Η άσκηση δεν απευθύνεται σε μαθητές.
Ένα ομογενές δοκάρι μήκους l=4m κινείται, όπως στο σχήμα, σε λείο οριζόντιο επίπεδο Α με σταθερή ταχύτητα υο. Σε μια στιγμή (έστω t=0) το άκρο Κ του δοκαριού, εισέρχεται σε οριζόντιο επίπεδο Β, με το οποίο εμφανίζει συντελεστή τριβής ολίσθησης μ=0,1. Το αποτέλεσμα είναι το δοκάρι να επιβραδύνεται και να σταματά την στιγμή που ολοκληρώνεται η είσοδός του στο επίπεδο Β.
- Να υπολογιστεί η αρχική ταχύτητα υο του δοκαριού καθώς και το χρονικό διάστημα που διαρκεί η είσοδός του στο επίπεδο Β.
- Επαναλαμβάνουμε το πείραμα, αλλά τώρα το δοκάρι κινείται με ταχύτητα υ1=1m/s, στο επίπεδο Α. Να βρεθεί το μήκος l1 του δοκαριού, που μπαίνει στο επίπεδο Β. Πόσο χρόνο επιβραδύνεται τώρα το δοκάρι;
Δίνεται g=10m/s2.
Kαλημερα Διονύση.Ενδιαφερουσα περιπτωση οπου αρχικα δεν παει ευκολα το μυαλο οτι η κινηση ειναι αρμονικη ταλαντωση. Οπως αυτο το οποιο ειναι περιπου το ιδιο :
Η Αλυσίδα γλυστράει.
Και επειδη πρεπει να διαφωνησουμε και σε κατι,δεν συμφωνω στο οτι η ασκηση δεν απευθυνεται σε μαθητες. Τοτε σε ποιους απευθυνεται?
Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά σε Σωτήρη και Σωτηρία που ελπίζω να έχουμε.
Διονύση αρκετά αξιόλογο!
Πολύ όμορφο θέμα και ωραία παρουσίαση Διονύση.
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Κωνασταντίνε, Βασιλη και Μίλτο σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Την άσκηση την χαρακτήρισα “όχι για μαθητές”, αφού δεν θα ήθελα να χρησιμοποιηθεί σε διδασκαλία, αποδίδοντας της τον χαρακτηρισμό “αατ”…
Οι λόγοι γνωστοί 🙂