Ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει στο απόλυτο κενό

Επιστήμονες απέδειξαν ότι ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει στο απόλυτο κενό

 

Ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει στο κενό εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Δύο επιστήμονες στην Φινλανδία ανακάλυψαν τις συνθήκες αυτές και απέδειξαν ότι ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει στο απόλυτο κενό.

Σύμφωνα με το Science Alert, προκειμένου να το καταφέρουν, χρησιμοποίησαν δύο πιεζοηλεκτρικά υλικά, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν την κίνηση σε ηλεκτρισμό και το αντίστροφο. Χώρισαν τα δυο αυτά υλικά με ένα κενό αέρος, το οποίο ήταν μικρότερο από το μήκος κύματος του ήχου που ήθελαν να στείλουν, και διαπίστωσαν ότι ο ήχος «πήδηξε» από το ένα μέσο στο άλλο.

Η μετάδοση των ακουστικών κυμάτων μέσω αυτής της «σήραγγας» είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1960, όμως οι επιστήμονες άρχισαν να διερευνούν το φαινόμενο σχετικά πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη πολύ καλή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του. Για να διαδοθεί ο ήχος χρειάζεται ένα μέσο για να ταξιδέψει. Ο ήχος παράγεται από δονήσεις, οι οποίες προκαλούν κίνηση στα άτομα και τα μόρια του μέσου και στη συνέχεια η δόνηση αυτή μεταδίδεται στα γειτονικά σωματίδια. Αισθανόμαστε αυτές τις δονήσεις μέσω μιας ευαίσθητης μεμβράνης που βρίσκεται στα αυτιά μας.

Η συνέχεια στο enikos.gr

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

η γνώμη μου καθαρά:
(ε, και θα πει κάποιος, και δικαίως, σιγά τα λάχανα)
όχι δεν διαδίδεται
διότι χρειάζεται μέσον, αέρας συνήθως, για τη διάδοσή του

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
16/08/2023 11:54 ΜΜ

Κάποιος δεν διάβασε το σχόλιό μου εδώ ;
ή το κάνει εξεπίτηδες για να μου σπάσει τα νεύρα ;

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 1:00 ΜΜ

Καλημέρα. Ίσως βοηθήσει το παρακάτω
Αρχείο

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Στάθης Λεβέτας
Χαράλαμπος Κασωτάκης

Aμ δεν ταξιδευει ο ήχος αν κατάλαβα καλά. Εχουμε μια διάδοση ενέργειας στα δύο υλικά που τα χωρίζει κενό αλλά όχι και διάδοση του ηχητικού σήματος. Με την ίδια συλλογιστική .. επικοινωνούν οι αστροναύτες στη Σελήνη. Ο ήχος μετατρέπεται σε μια μορφη ενέργειας (ηλεκτρομαγνητικό κύμα) που επηρεάζει τον δέκτη που το ξαναμετατρέπει σε ήχο. Μάλιστα στην πέρίπτωση των πιεζοηλκεκτρικών ηλικών δεν διαφαίνεται αν είναι τεχνολογικα΄εφικτό ή διαταρχή να ξαναμετατραπεί σε ήχο όπως στα μεγάφωνα.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 2:24 ΜΜ

Καλά το κατάλαβες Χαράλαμπε, αυτό εννοούσαν οι συγγραφείς από την αρχή. Το θέμα ήταν και είναι να βρεθεί ένα 6εωρητικό μοντέλο που εξηγεί την παρατήρηση..

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 2:54 ΜΜ

Συμφωνώ Χαράλαμπε και Στάθη, εξάλλου οι άνθρωποι το γράφουν καθαρά στην εισαγωγή τους.

However, no rigorous proof of complete acoustic wave tunneling has been presented, and the conditions to achieve complete tunneling have not been identified.

Ωστόσο, δεν έχει παρουσιαστεί αυστηρή απόδειξη της πλήρους σήραγγας ακουστικών κυμάτων και δεν έχουν προσδιοριστεί οι συνθήκες για την επίτευξη πλήρους σήραγγας.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 3:39 ΜΜ
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλησπέρα Άρη,

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 3:46 ΜΜ

Γεια σου Στάθη.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα σε όλους. Δημήτρη με αφορμή το σχόλιό σου, ας σκεφτούμε τους μαθητές που “σκρολάρουν” με τα κινητά τους και διαβάζουν: Ο ήχος διαδίδεται στο κενό! Οι περισσότεροι διαβάζουν μόνο τίτλους. Τι μένει ως πληροφορία;
Καλό θα ήταν οι διάφοροι enikoi, να μην βάζουν τίτλους ό,τι νάναι, αλλά ποιος ελέγχει τι;

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
17/08/2023 8:04 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Ανδρέα διάβασα το άρθρο από άλλο site πολύ πριν δημοσιευτεί στο ylikonet και τον eniko.

Η είδηση τελικά είναι fake και επιστημονικά και δημοσιογραφικά.
Ακουστικές συχνότητεςσημαίνει 20 ως 20000Ηz αλλά τα κύματα μπορεί να είναι μηχανικά, ηλεκτρομαγνητικά, κύματα πιθανότητας …

Οι επιστήμονες διάλεξαν τον όρο acoustic waves και αυτό δίνει άλλοθι στους δημοσιογράφους να χρησιμοποιήσουν στην απόδοσή της εργασίας τον όρο sound.

Και έτσι φτάσαμε να παρουσιάζεται μια greek salad
Ήταν προφανές ότι κάποιοι συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθούν να βάλουν στο μίξερ όχι μόνο το μυαλό των μαθητών αλλά και του κόσμου.

Και όταν αυτό δεν είναι σπάνιο αλλά καθημερινό φαινόμενο στις δημοσιεύσεις εκλαϊκευμένων άρθρων δήθεν επιστημονικών δεν έχει σημασία το συνειδητά ή ασυνείδητα . Κάποιοι σκόπιμα το επιτρέπουν και το υποθάλπουν με την άρνησή τους να επιβάλλουν επίβλεψη από ειδικούς επιστήμονες.

Σωστά ο Κουντούρης αντέδρασε αμέσως διότι ο όρος ήχος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωσή μας . Είναι θέμα ορισμού του όρου.

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από Δημήτρης Γκενές
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ποιός εδώ είναι το αυγό και ποιός η κότα Ανδρέα & Μήτσο;

Το πανεπιστήμιο στο οποίο παράχθηκε αυτή η τεχνολογία προσαρμόζει την δημοσιοποίηση του ευρήματος με τρόπο που θα προκαλούσε εντυπωσιακούς τίτλους στα ΜΜΕ που θα ήταν πρόθυμα να αναπαράγουν την είδηση

Εδώ η κοινοποίηση του ευρήματος απ’ το φιλανδικό πανεπιστήμιου που απευθύνεται στο μη ειδικό κοινό

Physicists at the University of Jyväskylä demonstrate how sound can be transmitted through vacuum
A classic movie was once promoted with the punchline: ”In space, no one can hear you scream”. Physicists Zhuoran Geng and Ilari Maasilta from the Nanoscience Center at the University of Jyväskylä, Finland, have demonstrated, on the contrary, that in certain situations sound can be transmitted strongly across a vacuum region!

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από admin
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
18/08/2023 8:58 ΠΜ

Καλημέρα συνάδελφοι.

Ακουστικά φωνόνια (acoustic phonons): Διεγέρσεις του κρυσταλλικού πλέγματος ενός ημιαγωγού, στις οποίες γειτονικά άτομα διαφορετικών στοιχείων (για παράδειγμα το Ga και το As στον ημιαγωγό GaAs) ταλαντώνονται σε φάση. Σε μεγάλα μήκη κύματος, η συχνότητα των ταλαντώσεων αυτών είναι αντιστρόφως ανάλογη του μήκους κύματος, με φασική ταχύτητα, αυτήν της διάδοσης του ήχου στον κρύσταλλο (εξ’ ου και ο επιθετικός προσδιορισμός «ακουστικά»). Τα ακουστικά φωνόνια δεν αλληλεπιδρούν με το φως (η σταθερά αλληλεπίδρασης (coupling constant) φωνονίων -φωτονίων είναι πρακτικά μηδέν).

Πιεζοηλεκτρισμός: Κατά την διάδοση ακουστικών φωνονίων σε κάποιους κρυστάλλους, δημιουργείται ταυτόχρονα ένα μεταβαλλόμενο μακροσκοπικό ηλεκτρικό πεδίο εξαιτίας των μηχανικών παραμορφώσεων του κρυστάλλου, μεταβάλλοντας ελάχιστα την ταχύτητα διάδοσης των φωνονίων. Η εμφάνιση του μακροσκοπικού αυτού ηλεκτρικού πεδίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διάδοση των ακουστικών φωνονίων, ώστε το συνδυαστικό φαινόμενο συχνά να αναφέρεται ως «ηλεκτρακουστικό» κύμα.

Φαινόμενο σήραγγας φωνονίων: Όταν το κύμα αυτό φτάσει στo ελεύθερο άκρο ενός πιεζοηλεκτρικού κρυστάλλου, προφανώς το φωνόνιο δεν μπορεί να διαδοθεί περαιτέρω (δηλαδή οι διεγέρσεις του ίδιου του κρυστάλλου), αλλά μπορεί να διαδοθεί σε μικρές αποστάσεις το ηλεκτρικό πεδίο που το συνόδευε. Αν δε τοποθετηθεί ένας ακόμη πιεζοηλεκτρικός κρύσταλλος στην κατάλληλη απόσταση, το μακροσκοπικό ηλεκτρικό πεδίο θα δημιουργήσει ένα ακουστικό φωνόνιο σε αυτόν. Υπό την έννοια αυτήν το φωνόνιο μεταφέρθηκε από τον έναν κρύσταλλο στον άλλο, ξεπερνώντας το εμπόδιο του κενού μεταξύ τους. Το φαινόμενο θυμίζει έντονα την περίπτωση ενός κβαντομηχανικού σωματιδίου το οποίο μπορεί να βρεθεί σε μία κλασσικά «απαγορευμένη» περιοχή, για αυτό καλείται «φαινόμενο σήραγγας ακουστικών φωνονίων».

Το φαινόμενο σήραγγας φωνονίων έχει προταθεί από την δεκαετία του 60 από τον

Kaliski, S. The passage of an ultrasonic wave across a contactless junction between two piezoelectric bodies. Proc. Vibr. Probl. Warsaw 7, 95 (1966)

και παρατηρηθεί το 1978 από τους Ρώσους

Balakirev, M., Bogdanov, S. & Gorchakov, A. Tunneling of ultrasonic wave through a gap between lithium iodate crystals. Fiz. Tverd. Tela 20, 587 (1978) [Sov. Phys. SolidState 20, 338 (1978)].

Αξίζει να τονιστεί ότι το φωνόνιο δεν μετατράπηκε σε κάποιο άλλο είδος κύματος, όπως στην περίπτωση ενός μεγαφώνου. Κανένα από τα παραπάνω άρθρα δεν είναι εκλαϊκευμένο. Το αν πρόκειται για απάτη, για το αν κάποιοι παίζουν με τα μυαλά μας ή όχι, αφήνεται στην κρίση του καθενός.

Διονύσης Μάργαρης
18/08/2023 10:05 ΠΜ
Απάντηση σε  Στάθης Λεβέτας

Καλημέρα Στάθη.
Πολύ καλή η παραπάνω ερμηνεία, που μας μεταφέρεις…
Διάδοση ηλεκτρικού πεδίου και όχι “ήχου”!

Τελευταία διόρθωση11 μήνες πριν από admin
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
18/08/2023 10:38 ΠΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Καλημέρα Διονύση.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
18/08/2023 12:09 ΜΜ
Απάντηση σε  Στάθης Λεβέτας

Καλημέρα Στάθη.
Αυτά που γράφεις πολύ σαφή και ευχαριστούμε. Με βρίσκουν σύμφωνο αν και έχω να ασχοληθώ με φυσική στερεάς κατάστασης 40 χρόνια.
Αλλά
αλλά συγνώμη θα επιμείνω
και θα σε παρακαλέσω αν θέλεις να γράψεις και την γνώμη σου για τον τίτλο του άρθρου και πως θα το μετέφραζες
Τι σημαίνει: “Complete tunneling of acoustic waves between piezoelectric crystals”;

Διότι δεν γράφει “ακουστικά φωνόνια” ούτε “ακουστικές συχνότητες” γράφει acoustic waves .
Είναι τα κύματα που περιγράφει η κβαντομηχνική ή ο ηλεκτρομαγνητισμός ακουστικά κύματα ;

Καταννοώ ωστόσο και θα σεβαστώ και την θέση σου πως θεωρείς ότι έχεις απαντήσει και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Να σαι καλά.