Η σκοτεινή πλευρά της διδασκαλίας στην Αγγλία.

Πριν διαβάσετε το άρθρο που βρήκα στο Αλφαβήτα, θυμηθείτε όλους εκείνους που αντί  επιχειρημάτων σε αποστομώνουν λέγοντας:

-Στην Αγγλία στα σχολεία…..

Σε μια τέτοια αντιπαράθεση επιχειρημάτων παρουσιάζεσαι ως ο επηρμένος βάρβαρος που αρνείται να δει τι γίνεται στον πολιτισμένο κόσμο.

Το άρθρο:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Παπαδάκης
1 μήνας πριν

Ωραίο το άρθρο.

Μου άρεσε το ότι : η Φυσική είναι ανάμεσα στα skills που θα χρειαστούν μελλοντικά οι μαθητές.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γεια σου Γιάννη.Ετσι που μας τα λεει η κυρια, ο Τσάρλτον Ίστον που τραβαγε κουπι αλυσοδεμενος στην γαλέρα,μαλλον καλυτερα πέρναγε. 🙂

Μουρούζης Παναγιώτης

Γιάννη την ίδια περίπου εικόνα μου μετέφερε πρόσφατα η κόρη ενός φίλου μου που δουλεύει πάνω από μία δεκαετία ως βιολόγος στην Αγγλία σε Δημόσιο Σχολείο Β/θμιας.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Μουρούζης Παναγιώτης
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Το πρωτογενές άρθρο εδώ

Συγγραφέας είναι η Χριστίνα Παναγοπούλου, εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απ’ το 2008. Απ’ το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5
 
Το άρθρο του Guardian στο οποίο παραπέμπει η συγγραφέας, στα ελληνικά από ηλεκτρονικό μεταφραστή – οι επισημάνσεις δικές μου
 
Η κρίση των εκπαιδευτικών πλήττει το Λονδίνο, καθώς σχεδόν οι μισοί παραιτούνται μέσα σε πέντε χρόνια

Οι συντηρητικοί επικρίθηκαν καθώς τα ποσοστά διατήρησης μειώνονται και ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται

Τα σχολεία του Λονδίνου βρίσκονται στη δίνη μιας αυξανόμενης, με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από τέσσερις στους 10 εγκατέλειψαν το επάγγελμα μέσα σε πέντε χρόνια από την απόκτηση των προσόντων.

Τα σχολεία σε όλη την Αγγλία λένε ότι αγωνίζονται να προσλάβουν και να διατηρήσουν προσωπικό, αλλά το πρόβλημα είναι πιο οξύ στο εσωτερικό του Λονδίνου, όπου μόλις το 57% των εκπαιδευτικών που απέκτησαν τα σχετικά προσόντα το 2012 εξακολουθούσαν να εργάζονται στην τάξη μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση των κυβερνητικών στοιχείων από τον βουλευτή των Εργατικών Matthew Pennycook, από τους 35.000 νέους εκπαιδευτικούς (NQTs) που άρχισαν να διδάσκουν στην πρωτεύουσα από τότε που οι Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία το 2010, περισσότεροι από 11.000 έχουν ήδη φύγει.
 
Αυτά τα ποσοστά επιδεινώνονται χρόνο με τον χρόνο από το 2011. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν στα σχολεία του Λονδίνου το 2015 είχαν ήδη εγκαταλείψει την τάξη μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 και πάνω από το ένα τρίτο των νέων εκπαιδευτικών του Λονδίνου φεύγουν τώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο Pennycook, βουλευτής του Greenwich και του Woolwich στο Λονδίνο, περιέγραψε τα στοιχεία ως ανησυχητικά. «Η κρίση στη διατήρηση των εκπαιδευτικών στο Λονδίνο δεν ξεκίνησε προχθές, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση των Τόρις εξακολουθεί να μην έχει συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και καμία όρεξη να αντιμετωπίσει τους υποκείμενους παράγοντες – φόρτο εργασίας, στάσιμους μισθούς, αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και έλλειψη πραγματικά προσιτής στέγασης για ενοικίαση και αγορά – που βρίσκονται πίσω από αυτή την ανησυχητική τάση»
Η κρίση έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης ζήτησης για σχολικές θέσεις και αυξανόμενου αριθμού μαθητών, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Νωρίτερα φέτος, η επιτροπή δημόσιων λογαριασμών (PAC), επέκρινε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να κάνει αρκετά για να πείσει τους απογοητευμένους εκπαιδευτικούς να παραμείνουν στο επάγγελμα.
 
Εν τω μεταξύ, ο σχολικός πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Το Υπουργείο Παιδείας (DfE) αναμένει ότι ο αριθμός των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αυξηθεί κατά 19,4% μεταξύ 2017 και 2025. Το PAC κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δαπανά πάρα πολλά για την κατάρτιση νέων εκπαιδευτικών (555 εκατομμύρια λίρες) και όχι αρκετά (36 εκατομμύρια) για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των υφιστάμενων.

Η Angela Rayner, σκιώδης υπουργός Παιδείας, δήλωσε: «Αυτή είναι η τελευταία απόδειξη ότι οι Συντηρητικοί έχουν δημιουργήσει μια κρίση στην πρόσληψη και διατήρηση εκπαιδευτικών, ωστόσο οι υπουργοί συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν. Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα δημιουργήσει μια Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης, παρέχοντας τη χρηματοδότηση που χρειάζονται τα σχολεία μας και την αμοιβή που αξίζουν οι εκπαιδευτικοί μας».
 
Ο Kevin Courtney, γενικός γραμματέας της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης, πρόσθεσε: «Η δική μας έρευνα δείχνει ότι το 81% των εκπαιδευτικών έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τον τελευταίο χρόνο λόγω φόρτου εργασίας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρονοβόρα συλλογή δεδομένων που έχει ελάχιστη ή καμία σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών.
«Οι περικοπές μισθών σε πραγματικούς όρους έχουν θέσει τη διδασκαλία πολύ πίσω από άλλα μεταπτυχιακά επαγγέλματα και, στο Λονδίνο και σε άλλα hotspots σε όλη τη χώρα, τα πολύ υψηλά ενοίκια συνέβαλαν επίσης στο πρόβλημα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, αντιμέτωποι με αυτό, οι εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα».

Ενώ τα ποσοστά παραμονής των εκπαιδευτικών ήταν χειρότερα στο εσωτερικό του Λονδίνου, μόνο το 74% των NQT στα ανατολικά Midlands και στα βορειοανατολικά εξακολουθούσαν να λειτουργούν μετά από πέντε χρόνια. Σε εθνικό επίπεδο, οι NQT από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν στο επάγγελμα από εκείνους στα δημοτικά ή ειδικά σχολεία και το μάθημα με το χαμηλότερο ποσοστό παραμονής ήταν οι σύγχρονες ξένες γλώσσες με μόλις το 56% να εξακολουθεί να εργάζεται μετά από πέντε χρόνια.

Ένας εκπρόσωπος της DfE δήλωσε«Ο υπουργός Παιδείας έχει καταστήσει σαφές ότι η κορυφαία προτεραιότητά του είναι να διασφαλίσει ότι η διδασκαλία παραμένει ένα ελκυστικό και ικανοποιητικό επάγγελμα. Υπάρχουν περισσότεροι από 450.000 εκπαιδευτικοί στις τάξεις μας – 11.900 περισσότεροι από ό, τι το 2011 – με αυξανόμενο αριθμό να επιστρέφει στο επάγγελμα.
 
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε τους καλύτερους και λαμπρότερους στο επάγγελμα, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων, το Ofsted και τα συνδικάτα για να αναπτύξουμε τη στρατηγική πρόσληψης και διατήρησης και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα όπως ο περιττός φόρτος εργασίας, ο οποίος μπορεί να απογοητεύσει τους εκπαιδευτικούς».
 

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
1 μήνας πριν

Μια πολύ πρόχειρη συλλογή στιγμιοτύπων από την εκπαίδευση στο Η.Β. Διαβάστε οπωσδήποτε το δεύτερο.

  1. Επιστολή αλληλεγγύης έστειλε το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συνδικάτο στην Αγγλία και την Ουαλία στους Έλληνες εκπαιδευτικούς που κινητοποιούνται και απεργούν ενάντια στην αξιολόγηση.

…………..
Το δρακόντειο σύστημα της βαθμολόγησης και των πινάκων κατάταξης, που επιβάλλεται εδώ από αυτό που ονομάζεται Ofsted (και στην Ουαλία ESTYN) – ένα σύστημα αστυνόμευσης των εκπαιδευτικών, έχει αποβεί επιζήμιο για την εκπαίδευση των παιδιών μας, για την επαγγελματική μας αυτονομία και για την εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό και συλλογικό δικαίωμα.
………………………………..
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/360276_ethniko-ekpaideytiko-syndikato-stin-agglia-ehoyme-pikri-empeiria-gia-ta-metra-poy

2.Στην Αγγλία δεν μπορείς να διδάξεις. Οι αξιολογητές σου στερούν την ευχαρίστηση της διδασκαλίας.

·       
Στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως όλοι συμμορφώνονται στις οδηγίες και κανείς δεν θέλει να μιλήσει εναντίον των ανώτερων διοικητικών στελεχών
Στην Αγγλία δεν μπορείς να διδάξεις. Οι αξιολογητές σου στερούν την ευχαρίστηση της διδασκαλίας 5 ημέρες πρίν 1 σχόλιο Secret Teacher: I can’t bear Ofsted so I’m going back to teach in Australia Πριν από λίγο καιρό μου άρεσε η διδασκαλία. Ζούσα στην Αυστραλία και έπαιρνα έμπνευση από τη γοητεία των παιδιών και την δική μου δημιουργικότητα . Όταν παντρεύτηκα τον άντρα μου, που είναι Βρετανός, μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τώρα περιμένουμε να φύγουμε για την Αυστραλία και να γυρίσω στην κανονική διδασκαλία, έτσι όπως πρέπει να είναι. Ήξερα ότι η μετακίνηση στο εξωτερικό δεν θα είναι εύκολο πράγμα, αλλά δεν περίμενα να βρω το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα τόσο κουραστικό και πιεστικό. Από τη στιγμή που μετακόμισα εδώ συνέχεια αναζητούμε δεδομένα για το σχεδιασμό των μαθημάτων. Αυτός που ευθύνεται για αυτό είναι η ομάδα Ofsted, ο μεγάλος «Ο». Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με το Ofsted στην Αυστραλία . Υπάρχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και κάνουν απλά τη δουλειά τους . Αλλά εδώ στην Αγγλία συνεχώς υπάρχουν ειδικά μέτρα και συνεχής έλεγχος. Όταν έφτασα για πρώτη φορά στο σχολείο αιφνιδιάστηκα από το πόσο η διεύθυνση τους σχολείου μου φοβόταν το σώμα επιθεωρητών – και την πίεση που ασκούσαν στους εκπαιδευτικούς για να τους ευχαριστήσουν.
Μέλη της διοίκησης του σχολείου μπορεί να μπουν στην τάξη , να κοιτάξουν γύρω  συνοφρυωμένοι και να ζητήσουν από τους μαθητές να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Τι κάνεις σε αυτό το μάθημα ; Ξέρετε τι είναι οι στόχοι σας ; Ποιες διαδικασίες ακολουθείς; Κρατούν σημειώσεις για τα πάντα, από το πώς έγραψα στον πίνακα και το πώς ασχολούμαι με τα παιδιά Με κάθε επιθεώρηση , ένιωθα κρινόμενη και υποτιμημένη. Έχασα την πίστη στις δημιουργικές ιδέες μου και άρχισα να προσπαθώ να ακολουθώ της οδηγίες αντί να δοκιμάζω νέες ιδέες. Στην Αυστραλία οι εκπαιδευτικοί μοιράζονται τις ιδέες τους και συνεργάζονται και η διεύθυνση του σχολείου πάντα βοηθά . 
Στο Ηνωμένο Βασίλειο όμως όλοι συμμορφώνονται στις οδηγίες και κανείς δεν θέλει να μιλήσει εναντίον των ανώτερων διοικητικών στελεχών , διότι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους .Ο προγραμματισμός υπαγορεύεται από το μεγάλο «O». Στην Αυστραλία , σχεδιάζουμε για τους εαυτούς μας. Όλα αυτά προσθέτουν επιπλέον πίεση, και οδηγούν σε ένα συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας και  αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών. Και τίποτα από αυτά δεν ωφελεί τα παιδιά. Θα αφήσω τη χώρα αυτή που μου συνέθλιψε το δημιουργικό πνεύμα,  την ικανότητά μου να διδάσκω και μου μείωσε την εμπιστοσύνη στο εαυτό μου . Αγαπούν τη διδασκαλία, αλλά τώρα κάθε μέρα είναι ένας αγώνας. Νιώθω να εξαναγκάζομαι και να εκφοβίζομαι σε κάτι που έχει προκαθοριστεί. Δεν μπορείς να έχει το δικό σου μοναδικό στυλ διδασκαλίας. Μου λείπει η απόλαυση του να σχεδιάζει ο καθένας διαφορετικά τη διδασκαλία του. Είμαι τυχερή που έχω διέξοδο να γυρίσω στην Αυστραλία και νιώθω απαίσια για αυτούς που μένουν πίσω.
Πηγή: http://www.theguardian.com/teacher-network/2015/nov/14/secret-teacher-cant-bear-ofsted-going-teach-australia

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/171707_stin-agglia-den-mporeis-na-didaxeis-oi-axiologites-soy-steroyn-tin-eyharistisi
………….
Με πρόστιμο που θα αγγίζει τις 60 λίρες Αγγλίας (περίπου 83 ευρώ) θα έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς των μαθητών που καθυστερούν να φτάσουν στην ώρα τους στο σχολείο. Μάλιστα, η ποινή θα διπλασιάζεται εάν το πρόστιμο δεν καταβάλλεται εντός 21 ημερών, ενώ οι γονείς που αρνούνται να πληρώσουν είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν μέχρι και ποινή φυλάκισης! Ένα ειδικό σώμα θα πραγματοποιεί «περιπολίες» έξω από τα σχολεία, προκειμένου να ρωτά τους αργοπορημένους γονείς σχετικά με το λόγο της καθυστέρησης των παιδιών τους.
Όμως, μια ομάδα γονέων επέκρινε αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο τιμωρεί έμμεσα τα παιδιά και όχι τους γονείς, αφού για ορισμένες οικογένειες τα χρήματα που θα πρέπει να καταβληθούν είναι πολύ σημαντικά για τον βιοπορισμό τους, με αποτέλεσμα να είναι τελικά τα παιδιά αυτά τα οποία χάνουν.
………………………………
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/158267_prostimo-83-eyro-stoys-goneis-poy-kathysteroyn-na-pane-ta-paidia-toys-sto-sholeio

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Τα έλεγαν οι άνθρωποι από το 1979. Αλλά τι φταίει ο δάσκαλος, αν ο μεγάλος Ο δεν τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του;

Τίνα Νάντσου
1 μήνας πριν

Τα πράγματα είναι έτσι και χειρότερα στην ΜΒ. Ένας φίλος που ζεί εκεί μου έλεγε ότι οι εκπαιδευτικοί χάνουν κανά 3ωρο την ημέρα για να απαντούν στα μέιλ των γονέων!! Όταν του είπα πόσα μέιλ απαντώ εγώ γέλασε.
Πρέπει να πουμε όμως οτι ο μισθός στην ΜΒ ξεκινά από τις 27000 λίρες και ότι οι διευθυντές έχουν εξαιρετικά υψηλούς μισθούς της τάξης των 100.000 λιρών γιατί λειτουργούν σαν CEO. Επομένως αν ένας εκπαιδευτικός έχει τα προσόντα και τις σπουδές μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150000 λίρες τον χρόνο, ποσό διαστημικό για τα δικά μας δεδομένα. Για αυτό και παραιτούνται πολλοί επιστήμονες και πάνε στα σχολεία (για όσο αντέξουν φυσικά το απαιτητικό και ίσως και απάνθρωπο τρόπο εργασίας).