Παγκόσμιος πόλεμος για την έβδομη ήπειρο της Γης
Μοιάζει, πλέον, να είναι κοινό μυστικό ότι η Γη δεν έχει έξι αλλά επτά ηπείρους. Η μια από αυτές μάλιστα – η Σελήνη -, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνειά της, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα νέο Ελντοράντο, το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις της Γης ετοιμάζονται να «κατακτήσουν» με κάθε κόστος.
Ακόμη κι αν αυτό, όπως ήδη φοβούνται ορισμένοι, σημάνει έναν πόλεμο στο Διάστημα, με την εμπλοκή της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Οσο για την αιτία που οδηγεί τις εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν είναι άλλη από τα πολύτιμα (και ενίοτε σπάνια) στοιχεία και συστατικά που φέρονται να είναι κρυμμένα εκεί.
Το «κλειδί» κρύβεται κυρίως στο νερό – που αποκαλείται και «χρυσός της Σελήνης» -, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τους Ινδούς με την αποστολή του «Chandrayaan-1». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι κυρίως συγκεντρωμένο με τη μορφή πάγου στους δύο πόλους της Σελήνης.
Γι’ αυτό και οι νέες αποστολές, τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει όσο και εκείνες που σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον, έχουν ως προορισμό τους τον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης, η εξερεύνηση του οποίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά καθώς το περιβάλλον εκεί θεωρείται ελάχιστα «φιλικό».
Αγώνας δρόμου Ρωσίας – Ινδίας για τον νότιο πόλο
Το βέβαιο είναι ότι η ύπαρξη νερού εκτιμάται ότι θα επιτρέψει και θα επιταχύνει τον σχεδιαζόμενο «εποικισμό» της Σελήνης. Κάτι που με τη σειρά του εξηγεί τη σπουδή των Ρώσων να πιστωθούν την πρωτιά, έστω και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται και απορροφά ολοένα μεγαλύτερο επιστημονικό και οικονομικό δυναμικό. Το επιχειρούν δε με το σκάφος «Luna-25» που εκτόξευσαν την περασμένη Παρασκευή – το πρώτο ύστερα από 40 χρόνια – θέλοντας να προλάβουν τους Ινδούς, οι οποίοι φιλοδοξούν να τους κάνουν χαλάστρα, κόβοντας αυτοί πρώτοι το νήμα με το «Chandrayaan-3», έστω και για λίγες ημέρες, αν όχι ώρες.
«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στις 21 του μήνα» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια ομαλή και ακριβή άφιξη και ότι θα είμαστε οι πρώτοι» πρόσθεσε ο ίδιος, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας. Εστω και αν τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα δεν του εγγυώνται την επιτυχία, καθώς το «Luna-25» έχει προγραμματιστεί να προσσεληνωθεί στο διάστημα 21-24 Αυγούστου, οι αντίστοιχες ημερομηνίες για το ινδικό διαστημόπλοιο είναι η 23η ή 24η του μήνα.
Σύμφωνα με την ισπανική «El Pais», πάντως, αυτή η κόντρα θυμίζει λίγο την ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ, καθώς οι Ινδοί μπορεί να κοιτάζουν στα μάτια τους Ρώσους, όμως είναι πολύ πιο πίσω από αυτούς. Για του λόγου το αληθές, το «Luna-25» έχει τη δυνατότητα να παραμείνει προσκολλημένο στον νότιο πόλο επί πάνω από έναν χρόνο, διεξάγοντας έρευνες για πάγο (και άλλα στοιχεία) και μεταδίδοντας διαρκώς δεδομένα.
Οι ΗΠΑ φοβούνται την Κίνα και ετοιμάζουν ρελάνς
Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν άπρακτες τις εξελίξεις και τη ρωσοϊνδική κόντρα. Το αντίθετο: Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι η NASA, σε συνεργασία με τη Space-X του Ιλον Μασκ, σχεδιάζει μια εντυπωσιακή ρελάνς, την οποία θα σφραγίσει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2025.
Στην Ουάσιγκτον δεν κρύβουν, μάλιστα, ότι θεωρούν ως τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή τους όχι τη Ρωσία (παρά την τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει), αλλά την Κίνα. Η ανησυχία και η ένταση μεγαλώνουν καθώς η Μόσχα δεν κρύβει ότι έχει στα σκαριά και κοινές αποστολές με το Πεκίνο, επεκτείνοντας τη στρατηγική συνεργασία τους και στο Διάστημα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και σε επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων και συσχετισμών.
«Δεν θέλω η Κίνα να φτάσει πρώτη στον νότιο πόλο της Σελήνης και να μας πει ότι το μέρος εδώ είναι δικό μας και δεν έχετε θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε με αφορμή την εκτόξευση του «Luna-25». Εφτασε, μάλιστα, να ευχηθεί καλή επιτυχία στη ρωσική αποστολή, προφανώς επειδή θεωρεί πως έτσι θα υπάρξει άλλος ένας σοβαρός διεκδικητής των «οικοπέδων» της Σελήνης – με την κρυφή ελπίδα αυτό να προκαλέσει τριγμούς στη γενικότερη συνεργασία Κίνας και Ρωσίας.
Το σίγουρο είναι ότι η έκβαση της αναμέτρησης για τη Σελήνη θα αποτελέσει και προπομπό για εκείνη που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει. Αυτή στην οποία το «τρόπαιο» θα είναι η κατάκτηση του πλανήτη Αρη, ο οποίος τελικώς δεν αποκλείεται να γίνει η όγδοη ήπειρος της Γης.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
https://www.in.gr/2023/08/16/b-science/space/pagkosmios-polemos-gia-tin-evdomi-ipeiro-tis-gis/
Δεν μας φτάνουν οι ανταγωνισμοί στον πλανήτη μας, τώρα τους πάμε και στην Σελήνη.
Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους… μεγιστοαπέραντους ηγέτες μας.
Δυστυχώς Άρη.
Δεν φανταζόμουν ποτέ στα νιάτα μου πως η ρήση “Πατήρ πάντων ο πόλεμος” θα γινόταν σύνθημα της κυρίαρχης πολιτικής … Είχα την αυταπάτη ότι είχαμε πια μάθει.
Γεια σου Άρη.
Η κατάκτηση της άγριας δύσης, σε ένα εκδοχή;
Μόνο ότι εδώ δεν έχουμε Ινδιάνους να εξολοθρέψουμε…
Γεια σας Μήτσο και Διονύση. Παρά τα ωραία λόγια που ακούμε από τις διάφορες εξουσίες (οικονομικές, πολιτικές κλπ ) για την επιστήμη, νομίζω τα ενδιαφέροντά τους ουσιαστικά και οι στόχοι τους μέσω της επιστήμης είναι:
Κέρδος και εξουσία.
Η γνώση παράγεται από ένα σύμπλεγμα κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας οδηγούν είτε στη μεγέθυνση της κρατικής εξουσίας είτε στην κερδοσκοπία, συνήθως και στα δύο.
Ισχύς.
Οι νέες τεχνολογίες φτιάχνονται για εξοπλιστικούς σκοπούς και μετά περνάνε στην κανονική επιστήμη.
Αντί για βελτίωση, καταστροφή.
Η επιστήμη σαν φαρμάκι εμφανίζεται π.χ. όταν γιγαντώνεται η κλιματική καταστροφή, αποτέλεσμα της άναρχης οικονομικής μεγέθυνσης και τεχνολογικής επιτάχυνσης.
Επικοινωνία αντί για ουσία.
Οι μεγάλοι κριτικοί φιλόσοφοι Adorno και Horkheimer υποστήριξαν στη «Διαλεκτική του Διαφωτισμού» ότι ενώ η επιστήμη και ο ορθός λόγος αντικατέστησαν τους μύθους της προ-νεωτερικής εποχής, κατέληξαν και αυτοί μύθοι που υπόσχονται λύση σε όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Η επιστήμη από τη φύση της αναζητά την αλήθεια, μέσω της διαρκούς «αμφισβήτησης».
Οι επιστήμονες δηλαδή αναζητούν την αλήθεια μέσω του διαλόγου, τοποθετούμενοι επί αντιθέτων απόψεων και θεωριών. Οταν η επιστήμη χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς κύκλους, τότε δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά, αντιθέτως, είναι ωφελιμιστική, μέσω της καλλιέργειας του φόβου. Η πολιτική μετατρέπει την επιστήμη από «αμφισβήτηση» σε «βεβαιότητα και δόγμα».
ΣΚΟΠΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ.
Πηγές για σκέψη.
https://www.efsyn.gr/themata/politika-kai-filosofika-epikaira/336606_exoysies-kai-epistimi-1
https://www.newsbreak.gr/apopseis/215202/epistimi-kai-exoysia/
Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (20/08).
Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο σκάφος επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια ομαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, αλλά απέτυχε αφού αντιμετώπισε προβλήματα καθώς κινήθηκε σε τροχιά πριν από την προσγείωση. Ήταν η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια.
Το διαστημόπλοιο, σύμφωνα με το BBC, επρόκειτο να προσεδαφιστεί τη Δευτέρα (21/08) για να εξερευνήσει ένα τμήμα της Σελήνης που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει παγωμένο νερό και πολύτιμα στοιχεία. Η Roscosmos, η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το Luna-25 λίγο μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.
«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Roscosmos.
Ο ινδικός αυτόματος σταθμός Chandrayaan-3 προσγείωσε επιτυχώς τη μονάδα Vikram στο Νότιο Πόλο του φυσικού δορυφόρου της Γης.Η συσκευή μπήκε στην τροχιά της Σελήνης στις 5 Αυγούστου, η μονάδα καθόδου Vikram διαχωρίστηκε από αυτήν στις 17 Αυγούστου και πραγματοποίησε δύο λειτουργίες για να μειώσει την τροχιά της.