Το σημείο μηδενισμού της επιτάχυνσης – Μεταλλαγμένη

image

Ένας ομογενής τροχός ακτίνας R=1m βρίσκεται ακίνητος πάνω σε ακλόνητο οριζόντιο δάπεδο. Κάποια χρονική στιγμή που θεωρούμε ως αρχή μέτρησης των χρόνων t=0, το κέντρο Κ του τροχού αποκτά οριζόντια επιτάχυνση acm=√3 m/s2, όπως φαίνεται στο σχήμα και ο τροχός αρχίζει να κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει

Α.        Να υπολογίσετε τη γωνιακή επιτάχυνση του τροχού.

Β.        Να αποδείξετε ότι κάθε χρονική στιγμή t≥0 υπάρχει κάποιο σημείο του τροχού με μηδενική (συνολική) επιτάχυνση.

Γ.        Να προσδιορίσετε το σημείο του τροχού που τη χρονική στιγμή t=1s έχει μηδενική επιτάχυνση.

Η συνέχεια εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Γεια σου Μίλτο. Ωραία και η μεταλλαγμένη. Δυστυχώς πρέπει να προσαρμοζόμαστε με βάση την κοπτοραπτική που εφαρμόζεται. Μια παρατήρηση ήσσονος σημασίας: θα αντικαθιστούσα την πρόταση “Επειδή ο τροχός κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει πάνω στο ακίνητο έδαφος, συμπεραίνουμε ότι εκτελεί μία σύνθετη κίνηση” με την “Θεωρούμε την κύλιση του τροχού, ως σύνθετη κίνηση, μια μεταφορική με ταχύτητα του cm και μια στροφική γύρω από το cm”.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή. Οι δυο γραφικές στο τέλος είναι πολύ επεξηγηματικές. Βλέπουμε ότι εφόσον ο τροχός επιταχύνεται για πάντα, θα υπάρχει ένα σημείο, που έχει μηδενική επιτάχυνση και θα πλησιάζει απεριόριστα το κέντρο του τροχού!
Αν ο τροχός κινείται με σταθερή ταχύτητα μόνο το κάτω σημείο του τροχού έχει κάθε στιγμή μηδενική ταχύτητα…
Η άσκηση επίσηε βοηθάει να μην ξεχνάνε οι μαθητές την κεντρομόλο. Πολύ ωραίος ο συμβολισμός α(περ) για τη συνισταμένη λόγω περιστροφής.