Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Καλή δύναμη στα παιδιά – στο Β1 υπάρχει ένα άρωμα Χημείας.

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας
Απάντηση σε  admin

Καλημέρα , πολύ σωστά !

Κωνσταντίνος Χαρίτος

Οπότε η απάντηση εδώ είναι ότι η συγκέντρωση του νερού αυξάνεται; Δεν ξέρω αν αυτό διδάσκουν οι συνάδελφοι στη Βιολογία, αλλά στη Χημεία τη θεωρούν σταθερή. Κι αυτό εύκολα θα δημιουργήσει σύγχυση σε καλούς μαθητές.

Κωνσταντίνος Χαρίτος

Και προκύπτουν ζητήματα με τις αρχικές συγκεντρώσεις, όπου το υπεροξείδιο και η καταλάση έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από το νερό.

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

καλησπέρα σας, ισως να ήταν καλύτερο να αναφέρει ποσότητα αντί για συγκεντρωση, προς αποφυγη παρεξηγησεων

Βασιλική Νίκου
06/06/2023 4:06 ΜΜ

Α1. Τα ινίδια χρωματίνης
α. διπλασιάζονται κατά τη μετάφαση.
β. είναι ορατά στο οπτικό μικροσκόπιο.
γ. αποτελούνται από νουκλεοσώματα.
δ. τα συναντάμε στην πρόφαση της κυτταρικής διαίρεσης.  

Γλωσσάρι σχολικού βιβλίου:
Αδελφές χρωματίδες: Συσπειρωμένα ινίδια χρωματίνης που αποτελούν το χρωμόσωμα, συνδέονται στο κεντρομερίδιο και φέρουν ταυτόσημες γενετικές πληροφορίες
Σχολικο βιβλίο Α’ τεύχος :Πρόφαση: Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια: στάδιο της μίτωσης. Στη διάρκειά της τα ινίδια της χρωματίνης αρχίζουν να περιελίσσονται και να συμπυκνώνονται…

Σχολικό βιβλίο Β’ τεύχος:Τα νουκλεοσώματα αναδιπλώνονται με αποτέλεσμα το DNA να πακετάρεται σε μεγαλύτερο βαθμό, σχηματίζοντας τελικά τα ινίδια της χρωματίνης. Στην αναδίπλωση συμμετέχουν και άλλα είδη πρωτεϊνών.
Συμπέρασμα: (για εμένα)Άρα τα ινίδια χρωματίνης εκτός από τα νουκλεοσώματα περιέχουν κι άλλα είδη πρωτεινών.
Σωστή απάντηση με βάση τα φροντιστήρια είναι η γ. Όμως πως ακριβώς απορρίπτουμε το δ; Είναι ορθολογικό να παρθεί λάθος;;; Που μπορεί να απευθυνθεί κανείς προκειμένου να αναθεωρηθούν οι πιθανές σωστές απαντήσεις;(Αν κι δεν βλέπω να γίνεται συζήτηση για το εν λόγω πολλαπλής)

Πέτρος Κατηφόρης
07/06/2023 8:43 ΠΜ
Απάντηση σε  Βασιλική Νίκου

Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την παράγραφο του βιβλίου που λέει ότι χρωματίδα-ινίδιο χρωματίνης είναι <<διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος>>…
Αν δεν κάνω λάθος (έτσι μας είπαν στο σχολείο) τα ινίδια χρωματίνης αλλάζουν όνομα μετά τον διπλασιασμό τους κατά την μεσόφαση και γίνονται -αδελφές- χρωματίδες, Για αυτόν ακριβώς τον λόγο καλύτερο είναι να μην τα αποκαλούμε ινίδια έτσι ώστε να τα ξεχωρίζουμε…Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογές πολλές φορές δεν αναδεικνύουν τους διαβασμένους μαθητές, αλλά μπερδεύουν. Πάντως για το γ, το γεγονός ότι συμμετέχουν και άλλες πρωτεϊνες δεν καθιστά την πρόταση λάθος, αφού μεταξύ άλλως εντοπίζονται και νουκλεοσώματα…Καλή τύχη και κουράγιο!

Βασιλική Νίκου
07/06/2023 1:35 ΜΜ
Απάντηση σε  Πέτρος Κατηφόρης

Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά το σχολικό βιβλίο. Αυτό όμως μπορεί να αναιρέσει το ότι : Πρόφαση: Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια: στάδιο της μίτωσης. Στη διάρκειά της τα ινίδια της χρωματίνης αρχίζουν να περιελίσσονται και να συμπυκνώνονται… ;;;;
Ειπώθηκε πως ίσως δεχτούν και τις δύο απαντήσεις. Να’ σαι καλά.

Πέτρος Κατηφόρης
07/06/2023 6:23 ΜΜ
Απάντηση σε  Βασιλική Νίκου

Έχεις δίκιο δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν τα ινίδια της χρωματίνης. Θα έπρεπε να μετράει ως σωστό κατά την γνώμη μου

Βασιλική Νίκου
10/06/2023 1:48 ΜΜ

Γνωρίζει κανείς τι έγινε τελικά με το Α.1 της βιολογίας; Άκουσα ότι η επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση δ δεν υπάρχει στις οδηγίες της ΚΕΕ. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι έστω κι εκ των υστέρων; Κρίνω πως η ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη…