Κλείνοντας τον κύκλο της Τράπεζας Θεμάτων, δημοσιεύω σήμερα ένα έγγραφο PDF που περιλαμβάνει σχόλια και διορθώσεις για τα Θέματα Φυσικής της Γ΄ΓΕΛ.
Σχόλια Θεμάτων Τράπεζας Φυσικής Γ΄ – Αντιγραφή-min
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Κλείνοντας τον κύκλο της Τράπεζας Θεμάτων, δημοσιεύω σήμερα ένα έγγραφο PDF που περιλαμβάνει σχόλια και διορθώσεις για τα Θέματα Φυσικής της Γ΄ΓΕΛ.
Σχόλια Θεμάτων Τράπεζας Φυσικής Γ΄ – Αντιγραφή-min
Το επόμενο λογικό βήμα.
μπράβο ξανά.
Μπράβο και χαρά στο κουράγιο σου. Συμφωνώ σχεδόν με όλα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα θέματα όπως είδα δεν περιέχουν απλά λεκτικά λάθη διατύπωσης αλλά λάθη ουσίας που θα δημιουργήσουν πονοκέφαλο ειδικά στους καλούς και προσεκτικούς μαθητές. Και μια και δεν επιτρέπεται να αλλάξουμε ούτε λέξη από θέμα τράπεζας σύμφωνα με υπουργική απόφαση τρία τινά μπορεί να γίνουν α) να αφήσουμε τους μαθητές στη μοίρα τους για να πάρουν ένα μάθημα στο τι εστί ελλάδα β) να διορθωθούν από τους υπεύθυνους της τράπεζας έστω και την τελευταία στιγμή πριν την κλήρωση γ) Να δοθούν από τους διδάσκοντες ως διευκρινήσεις (όπου δεν οδηγούν σε λάθος θέμα) και όπου οδηγούν σε λάθος θέμα να επιλεγούν από τα άλλα κληρωθέντα θέματα. Προσωπικά έκανα το (γ) πέρυσι στην Α λυκείου όπου ένα θέμα από τα τρία που κληρώθηκε είχε, κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη διατύπωση.
Η επιλογή α) δεν είναι σωστή ανθρωπιστικά, δεν είναι σωστή εκπαιδευτικά αλλά σίγουρα δεν τους χρειάζεται κανένα τέτοιο μάθημα, ξέρουν που ζουν..
Ξέρω ότι δεν το γράφεις σοβαρά, ανάλογη είναι και η απάντηση.
🙂
Μελετούσα το αρχείο και οφείλω να κάνω μια ένσταση, σελίδα 1 και 20. Τα σώματα θεωρούνται σημειακά και τα διαγράμματα είναι θέσης-χρόνου. Δεν υπάρχει κανένα λάθος γιατί ήδη από την Α λυκείου θεωρούμε ως σωστή την απότομη αλλαγή κλίσης της καμπύλης x-t, άρα και της ταχύτητας. Εδώ θεωρούμε σωστό τον ισχυρισμο “σημειακο αντικείμενο αμελητέων διαστάσεων” και καλά κανουμε, τι νόημα θα είχε να θεωρησουμε Δx σε χρόνο Δt κατά την διάρκεια μιας κρουσης; Σίγουρα σε διάγραμμα u-t μπορούμε να εντάξουμε Δtκρουσης για να βρούμε ΣF. Και προφανώς υπάρχει Δtκρουσης μη μηδενικό, όπως και διαστάσεις στα σώματα. Δεν θεωρείται λάθος η παραδοχή της ακαριαιας αλλαγής κλίσης x-t, θεωρείται προσέγγιση μοντέλου κρουσης σημειακων αντικειμένων.
Ειδικά σε πλαστική κρουση που έχουμε συσσωματωμα σημειακων αντικειμενων (σημείο+σημείο=σημείο) αλλά και σε ελαστική, δεν έχω δει πουθενά να θεωρούμε Δx-κρουσης. Δu σε χρόνο Δt ναι, προφανώς, αλλά να μετατοπιζονται τα σημειακά αντικείμενα κατά την διάρκεια της κρουσης, όχι. Έτσι έχουμε συμφωνήσει στο κλασικό μοντέλο δηλαδή, προφανώς όταν συγκρουονται δύο αληθινά αμάξια δεν συμβαίνει αυτό.