολλά.

Κάποια πράγματα έχουν ειπωθεί σε άλλες αναρτήσεις, αλλά η δικιά σου νομίζω ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο. Λίαν χρήσιμη.

Και μιας και ανήκουμε στην ίδια γενιά (νομίζω) μια απορία στο «Για τον γενικότερο ρόλο της γενιάς μου στα κοινωνικά τεκταινόμενα μάλλον δεν υπάρχει ούτε συγνώμη ούτε συγχώρεση». Τι εννοείς; 

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Άρη, δεν θα διαφωνήσω σε όσα γράφεις αλλά συμπληρώνω.

Ανήκουμε σε μια γενιά (Πολυτεχνείου ονομάστηκε) που προσωπικά είμαι υπερήφανος. Αφιερώθηκα στα ιδανικά των νιάτων μας, με όλο και λιγότερο χρόνο καθώς τα χρόνια βάραιναν τις πλάτες, τα οποία για μένα συνεχίζουν να είναι επίκαιρα. Δεν θα φορτωθώ και δεν θα απολογηθώ για κείνους που αξιοποίησαν τοις αγώνες τους για να ωφεληθούν τα μάλα. Πολλά τα παραδείγματα.

Κάποια στιγμή στο συνέδριο της ΕΕΦ στο Λουτράκι με πλησιάζουν παλιοί συμφοιτητές μου (πρώην σύντροφοι) και κάποιοι με ρωτούν που εντασσόμουν τότε (ήμουν στέλεχος στην ΚΝΕ Φυσικού από τη χούντα). Όταν τους απάντησα ότι συνεχίζω στον ίδιο δρόμο κάποιοι συμπλήρωσαν «μήπως πρέπει να κοιτάξουμε τώρα τους εαυτούς μας». Δυστυχώς, πολλοί δεν είναι ότι άλλαξαν ιδέες, αλλά προσπάθησαν να το δικαιολογήσουν με το «μην παραμένεις κολλημένος διότι ο κόσμος αλλάζει» (έγινα και δογματικός). Βέβαια άλλα είχαν κατά νου.

Δεν ξέρω αν τα κάναμε αλλιώς τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα. Οι αναχρονισμοί της ιστορίας οδηγούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Προσωπικά, εκτός της κομματικής ζωής (δεν υπάρχει πλέον) που μπορώ να αναγνωρίσω αρκετά λάθη στον υπόλοιπο κοινωνικό – σχολικό (39 χρόνια) βίο δεν μπορώ να βρω κάτι που να μπορώ να μετανιώσω.

Να είσαι καλά (αν και οι κουβέντες αυτές μάλλον πρέπει να γίνονται εκ του σύνεγγυς).

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Άρη. Πολύ καλή η ανάλυση. Αν θυμάσαι υπήρχε ερώτηση του Χαράλαμπου σε σχετική ανάρτησή μου και έδωσα ΕΔΩ κάποια στοιχεία, που πιστεύω ό,τι θα συμφωνήσεις.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε και η πειραματική διαδικασία (ευσθησία οργάνων, σφάλματα κ.λ.π.)
Για το μόλυβδο, βρήκα ότι κάτω από 0,1 MeV ενέργεια προσπιπτουσας ακτινοβολίας, βρίσκουμε να συμβαίνουν σχεδόν μόνο φωτοηλεκτρικές διεργασίες. Μεταξύ 0,1 MeV και 2,5 MeV μπορούμε να ανιχνεύσουμε τόσο φωτοηλεκτρικές όσο και Compton διαδικασίες και τέλος, καθώς το επίπεδο ενέργειας αυξάνεται πάνω από 2,5 MeV και 100 MeV, μπορούμε να παρατηρήσουμε τόσο τη σκέδαση Compton όσο και την παραγωγή ζευγών.