Ελαστική κρούση και οριζόντια βολή

Πάνω σε ένα λείο οριζόντιο τραπέζι μήκους (ΑΒ)=L και ύψους h βρίσκονται δύο σώματα Σ1 και Σ2, αμελητέων διαστάσεων. Το σώμα Σ2 βρίσκεται ακίνητο στο μέσο Μ του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ. Η μάζα του σώματος Σ1 είναι ίση με m1 και η μάζα του σώματος Σ2 είναι ίση με m2. Κάποια στιγμή, εκτοξεύουμε το σώμα Σ1 με οριζόντια ταχύτητα  στη διεύθυνση του ευθύγραμμου τμήματος ΑΒ και με φορά προς το σώμα Σ2, όπως στο σχήμα.

image

Η κρούση των δύο σωμάτων που ακολουθεί, θεωρείται ακαριαία και κεντρική ελαστική. Παρατηρούμε ότι κάποια στιγμή και τα δύο σώματα εγκαταλείπουν το τραπέζι και εκτελώντας οριζόντια βολή φθάνουν ταυτόχρονα στο έδαφος. Η αντίσταση του αέρα θεωρείται επίσης αμελητέα.

Α.        Εάν S1 είναι η οριζόντια απόσταση του σημείου πρόσπτωσης στο έδαφος του σώματος Σ1 από το σημείο που εγκαταλείπει το τραπέζι και S2 η αντίστοιχη οριζόντια απόσταση του σώματος Σ2, να υπολογίσετε το λόγο S1/S2.

Β.        Να υπολογίσετε το λόγο των μαζών m1/m2 των δύο σωμάτων.

Η συνέχεια εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
03/07/2023 10:19 ΠΜ

Καλημέρα Μίλτο. Ωραίος συνδυασμός των τριών πρώτων κεφαλαίων της Α΄, Β΄και Γ΄. Η υπόθεση, για το ταυτόχρονο της κίνησης, για να χρησιμοποιηθεί απαιτεί της ουσίας μιας οριζόντιας βολής. Ο συμβολισμός του μέτρου με | | πρέπει να επισημαίνεται στους μαθητές, ίσως και από την Α΄τάξη.
Έχει και αδερφούλα η άσκηση, που γεννήθηκε πριν τρία χρόνια. Μάλιστα είχε πετύχει το ρεκόρ των 0 σχολίων!

Κρούσεις και βεληνεκές

Τελευταία διόρθωση5 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Παύλος Αλεξόπουλος

Γεια σου Μίλτο. Όμορφη άσκηση που συνδιάζει αρκετά φαινόμενα.