Β ΘΕΜΑ: Δύναμη Laplace από Μηδενικό Μ.Π.;

Κλειστό, συρμάτινο, τετράγωνο πλαίσιο βρίσκεται μέσα σε κατακόρυφο, ομογενές μαγνητικό πεδίο, με το επίπεδό του κάθετο στις δυναμικές γραμμές του πεδίου. Για το μέτρο Β της έντασης του πεδίου ισχύει: Β = κt, όπου κ είναι μια (θετική) σταθερά και t ο χρόνος. Τη χρονική στιγμή t = 0 σε κάθε αγωγό:

(α) ασκείται κατακόρυφη δύναμη Laplace.

(β) ασκείται οριζόντια δύναμη Laplace, κάθετα στον αγωγό.

(γ) ασκείται δύναμη Laplace κατά μήκος του αγωγού.

(δ) δεν ασκείται δύναμη Laplace.

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παύλος Αλεξόπουλος
23 ημέρες πριν

Καλημέρα Ανδρέα, καλημέρα σε όλους. Η συγκεκριμένη άσκηση μου θυμίζει άσκηση της Α Λυκειου με σώμα που την χρονική στιγμή t = 0 είναι ακίνητο και ρωτάμε αν σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ακίνητο ή όχι. Αν ο ρυθμος μεταβολης της ταχύτητας την t = 0 είναι διάφορος του μηδενός τότε το σώμα θα έχει επιτάχυνση άρα θα δέχεται και δύναμη και συνεπώς θα κινηθεί. Κατά αντιστοιχία την χρονική στιγμή t = 0 έχουμε Φ = 0 αλλά Εεπ. = -κΑ διαφορη του μηδενός.Συνεπως στο συρμάτινο πλαίσιο θα έχουμε εμφάνιση ΗΕΔ από επαγωγή και επαγωγικό ρεύμα με αποτέλεσμα να δέχεται δύναμη Laplace κάθε πλευρά του αγωγού που όμως είναι αντίθετη της δύναμης Laplace που ασκείται στην απέναντι πλευρά. Κάθε χρονική στιγμή η συνολική ένταση του μαγνητικού πεδίου που αντιλαμβάνεται κάθε πλευρά του πλαισίου είναι η ίδια αφού το διανυσματικό άθροισμα του μαγνητικού πεδίου μέσα στο οποίο βρίσκεται το πλαίσιο και του μαγνητικού πεδίου που δημουργεί ο κάθε αγωγός λόγω συμμετρίας γίνονται αντιληπτά από κάθε πλευρά του πλαισίου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Την t = 0 καθε αγωγός θα βρίσκεται εντός του μαγνητικού πεδίου που δημιουργούν οι άλλες τρεις πλευρές του πλαισίου και επειδή διαρρέεται από επαγωγικό ρεύμα θα ασκείται σε κάθε πλευρά F Laplace. Άρα θεωρώ σωστό το β.
Όμως η συνολική δύναμη που δέχεται το πλαίσιο ισούται με μηδέν.

Τελευταία διόρθωση23 ημέρες πριν από Παύλος Αλεξόπουλος
Παύλος Αλεξόπουλος
23 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Δεν ξέρω Ανδρέα αν υπάρχει το ενδεχόμενο μετά την t = 0 η F Laplace που δέχεται κάθε αγωγός λόγω του ομογενούς μαγνητικού πεδίου και του πεδίου που δημιουργεί ο απέναντι αγωγός που είναι αντίθετης κατεύθυνσης σε σχέση με το ομογενές μαγνητικό πεδίο να ισούται με μηδέν.

Παύλος Αλεξόπουλος
23 ημέρες πριν

Άρα δεν είναι απλά το ερώτημα τι γίνεται την χρονική στιγμή t = 0 αλλά και τι μπορούμε να αντιληφθούμε από την t = 0 ➝ t = 0+.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Συνάδελφοι, καλημέρα.
Εμένα μου θυμίζει το ερώτημα (την t=0, B=0) αν ένα σώμα (πλαίσιο) μπορεί να ασκήσει δύναμη στον εαυτό του. Προφανώς, η άποψη – ανάλυση του Παύλου είναι σωστή.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
23 ημέρες πριν

Καλημέρα συνάδελφοι. Ανδρέα στο φαινόμενο δεν απαιτείται κάποιος χρόνος έστω μερικά μs; Φαντάζομαι δυνάμεις Lorenz να κινούν ηλεκτρόνια, να τα συσσωρεύουν, να δημιουργείται ΗΕΔ, να ταξιδεύει το Ηλεκτρικό Πεδίο μέσα στο πλάισιο με c κ.λ.π. Tην t = 0 έχουν γίνει όλα αυτά; Θα έβαζα το δ.

Χριστόπουλος Γιώργος
23 ημέρες πριν

Kαλημέρα Ανδρέα. t=0 ;;; Τι σημαίνει; έχει ασκηθεί το πεδίο; t=0+ : έχει ασκηθεί και συμφωνώ απόλυτα με τον Παύλο. (ΔΒ/Δt=k ≠0 ,άρα ΔΦ/Δt≠0 συνεπώς θα δημιουργηθεί Εεπ ώστε να αντισταθεί στην μεταβολή αυτή και θα έχουμε ρεύμα με την φορά του ρολογιού. Συνολική FLaplace μηδέν , αλλά σε κάθε αγωγό οριζόντια προς τα μέσα.)