Τα φώτα LED προκαλούν έντονα προβλήματα

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες, διαπίστωσαν πως ο νυχτερινός ουρανός γίνεται σχεδόν 10% πιο φωτεινός κάθε χρόνο εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού και κυρίως των LED που εκπέμπουν υπερβολική λάμψη, προκαλώντας φωτορύπανση. Μέρος του προβλήματος είναι τα φώτα του δρόμου, αλλά και πηγές όπως οι φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες και τα φώτα των γηπέδων.

 

Αλλά τα φώτα LED επηρεάζουν και την υγεία μας. Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Washington Post, οι συνήθεις τύποι λαμπτήρων αυτής της τεχνολογίας έχουν υψηλότερα ποσοστά στην εκπομπή μπλε μήκους κύματος, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τις νυχτερινές συνήθειες των ανθρώπων. Διαταράσσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μας (τον 24ωρο κύκλο που ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες σχεδόν όλων των έμβιων όντων, από τον ύπνο έως το ξύπνημα), μειώνουν την απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυξάνουν την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η συνέχεια εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Βασίλη
Με “θάμπωσε” κι εμένα και όχι μόνο ,η υπερβολή στα Kelvin των LED ,στο σοκάκι στο πάνω χώρι του χωριού μου (Πρινές Ρεθύμνης) .
Λυπάμαι για αυτούς που αποφάσισαν τον υπερβολικό φωτισμό, ενός ήσυχου σοκακιού ,που τουλάχιστον την αισθητική μου “θαμπώνει”, κουράζοντας το οπτικό αισθητήριο.
Να είσαι καλά που μας ενημερώνεις για τα καλά και κακά των LED.
Ένας απαλός, θερμότερων αποχρώσεων φωτισμός νομίζω θα ήταν αυτό που πρέπει
και θα προσπαθήσω να πείσω τους “άρχοντες” του χωριού μου να αιτηθούν στον φορέα φωτισμού την αλλαγή των …Kelvin, παραπέμποντας στο παραπάνω άρθρο.
Δυο φωτό της “υπερβολής”

comment image
comment image
Καλή εβδομάδα

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
03/07/2023 10:55 ΠΜ

Καλημέρα Βασίλη. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε που και που εκτός από τα οφέλη (κατανάλωση ενέργειας, οικολογία) και τα αρνητικά των LED.
Είχα ανεβάσει ένα σχετικό άρθρο πριν τρία χρόνια
Λαμπτήρες LED. Είναι επικίνδυνοι για τα μάτια μας;
Εκεί έχω τα στοιχεία έρευνας, που δείχνουν ότι μπορούν μέχρι και να σκοτώσουν τους φωτουποδοχείς του αμφιβληστροειδή…
Συμβουλή για όσους χρησιμοποιούν οθόνες.
Ρυθμίζουμε τη φωτεινότητα όσο χρειάζεται για να βλέπουμε, δεν υπάρχει λόγος να την έχουμε στο τέρμα, αφού αυξάνουμε την ένταση της ακτινοβολίας που φτάνει στο μάτι.
Ενεργοποιούμε το νυχτερινό φωτισμό οθόνης.
Στα Windows: Ρυθμίσεις > Σύστημα > Οθόνη > Νυχτερινός Φωτισμός > Προγραμματισμός Νυχτερινού Φωτισμού.
Στα Android: Ρυθμίσεις > Προβολή > Επίπεδο Φωτεινότητας > Λειτουργία Νύχτας
ή Ρυθμίσεις > Προβολή > Λειτουργία Ανάγνωσης
.