Ελεύθερη πτώση και γεωμετρικός μέσος

Τα σώματα Σ1, Σ2 και Σ3 του σχήματος έχουν μικρές διαστάσεις, βρίσκονται στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο και στο ίδιο ύψος h από το έδαφος. Τη χρονική στιγμή t0=0 αφήνουμε ελεύθερο το σώμα Σ1, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύουμε κατακόρυφα τα σώματα Σ2 και Σ3. Το σώμα Σ2 εκτοξεύεται προς τα κάτω με ταχύτητα υ0,2 και το σώμα Σ3 προς τα πάνω με ταχύτητα υ0,3. Τα μέτρα των αρχικών ταχυτήτων εκτόξευσης των δύο αυτών σωμάτων είναι ίσα. Ισχύει δηλαδή ότι |υ0,2|=|υ0,3|=υ0.

image

Εάν τα σώματα Σ1, Σ2 και Σ3 φθάνουν στο έδαφος τις χρονικές στιγμές t1t2  και t3 αντίστοιχα, να αποδείξετε ότι t1=√t2t3 .

Η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα κατά την κίνηση των σωμάτων και η επιτάχυνση της βαρύτητας είναι σταθερή και ίση με g και για τα τρία σώματα.

Η συνέχεια εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Καλησπέρα Μίλτο, όμορφο θέμα, αναγκαίο για ομαλή μετάβαση από την Α’ στη Β’ Λυκείου. Μια εναλλακτική λύση με τη βοήθεια της ΑΔΜΕ

comment image

Βαγγέλης Κουντούρης

πανέμορφη Μίλτο!
πολύ καλή προσέγγιση Θοδωρή, αλλά επειδή, ο Φιλόλογος που έχω καταπιεί δεν μ΄ αφήνει να ησυχάσω, καλύτερα αντί “φθάνει με ταχύτητα… και τη χρονική στιγμή…” να γίνει “επειδή, οπότε…”