Μια ράβδος σε παγωμένη λίμνη

Μια ελεύθερη ομογενής ράβδος, κινείται οριζόντια, στην επιφάνεια μιας παγωμένης λίμνης και την στιγμή που βρίσκεται στην θέση του σχήματος (σε κάτοψη), το άκρο της Α, καθώς και ένα σημείο Β, έχουν τις ταχύτητες υΑ και υΒ αντίστοιχα, όπως έχουν σχεδιαστεί στο σχήμα.

  1. Να εξηγήσετε γιατί η κίνηση της ράβδου δεν είναι μεταφορική.
  2. Σε ποιο από τα παρακάτω σχήματα έχει σημειωθεί σωστά η ταχύτητα του μέσου Μ της ράβδου (ποιοτικό σχήμα), όπου στο (γ) η ταχύτητα υΜ είναι κάθετη στην ράβδο.

Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

Η απάντηση εδώ ή και εδώ.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλησπέρα Διονύση.
Όπως μας έχεις συνηθίσει κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, λίγο πριν από τις πανελλήνιες, βάζεις έξυπνα , βασικά, διδακτικά θέματα Β που καλά είναι να τα γνωρίζουν οι υποψήφιοι. Έτσι και τεθεί ένα τέτοιο θέμα, θα γίνει χαμός αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εκπαιδευτεί!
να είσαι καλά.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Διονύση και Προδρομε. Δινω μια εναλλακτικη διατυπωση στην απαντηση στο 2 ερωτημα. Ως γνωστον σε ενα ελευθερο στερεο την ταχυτητα του κεντρου μαζας,αν υπαρχει, την εχουν τουλαχιστον ως συνιστωσα ολα τα σημεια του στερεου.Αρα στο σχημα (α) η ραβδος εκτελει μεταφορικη κινηση με ταχυτητα παραλληλη στην ραβδο και ταυτοχρονα λογω της ταχυτητας του Α που φαινεται στο σχημα,στρεφεται γυρω απο το κεντρο μαζας.Αρα το σημειο Β λογω της στροφικης κινησης της ραβδου,χρειαζεται και συνιστωσα ταχυτητας καθετη στην ραβδο,η οποια ομως δεν υπαρχει.Αρα το (α) ειναι λαθος.
Στο σχημα (γ) την ταχυτητα του Μ πρεπει να την εχουν ως συνιστωσα και τα σημεια Α,Β.Δηλαδη η ταχυτητα του Β ας πουμε πρεπει να μπορει να αναλυθει σε δυο συνιστωσες η μια εκ των οποιων ειναι η ταχυτητα του Μ και η αλλη πρεπει να ειναι επισης καθετη στην ραβδο αφου θα οφειλεται στην στροφικη κινηση της ραβδου,κατι το οποιο δεν γινεται.Αρα το μονο σωστο σχημα μπορει να ειναι το (β)