Η δύναμη Laplace και οι στρεβλώσεις

Στις εξετάσεις του 2123 έπεσε το παρακάτω θέμα Β:

Θέμα Β:

Στο σχήμα, με το γνωστό σύστημα κίνησης ράβδου, η ράβδος ΑΓ, κινείται προς τα δεξιά και κάποια στιγμή έχει ταχύτητα υ.  Για την στιγμή αυτή:

  1. Να σχεδιάστε την δύναμη Laplace που ασκείται στον αγωγό ΑΓ.
  2. Τι μετράει το έργο της παραπάνω δύναμης;

Το κύκλωμα εμφανίζει αντίσταση R, ενώ η κίνηση μπορεί να εξασφαλίζεται με την επίδραση κάποιας δύναμης, πράγμα που δεν μας απασχολεί.

Απάντηση:

  1. Με βάση τον κανόνα του Lenz η δύναμη Lapace αντιστέκεται στην κίνηση της ράβδου, συνεπώς έχει αντίθετη κατεύθυνση από την ταχύτητα, όπως στο διπλανό σχήμα.
  2. Το έργο της  δύναμης Laplace, ως γνωστόν, εκφράζει την μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε  ηλεκτρική.

Απάντησε σωστά παραπάνω ο μαθητής;

Δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε το αδιαφανές κιβώτιο, που υπάρχει στο σχήμα και να δούμε τι περιέχει!

Η συνέχεια σε pdf, με κλικ εδώ ή εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μουρούζης Παναγιώτης

Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου Διονύση.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο πατερναλισμός στην εκπαίδευση οδηγεί ενίοτε στο παράδειγμα της αρκούδας που από αγάπη πνίγει τα παιδιά της αγκαλιάζοντάς τα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η διδακτέα ύλη θα πρέπει να δίνεται υπό μορφή τίτλων και τίποτα παραπέρα. Από κει και μετά οι οδηγίες θα πρέπει να ενέχουν την παροχή πληροφοριών σε σχέση με επιπλέον πηγές. Για φαντάσου να επιμείνει το ΙΕΠ στην σημερινή πρακτική αφαιρώντας υποπαραγράφους και ασκήσεις και να εισαχθεί οσονούπω και το πολλαπλό βιβλίο….

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα σε όλους. Στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αλλά Διονύση κοιτάς μακρυά. Εύχομαι να διαψευστείς και σύντομα να αλλάξει αυτή η παράνοια. Κι ένα ερώτημα: με τη μεγάλη ύλη των δεσμών και χωρίς εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων, είχαμε ασκησιολογία και υπερπαραγωγές;

Μαλάμης Γρηγόρης
21/06/2023 7:35 ΜΜ

Δες εδώ Αποστόλη μια καταγραφή των θεμάτων που είχα κάνει το μακρινό 1996

Δημήτρης Τσάτσης
21/06/2023 8:35 ΜΜ
Απάντηση σε  Μαλάμης Γρηγόρης

Γεια σου Γρήγορη. Χρήσιμη στην κουβέντα η καταγραφή σου. Άλλο στυλ θέματα, πιθανώς καλύτερα, σίγουρα χωρίς υπερπαραγωγές, σίγουρα με περισσότερα πεδία εξέτασης αλλά, επίσης, σίγουρα με μικρότερη δυσκολία στις ενότητες εκείνες που είναι κοινές με τις σημερινές. Επίσης, για να μην θυμόμαστε το παρελθόν μέσα από πρίσματα νοσταλγίας ή/και εξιδανίκευσης να θυμίσω και την αποστήθιση που συνηθιζόταν και προτεινόταν από καθηγητές στα ερωτήματα θεωρίας πχ. Να οριστεί η αδιαβατική μεταβολή κλπ. Πανελλήνιες έδωσα το 1998 και θυμάμαι καλά συμμαθητές να ξέρουν σελίδες απ’ έξω (τους έλεγες αριθμό σελιδας και ξεκινούσαν απαγγελία). Επίσης, ασκησιολογίες και μεθοδολογίες πάντα ευδοκιμούν καθώς “κόβουν” δρόμο χωρίς πάντα επιτυχία

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Μπράβο Διονύση.
Κάπως έτσι κόπηκε και η τριβή που μπορεί να είναι κινητήρια.

Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

εγώ θα εξακολουθώ να φωνάζω ότι “όλα τα λεφτά είναι το Γυμνάσιο”,
https://ekountouris.blogspot.com/2018/11/blog-post_8.html

Δημήτρης Τσάτσης
21/06/2023 10:59 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Εύστοχη η άσκηση και ξεκάθαρη η στόχευση Διονύση.
Αποστόλη στις δέσμες η ύλη ήταν μεγαλύτερη αλλά σε αρκετές ενότητες η εμβάθυνση ήταν πολύ μικρότερη από τώρα. Ένας μαθητής σημερινός πχ λύνει και κατανοεί ταλαντώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον αντίστοιχο τότε. Επίσης με τη μειωμένη ύλη εδώ και πολλά χρόνια μάθαμε σε μια προσέγγιση πιο λεπτομερής που δεν νομίζω πως η αύξηση της ύλης θα το αλλάξει αυτό (θα υπάρχει μια αδράνεια από όλους μας να αλλάξουμε προσέγγιση) και δεν είμαι σίγουρος πως είναι και προτιμότερο. Φέτος για παράδειγμα αν κάποιος τσεκάρει τα βοηθήματα που κυκλοφορούν θα δει δουλειές πολύ μεγάλου όγκου. Υπάρχουν βιβλία μόνο στα κύματα με 300, 400 500 σελίδες κλπ. Ένας μαθητής που θέλει απλά να διαβάσει μόνος του χρειάζεται (ότι εκδόσεις και να επιλέξει) 4 βιβλία περίπου για να καλύψει όλα τα κεφαλαια που αθροιστικά ξεπερνούν ευκολα τις 2000 σελίδες και, επίσης, δεν θα τον καλύψουν πλήρως.
Διονύση κάπου το “έχασα”: εγώ στατική τριβή δουλεύω κανονικότητα και μέχρι πέρσι στο στερεό νόμιζα πως ήταν και απόλυτη αναγκαιότητα η κατανόηση της υπό όλες τις “συνθήκες” και ειδικά σε σύστημα όπως κίνηση σώματος πάνω σε σανίδα που ισορροπεί κλπ Σε ποιες οδηγίες αναφέρεσαι; Α λυκείου;

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής
Απάντηση σε  Δημήτρης Τσάτσης

Δημήτρη η αύξηση της ύλης θα φέρει αναγκαστικά μείωση στην εμβάθυνση. Γράφεις ότι οι σημερινοί μαθητές λύνουν και κατανοούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν. Είναι έτσι ή εφαρμόζουν συνταγές, όπως αυτή που γράφει ο Διονύσης; Πώς θα ήταν οι επιδόσεις αν υπήρχαν θέματα που αντί για «υπολογίστε», ξεκίναγαν με «δικαιολογήστε», «περιγράψτε» ή «επιβεβαιώστε/διαψεύστε τον ισχυρισμό»;
Από την άλλη ο όγκος των βοηθημάτων είναι μεγάλος, για λόγους που όλοι κατανοούμε.

Δημήτρης Τσάτσης
21/06/2023 3:04 ΜΜ

Ναι νομίζω πως σε μια δύο ενότητες (ταλαντώσεις, κύματα, στερεό) κατανοούν παραπάνω σε οποιαδήποτε ερώτηση ή είδους ερώτηση. Από την άλλη η έλλειψη εύρους γνώσεων ή/ και ο κακερματισμός γνωστικών αντικειμένων νομίζω πως δεν τους κάνει καλύτερους. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθηματικά…οι σημερινοί καλύτεροι στα της σημερινής ύλης.

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Καλημέρα Διονύση, καλημέρα σε όλους.
Αρκετά στοχευμένη ανάρτηση, στην οποία διακρίνω και μία δόση ελπίδας. Προβλέπεις και αλλαγή στη μορφή του Β Θέματος!

Δημήτρης Τσάτσης
21/06/2023 1:09 ΜΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Οκ Διονύση κατάλαβα. Ευχαριστώ. Της γ λυκείου το πρόβλημα έχει εξαιρεθεί κακώς. Αυτό στη α λυκείου δεν είμαι σίγουρος. Η τράπεζα θεμάτων έχει αρκετές με νήματα. Η στατική τριβή στο στερεό με την προηγούμενη ύλη αναιρούσε όμως οποιαδήποτε τέτοια έκπτωση στη α λυκείου ή σε άλλες ενότητες.

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Διονύση, καλημέρα.

Πάντοτε επιτυχημένες οι αναρτήσεις σου. Εδώ αναδεικνύει με παραδείγματα την ελλιπή γνώση πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο με το αλαλούμ στις προσθαφαιρέσεις ασκήσεων. Αυτά και όταν ο μαθητής έχει μάθει να ακολουθεί οδηγίες, κοινώς τυφλοσούρτη.

Πριν κάποια χρόνια ρώτησα στην τάξη πότε διατηρείται η στροφορμή ενός σώματος και η απάντηση ήταν όταν …. και ανάφεραν αρκετές περιπτώσεις, προφανώς από εφαρμογές, αλλά ο νόμος είχε χαθεί από το μυαλό των μαθητών.

Συμφωνώ με όσα γράφεις και σε άλλη ανάρτηση. Ίσως επανέλθω για το συκοφαντημένο δημόσιο σχολείο (ξεκινάμε τα μπάνια, παραζέστανε ο καιρός).

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
21/06/2023 12:57 ΜΜ

Καλημέρα Διονύση.
Πιστεύω συμφωνείς ότι αν οι στρεβλώσεις αφορούσαν  μόνο την Laplace άντε και δυο τρεις περιπτώσεις ακόμη θα  ήμασταν οι ευτυχέστεροι των ανθρώπων.

Οι στρεβλώσεις είναι πολλές και εκτεταμένες, πιστεύω. Να αναφέρω κάποιες.
·      Ο καθορισμός της εξεταστέας  ύλης και οι και οι στρεβλώσεις,
·      Τα σχολικά εγχειρίδια και οι στρεβλώσεις,
·      Τα θέματα των πανελλαδικών και οι στρεβλώσεις,
·      Ο τρόπος που μαθαίνουμε τους μαθητές να σκέφτονται και οι στρεβλώσεις,