Η ανθρωποκεντρική Θεία Κωμωδία του Δάντη

O μεγαλύτερος Ιταλός ποιητής και φιλόσοφος του Μεσαίωνα και ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ο Δάντης Αλιγκιέρι, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1265 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1321. Ο Δάντης έμεινε περισσότερο γνωστός για το επικό του ποίημα Commedia, το οποίο μετονομάστηκε σε Θεία Κωμωδία (La Divina Commedia). Επηρέασε βαθιά όχι μονο τη θρησκευτική φαντασία αλλά και όλες τις επόμενες αλληγορικές κατασκευές στη λογοτεχνία.

Ο Δάντης στη Θεία Κωμωδία περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο, το φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, το οποίο ξεκινά – κατά την πιθανότερη εκδοχή – την Μεγάλη Παρασκευή του 1300, στις 8 Απριλίου και ενώ ο Δάντης είναι τριάντα πέντε ετών. Το ταξίδι παρουσιάζεται ως αληθινό, κυρίως μέσω της χρήσης πλήθους στοιχείων που παραθέτει ο Δάντης σχετικά με αυτό και των λεπτομερειών που δίνονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Κατά το πέρασμά του από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, ο ποιητής συνοδεύεται από τον δάσκαλό του Βιργίλιο, ενώ η πορεία του στον Παράδεισο γίνεται με την παρουσία της Βεατρίκης, ο χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει το γυναικείο πρότυπο κατά τον Δάντη και βασίζεται πιθανότατα στη Βεατρίκη Πορτινάρι, υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή του.

Η Θεία Κωμωδία, παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια, πάνω στα οποία η ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση έχει οικοδομηθεί. Αυτό το αριστούργημα γράφτηκε στο τέλος της ζωής του και μάλιστα τελείωσε λίγο πριν το θάνατό του του 1321. Σε μια εποχή χειρόγραφων, κατόρθωσε να φτάσει σε ένα ευρύ και δεκτικό κοινό πολύ γρήγορα. Μέχρι το 1400, περισσότεροι από 12 σχολιασμοί είχαν γραφτεί με σκοπό να εξηγήσουν το νόημα των γραφομένων στη Θεία Κωμωδία. Ο Τζιοβάνι Μποκάτσιο έγραψε για τη ζωή του Δάντη ενώ το 1373-1374 έδωσε την πρώτη δημόσια διάλεξη με θέμα τη Θεία Κωμωδία.

Η Bent’s Reader’s Encyclopedia, στην τρίτη της έκδοση, αναφέρει: «H κοσμολογία, αγγελολογία και θεολογία του έργου βασίζονται στο σύστημα του Θωμά του Ακινάτη, όμως ο Δάντης έβλεπε στην Εκκλησία της εποχής του μια “πόρνη” που δεν υπηρετούσε πλέον το Θεό -συναντά επτά Πάπες στην Κόλαση για παράδειγμα- και ως εκ τούτου συχνά θεωρείται αιρετικός. Οι χαρακτήρες, τους οποίους ο Δάντης συναντά στο ταξίδι του, μοιάζουν να προέρχονται από την αρχαία ρωμαϊκή ιστορία αλλά και από τη σύγχρονή του ιστορία, καθώς περιλαμβάνονται προσωπικοί φίλοι και εχθροί του Δάντη.

Η ζωντανή προσωπογραφία τους και οι συνεχείς αναφορές σε ανθρώπινες σχέσεις κάνουν το έργο μια ρεαλιστική απεικόνιση και ανάλυση των πτυχών της ανθρώπινης ζωής. Είναι, επίσης, μια αλληγορία της προόδου της ατομικής ψυχής προς το Θεό και της πολιτικής και κοινωνικής προόδου προς στην ειρήνη. Είναι μια συμπονετική, αν και ηθική, αξιολόγηση της ανθρώπινης φύσης και ένα μυστικιστικό όραμα του Απόλυτου ταυτόχρονα.

Έτσι, η καθολικότητα του δράματος και το λυρικό σθένος της ποίησής του είναι πολύ πιο έντονα από το ίδιο το περιεχόμενο». Όμως, η Θεία Κωμωδία, είναι επίσης πολύ σημαντική για τη θέση της στην ιστορία της εξέλιξης της ιταλικής γλώσσας. Ο Δάντης, αντίθετα με τις απόψεις της εποχής του ότι η λατινική είναι η μόνη κατάλληλη γλώσσα για σοβαρή γραφή, υποστήριξε τη χρήση μιας ευγενούς ιταλικής γλώσσας εμπλουτισμένης με στοιχεία προφορικών διαλέκτων-ιδιαίτερα από την περιοχή της Τοσκάνης- διαμορφώνοντας ουσιαστικά μια λογοτεχνική γλώσσα.

πηγή:  tvxs.gr

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλησπέρα Διονύση.
Κάθε ένας από τους τρεις τόμους της Θείας Κωμωδίας κλείνει με τη λέξη “stelle” (άστρα). Υπάρχουν αστρονομικές αναφορές σε όλο το έργο, για παράδειγμα:
“My desire and will were moved already – like a wheel revolving uniformly – by the Love that moves the sun and the other stars” (Paradiso 33.143-45).

Το μεσαιωνικό σύμπαν όπως αναπαρίσταται στη Θεία Κωμωδία

comment image

Μεταξύ 1480 και 1495 ο Sandro Botticelli εικονογραφεί τη Θεία Κωμωδία μέσα από 92 ολοσέλιδα σκίτσα

comment image

Το 1588 μετά από πρόσκληση της Φλωρεντινής Ακαδημίας o Γαλιλαίος έδωσε δύο διαλέξεις με τίτλο “Περί του σχήματος, της θέσης και του μεγέθους της Κόλασης του Δάντη”, προσπαθώντας να περιγράψει μαθηματικά την Κόλαση και να γεφυρώσει τη Θεία Κωμωδία με την επιστημονική σκέψη.

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Αποστόλης Παπάζογλου
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αποστόλη

Η απεικόνιση του Δαντικού Σύμπαντος εικονογραφεί την προβληματική σειρά του Ερμή και της Αφροδίτης που αναφέρθηκε στην ανάρτηση «ο Κοπέρνικος και η Αστρολογία»

Ο Ερμής απεικονίζεται πιο κοντά στη Γη και την Κόλαση σε σχέση με την Αφροδίτη

Επίσης, η ζώνη των απλανών δημιουργεί κλειστό Σύμπαν, ώστε έξω απ’ αυτό να υπάρχει χώρος για τον “empyrean paradise”

Η σημερινή αντίληψη για το Σύμπαν προβλέπει πολλές περιοχές για την Κόλαση αλλά δεν αφήνει χώρο για τον Παράδεισο

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από admin
Σταύρος Παραδείσης

Καλημέρα Διονύση υπάρχει αισιόδοξη προοπτική, η προαναφερθείσα κόλαση θα γίνει παράδεισος, αυτό όμως θα πάρει χρόνο. Αυτό περιγράφουν με χιούμορ οι Flanders και Swann αναφερόμενοι στο θερμικό θάνατο του σύμπαντος με το παρακάτω ποίημα τους . Η θερμότητα είναι έργο , και το έργο είναι κατάρα. Και όλη η θερμότητα στο σύμπαν θε να κρυώσει κάποτε γιατί πιο πολλή να γίνει δεν μπορεί . Τότε δεν θα υπάρχει έργο πια. Μονάχα απόλυτη ειρήνη. Αλήθεια; Ναι ! Η εντροπία είναι ,αδελφέ ! Και όλα τούτα , χάρη στο Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής ! Το ποίημα είναι παρμένο από το Βέλος του χρόνου των PETER COVENEY και ROGER HIGHFIELD. Οι Flanders και Swann ήταν ένα σύγχρονο βρετανικό κωμικό δίδυμο και μουσικοί.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος