Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023

Δείτε παρακάτω τα θέματα σε όλα τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων 2023.

ΓΕΛ

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Αρχαία Ελληνικά

Μαθηματικά

Βιολογία

Λατινικά

Χημεία

Πληροφορική

Φυσική

Ιστορία

Οικονομία

 

ΕΠΑΛ

Νέα Ελληνικά

Μαθηματικά

Ανατομία-Φυσιολογία II

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ)

Δίκτυα Υπολογιστών

Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Ηλεκτροτεχνία 2

Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές

Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Υγιεινή

Προγραμματισμός υπολογιστών

Αρχές οργάνωσης και διοίκησης

Στοιχεία μηχανών

Ηλεκτρικές μηχανές

Σύγχρονες γεωργικές επιχειρήσεις

Ναυσιπλοϊα ΙΙ

Ναυτικές μηχανές

Τεχνολογία Υλικών

Οικοδομική

Ψηφιακά συστήματα

Μηχανές εσωτερικής καύσης

Στοιχεία ψύξης – κλιματισμού

Κινητήρες αεροσκαφών

Στοιχεία σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ξενοφών Στεργιάδης
02/06/2023 11:00 ΠΜ

Καλημέρα, είναι πάγια επιλογή μου να μην σχολιάζω τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Θα κάνω μια εξαίρεση σήμερα.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΛ 2023
ΚΕΙΜΕΝΟ 3 «Μια φοβερή παρηγοριά» (απόσπασμα διηγήματος)
<< Πριν από τρεις εβδομάδες με σούταραν από τη δουλειά και τώρα οι σταγόνες έσκαγαν με δύναμη στο παρμπρίζ σαν αλεξιπτωτιστές που τους πρόδωσε το αλεξίπτωτό τους.>>
Σκέφτομαι ότι αν ένας υποψήφιος χρησιμοποιούσε αυτό το ρήμα αντί του απέλυσαν ή έδιωξαν ο (η) έχων-ουσα την ευθύνη της προετοιμασίας του για το συγκεκριμένο μάθημα θα του ζητούσε να μην χρησιμοποιεί τέτοιες διατυπώσεις σ΄ ένα επίσημο κείμενο , όπως είναι αυτό που εκφωνείται σε μια δημόσια ομιλία.
Όπως φαίνεται, ο ευτελισμός της γλώσσας επισημοποιείται.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Ξενοφώντα.
Καταλαβαίνω πως δεν σχολιάζεις τη γλώσσα που επέλεξε ο συγγραφέας του διηγήματος αλλά την επιλογή του αποσπάσματος ώστε να εισαχθεί σε Εξετάσεις Γλώσσας.
Ο συγγραφέας φυσικά μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμα και αργκώ μια ο ήρωας αφηγητής θα μιλούσε ίσως κάπως έτσι.

Ξενοφών Στεργιάδης
02/06/2023 11:48 ΠΜ

Καλημέρα Γιάννη, προφανώς ο συγγραφέας( βραβευμένος και πέραν του Ατλαντικού) μπορεί ως λογοτέχνης να γράφει στο ύφος του χαρακτήρα που θέλει να αποδώσει. Όταν όμως μέχρι πρότινος ζητείτο από τους υποψηφίους να γράψουν συνώνυμα , υποθέτω ότι ως συνώνυμο του απέλυσαν θα έγραφαν το <<έδιωξαν>> και όχι το<<σούταραν>>.
Άλλο το πως μιλάμε στις παρέες μας και άλλο το πώς διατυπώνουμε τις απόψεις μας δημοσίως.

Κώστας Παπαδάκης
02/06/2023 11:50 ΠΜ

“σούταραν” ;!!

Αναρωτιέμαι αν η φράση επιλέχτηκε στη προσπάθεια να τους φανεί οικεία με σκοπό να τους βοηθήσει ή είναι μια νέα πορεία κειμένων;

“διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άντρες” , έχει επιθετικό τόνο το κείμενο.

Ξενοφών Στεργιάδης
02/06/2023 12:02 ΜΜ
Απάντηση σε  Κώστας Παπαδάκης

Καλημέρα, νομίζω ότι η φράση επιλέχτηκε για να φανεί πιο οικεία , το επόμενο βήμα οικειότητας ποιό θα είναι;; greeklish ;;

Κώστας Παπαδάκης
02/06/2023 12:06 ΜΜ

Καλημέρα, greeklish ? έλα ντε, τι άραγε;

Ανδρέας Βαλαδάκης
02/06/2023 12:11 ΜΜ

Δ1 (ΓΕΛ): “Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, εκφωνείτε ομιλία (350-400 λέξεις) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής σας. α) Να αναφέρετε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο﮲ β) εσείς, ως νέα γενιά, μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων;”

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έδωσε την επόμενη απάντηση (μετάφραση Google από τα Αγγλικά):

Αξιότιμο κοινό, εκλεκτοί καλεσμένοι και συμμαθητές,

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συγκεντρωνόμαστε εδώ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας για να φωτίσουμε το φλέγον ζήτημα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των γυναικών στη σύγχρονη εποχή μας. Είναι μια επίσημη περίσταση που απαιτεί προβληματισμό και δράση καθώς αντιμετωπίζουμε τις επίμονες αδικίες που εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα της ζωής.
Στην εποχή μας, γινόμαστε μάρτυρες θλιβερών φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. Στην ιδιωτική ζωή, η ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να ρίχνει μια σκοτεινή σκιά σε αμέτρητα νοικοκυριά. Οι γυναίκες υπομένουν σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση μέσα στην υποτιθέμενη ιερότητα των σπιτιών τους. Αυτή η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί προσβολή στις αρχές της αξιοπρέπειας, της ισότητας και του σεβασμού που πρέπει να επικρατούν σε κάθε οικογένεια και σχέση.
Δυστυχώς, αυτές οι αδικίες δεν σταματούν στο κατώφλι των ιδιωτικών χώρων. Στη δημόσια σφαίρα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και περιθωριοποίηση σε πολλαπλά μέτωπα. Συναντούν εμπόδια στην επιδίωξη της εκπαίδευσης, στην πρόσβαση στην απασχόληση και στην άνοδο σε ηγετικές θέσεις. Τα στερεότυπα φύλου εξακολουθούν να υφίστανται, εμποδίζοντας τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να συνεισφέρουν τα ταλέντα τους στην κοινωνία. Η άνιση αμοιβή και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας διαιωνίζουν περαιτέρω αυτή τη συστημική ανισότητα, εμποδίζοντας τις γυναίκες να επιτύχουν τα όνειρά τους και παρεμποδίζοντας την πρόοδο για όλους μας.
Ωστόσο, ως λαμπαδηδρόμοι μιας νέας γενιάς, έχουμε τη δύναμη και την ευθύνη να θεσπίσουμε πραγματική αλλαγή και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων με πρακτικούς τρόπους. Είμαστε οι φορείς του μετασχηματισμού και εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε πρακτικά:
Πρώτον, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της προόδου. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας και τους άλλους σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, μπορούμε να διαλύσουμε τα εμπόδια της άγνοιας και της προκατάληψης. Ας αμφισβητήσουμε τις κοινωνικές νόρμες και στερεότυπα, προωθώντας τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα σεβασμού και κατανόησης, ανοίγουμε το δρόμο για μια κοινωνία όπου ευδοκιμεί η ισότητα των φύλων.
Δεύτερον, πρέπει να ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε τις φωνές των γυναικών. Υποστηρίζοντας ενεργά και προωθώντας τα δικαιώματα των γυναικών, διασφαλίζουμε ότι οι προοπτικές και οι εμπειρίες τους εκτιμώνται και ακούγονται. Ας γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών, ας αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και ας τις ενθαρρύνουμε να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους χωρίς αποκλεισμούς που επιτρέπουν στις γυναίκες να ανθίσουν και να έχουν διαρκή αντίκτυπο.
Τρίτον, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας κατά της βίας με βάση το φύλο. Αυτό περιλαμβάνει την ομιλία κατά της ενδοοικογενειακής βίας, την υποστήριξη των επιζώντων και την υποστήριξη ολοκληρωμένων νομικών συστημάτων και συστημάτων υποστήριξης. Ας προωθήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν δικαιοσύνη και να βρουν καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν ζει με φόβο ή δεν υποφέρει σιωπηλά.
Επιπλέον, πρέπει να συμμετάσχουμε σε διάλογο και συνεργασία για να επιφέρουμε αλλαγές. Συνεργαζόμενοι με οργανισμούς και πρωτοβουλίες που προωθούν την ισότητα των φύλων, μπορούμε να υποστηρίξουμε μεταρρυθμίσεις πολιτικής, να καταργήσουμε τις πρακτικές διακρίσεων και να καταστήσουμε τους θεσμούς υπόλογους. Ας χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας φωνή για να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που υποστηρίζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των μελών της.
Τέλος, ας αγκαλιάσουμε τη δύναμη του role modeling. Ως νέοι, μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα, επιδεικνύοντας σεβασμό, ισότητα και ενσυναίσθηση στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις. Απορρίπτοντας τα στερεότυπα, προωθώντας υγιείς σχέσεις και αντιμετωπίζοντας όλους με δικαιοσύνη και καλοσύνη, εμπνέουμε τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να δημιουργήσουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θετικής αλλαγής.
Εν κατακλείδι, αυτήν τη σημαντική ημέρα, ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των γυναικών. Μαζί, ως νέα γενιά, έχουμε το πάθος, την ώθηση και την αποφασιστικότητα να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας, ενδυναμώνοντας τις γυναίκες, καταπολεμώντας τη βία, υποστηρίζοντας την αλλαγή και δίνοντας το παράδειγμα, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που εκτιμά και σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ατόμων.

Ευχαριστώ.

Κώστας Παπαδάκης
02/06/2023 4:18 ΜΜ
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Πολύ καλό.

¨Ηδη γράφει πολλές εργασίες μαθητών, φοιτητών σε όλο τον κόσμο.

Χαράλαμπος Κασωτάκης
Απάντηση σε  Ανδρέας Βαλαδάκης

Φαίνεται έπεσες σε …καλή διάθεση του Chatgpt. Γιατί είναι κοινώς παραδεκτό ότι και σε αυτό τον τομέα τα κάνει θάλασσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. βλ. μια πρόσφατη ανάλυση

https://www.in.gr/2023/05/31/b-science/chatgpt-seksistiki-fysi-tis-texnitis-noimosynis-o-antras-giatros-kai-gynaika-nosokoma/

Μπράβο πάντως στους θεματοδότες που δεν έμειναν στη δεκαετία του 1970 και προχώρησαν στο νεοφεμινισμό. Η woke κουλτούρα σε όλες τις πτυχές της ήδη άρχισε να αποδομείται στην Αμερική, την κοιτίδα της, όπου ο πρόεδρος Ομπάμα έβγαλε πριν λίγα χρόνια ένα μνημειώδη ιστορικά λόγο. Καιρός να την αποδομήσουμε και στην Ελλάδα και κυρίως αυτοί του ΙΕΠ που την έχουν αναγάγει σε ευαγγέλιο

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Χαράλαμπος Κασωτάκης
Ανδρέας Βαλαδάκης
05/06/2023 3:22 ΠΜ

Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας φέτος ήταν αμιγώς κοινωνιολογικά ζητήματα, πλην όμως το μάθημα της Κοινωνιολογίας έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης έχει καταργηθεί και ως εξεταζόμενο μάθημα στην ύλη των πανελληνίων εξετάσεων (Νόμος 4692/2020). 

Πανελλήνιες εξετάσεις και Νεοφεμινισμός (msn.com)