web analytics

Ήταν εκτός ύλης το Γ θέμα Φυσικής;

Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ ανακοίνωση της ένωσης Φυσικών Κρήτης, για τα θέματα Φυσικής στις πρόσφατες πανελλαδικές  εξετάσεις.

Επειδή ανάλογες  θέσεις μου μετέφεραν και κάποιο συνάδελφοι, ας δούμε το θέμα.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η εφαρμογή του 2ου κανόνα του Kirchhoff με την εμφάνιση 2 πηγών σε ένα κύκλωμα θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς είναι γνωστό ότι ο κανόνας αυτός διδάσκεται και «δεν διδάσκεται» τα τελευταία χρόνια στην Β Λυκείου στο μάθημα της Γενικής Παιδείας. Επίσης οι οδηγίες διδασκαλίας φέτος για τον παραπάνω προφανή λόγο θέτουν εκτός ύλης ασκήσεις με κίνηση ράβδου, παρουσία επιπλέον πηγής στο κύκλωμα (πέρα από της πηγής εξ επαγωγής).»

Πρώτα – πρώτα η λογική διδάσκεται και δεν διδάσκεται, με βρίσκει αντίθετο! Είναι για μένα πρωτοφανής θέση. Τι σημαίνει; Κάποιο τμήμα ύλης ή είναι στην ύλη, οπότε διδάσκεται ή δεν είναι, οπότε δεν διδάσκεται!!!

Το ενδιάμεσο τι ακριβώς λέει;  Ότι κάποιοι δεν το δίδαξαν; Και λοιπόν; Δημιούργησαν αυτοί οι κάποιοι «δίκαιο» και καθόρισαν την εξεταστέα ύλη;

Η μελέτη της αατ και οι  ασκήσεις με ελατήρια είναι στην ύλη; Πότε διδάχτηκε η δυναμική ενέργεια στο ελατήριο τα προηγούμενα χρόνια; Ποτέ! Και όμως το έχουμε αποδεχτεί και τόσα χρόνια δεν δημιουργείται πρόβλημα. Και ας μην είναι στην ύλη… Ενώ δημιουργείται θέμα για το 2ο κανόνα Kirchhoff, ο οποίος είναι στην ύλη; (το αν είναι ή όχι στην ύλη και το αν έπρεπε να διδαχτεί πέρσι είναι εύκολο να διαπιστωθεί.  Αρκεί να δει κάποιος τις οδηγίες διδασκαλίας…)

Αλλά ας δούμε κυρίως την δεύτερη τοποθέτηση, η οποία είναι και πιο σημαντική.

«οι οδηγίες διδασκαλίας φέτος για τον παραπάνω προφανή λόγο θέτουν εκτός ύλης ασκήσεις με κίνηση ράβδου, παρουσία επιπλέον πηγής στο κύκλωμα»

Εδώ νομίζω ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη παρανόηση! Τι ακριβώς είναι εκτός ύλης; (ας αφήσουμε ότι οι οδηγίες ανέφεραν αναλυτικά τον αριθμό κάθε άσκησης που αφαιρέθηκε και σε αυτές δεν ήταν η 5.66).

Στο κεφάλαιο της επαγωγής, έχουμε δυο κατηγορίες ασκήσεων που μελετούν δύο μοντέλα.

Το ένα είναι το μοντέλο της γεννήτριας. Η μηχανική ενέργεια, μέσω της κίνησης μιας ράβδου, μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Το δεύτερο είναι το μοντέλο του κινητήρα. Η ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέπεται σε μηχανική, θέτοντας μια ράβδο σε κίνηση.

Το πρώτο έχει μείνει στην ύλη, το δεύτερο έχει βγει!!!

Προσωπικά, σε κάθε ευκαιρία έχω καταδικάσει την λογική αυτή. Είμαι κάθετα αντίθετος στην αφαίρεση των ασκήσεων, όπου υπάρχει πηγή, το κύκλωμα διαρρέεται από ρεύμα και έτσι ο αγωγός επιταχύνεται. Ο μαθητής θα πρέπει να γνωρίζει την λειτουργία, τόσο της γεννήτριας, όσο και του κινητήρα…

Αλλά πέρα από τις προσωπικές απόψεις καθενός, αυτό το κομμάτι έχει αφαιρεθεί από την ύλη. Δεν είναι σαφές;

Το ζήτημα δεν είναι η μία ή οι δύο πηγές. Δεν είναι ο 2ος κανόνας. Είναι τι θέλει το ΙΕΠ να διδαχτεί και να εξετασθεί.

Όσα χρόνια εξεταζόταν πανελλαδικά η επαγωγή στην Β΄τάξη, ο 2ος κανόνας ήταν εκτός ύλης, αλλά οι ασκήσεις με πηγή ήταν εντός ύλης. Το ίδιο το βιβλίο έλεγε πώς θα πρέπει να διδαχτεί:

Συμπέρασμα: Δεν πρέπει να γίνεται σύνδεση 2ου νόμου και την διδασκαλία κυκλώματος με δύο πηγές (μια εξωτερική Ε και μια κινούμενης ράβδου), είτε θεωρεί  κάποιος ότι ο 2ος νόμος είναι εντός ύλης, είτε εκτός…

Από κει και πέρα, είναι στην ύλη ασκήσεις με  δύο «πηγές»; Είναι, αν είναι στην ύλη η αυτεπαγωγή!!!

Σε όλες τις ασκήσεις αυτεπαγωγής, έχουμε δύο «πηγές»!!! Δεν είναι φανερό αυτό;

Είναι δυνατόν να  υποστηρίζουμε, κόντρα σε όλη την λογική των οδηγιών, ότι το ζήτημα είναι μία ή δύο πηγές;

Να μην βλέπουμε τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν  αυτές οι δύο πηγές και ποια περίπτωση είναι εκτός;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
62 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μιχάλης Καραδημητρίου
Απάντηση σε  Τίνα Νάντσου

Καλησπέρα Τίνα,

δεν θα απολογηθώ για τον τρόπο που επέλεξε το documento και στην συνέχεια η efsyn να διαχειριστούν την ανακοίνωση του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης για τα Θέματα (και όχι την προσωπική μου άποψη όπως λες).

Αμέσως μόλις το διάβασα, βγάλαμε μια ανακοίνωση και καλέσαμε να την δημοσιεύσουν (όπως και έκαναν).

Επίσης χτες μίλησα στο Πρώτο Θέμα , που επικοινώνησαν μαζί μου για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Ξεκάθαρα δεν μπορεί κανένας να χρησιμοποιεί ένα τόσο λεπτό ζήτημα για λόγους πολιτικούς. Όποιος το κάνει είναι απλά ανεύθυνος τι να παραπάνω να πω.

Τζίκας Γεώργιος
21/06/2023 2:04 ΠΜ

Γειά σου Ανδρέα….Αρκετά πραγματα τα επανατοποθέτησες νομίζω πιό σοφά….Κάποια άλλα ομως, όχι….Γραφεις “Θα έπρεπε το κράτος να διόριζε τους καθηγητές αυτούς σε σχολεία, όμως οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι γίνονται ευκολότερα “όμηροι”(φέτος στο σχολείο μου είχαμε 14 αναπληρωτές!), όμως το όραμα της Κυβέρνησης είναι η Ιδιωτικοποίηση και της Παιδείας, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση”….Επαναλαμβάνεις κλισέ ιδεοληψίες,κυρίως ομως να σού ξεκαθαρισω,αν μπορώ,το εξής…Απο τα 25 μου και για 36 συναπτά έτη,είμαι δάσκαλος-φροντιστής-φυσικός από επιλογή….δεν θελησα να διορισθω….κι αυτό,πιστεψέ με,είναι μια βαθειά προοδευτική,εκσυγχρονιστική,αριστερή αντίληψη και στάση ζωής…