Στο άρθρο επιχειρείται η ανάδειξη μη “συμβατικών” χώρων για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Η περίπτωση που μας απασχολεί εδώ, μετά το Οι δύο πύργοι, είναι η βασιλική του αγίου Πετρόνιου στη Μπολόνια, ως “εργαστήρι” αστρονομίας. Παρόμοια δουλειά έχει παρουσιάσει ο Βασίλειος Παππάς στο Ρώμη από το μακρόκοσμο στο μικρόκοσμο 1,5 χιλιόμετρο δρόμος.
Ευχαριστώ το Γιώργο Φασουλόπουλο για την προσεκτική ανάγνωση και τις επισημάνσεις του.
Πολύ ωραία η αναφορά σου αγαπητέ συνάδελφε Αποστόλη
Μία επίσκεψή μου πριν από χρόνια στο Ντουόμο του Μιλάνου ήταν η αφορμή να γράψω το άρθρο 42
άρθρα
Καλημέρα και καλή Κυριακή Αποστόλη.
Σε ευχαριστούμε για την νέα “ξενάγηση” σε εποχές και γεγονότα, που μόνο θαυμασμό προκαλούν.
Και είναι ιστορία, που μάλλον ανήκει στα … παραλειπόμενα.
Ωραία εργασία Αποστόλη. Ευχαριστούμε.
Καλημέρα Αποστόλη. Εξαιρετικό άρθρο. Την εποχή που η Εκκλησία καταδίκαζε το Γαλιλαίο, κάποιος τύπος έκανε αστρονομικά πειράματα μέσα σε εκκλησία! Για να επιβεβαιώσει το Γαλιλαίο! Αναρωτιέμαι γιατί επέμενε να κάνει τη γραμμή του ηλιόμετρου μέσα σε ναό. Γιατί δεν πήγαινε σε κάποιο άλλο κτίσμα, μια αποθήκη, ένα κτίριο σχολείου. Ίσως για να έχει τον “εχθρό” από κοντά και να δουλεύει μέσα στο σπίτι του…
Καλημέρα παιδιά και σας ευχαριστώ.
Η τοποθέτηση ηλιακών ρολογιών σε ναούς αποτέλεσε στο παρελθόν μια συνήθη πρακτική, αφού το περιβάλλον είχε μεγάλο μέγεθος, ήταν προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και σκοτεινό, δηλαδή έπαιζε ένα ρόλο σκοτεινού θαλάμου της εποχής, όπου κανείς μπορούσε με καλή ευκρίνεια να δει το σχηματιζόμενο είδωλο του Ήλιου.
Αγαπητέ Πάνο η διαδρομή από μια τέτοια επίσκεψη μέχρι να γράψει κανείς για κάτι που πρόσεξε και τον εντυπωσίασε, είναι μια από τις απολαυστικότερες εμπειρίες…
Για να συνεχίσουμε την περιήγηση: Πίσω από την εκκλησία του San Petronio βρίσκεται η piazza Galvani , και παραδίπλα στα αριστερά σας το Archiginnasio di Bologna, που μαζί με την βιβλιοθήκη του είναι μέρος ενός από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1088). Εκεί υπάρχει η παλαιότερη αίθουσα ανατομίας η «Teatro Anatomico» – piazza Galvani 1.

Και μην ξεχνάμε Ήταν Σάββατο 2 Αυγούστου 1980, όταν οι δείκτες στο παλιό ρολόι του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνια σταμάτησαν στις 10:25. Μία φοβερή έκρηξη κάλυψε τα πάντα, προκαλώντας τον θάνατο 85, και τον τραυματισμό περί των 200 ατόμων από βόμβα της νεοφασιστικής οργάνωσης Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR).
Γεια σου Βασίλη. Φαντάζομαι ότι η φωτογραφία είναι από σχολική εκδρομή και ότι το κορίτσι στο μέσον με το κεφάλι στραμμένο πάνω δεξιά της, μάλλον κοιτάει τους Spellati, ξύλινα αγάλματα, που συμβολίζουν την Ανατομία.
Περίπου το 44% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 29 Ιανουαρίου του 1944 το Teatro anatomico καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από βομβαρδισμό. Μετά τον πόλεμο ξαναχτίστηκε, με χρήση των υλικών που συλλέχθηκαν από τα ερείπια.
Εξαιρετικό άρθρο για ένα πρωτοπόρο της αστρονομίας που ανακάλυψε εκτός των άλλων και τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου στους οποίους δοθηκαν αρχαιοελληνιά ονόματα Ιαπετός,Ρέα, Τυθής και Διόνη(ο ίδιος ο Cassini τα είχε ονομάσει απλά “αστέρες του Λουδοβίκου”). Όπως αναφέρεται στο κείμενο απέρριψε τις ελλειπτικές τροχιές του Kepler : όμως έτσι απέρριπτε ταυτόχρονα και τη βαρυτική θεωρία του Νεύτωνα και πέρασαν περίπου 40 χρόνια μέχρι την επικράτησηση της εξαιτίας και των ενστάσεων του Cassini. Και ένα ιστορικό αστείο γι αυτόν: Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία, η μέθοδος του για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει με ακρίβεια το μέγεθος της Γαλλίας για πρώτη φορά. Η χώρα αποδείχθηκε πολύ μικρότερη από ό,τι πίστευαν μέχρι τότε και ο βασιλιάς αστειευόμενος έλεγε ότι ο Cassini του είχε αφαιρέσει περισσότερο από το βασίλειό του από ό,τι είχε κερδίσει σε όλους τους πολέμους του.
Σε ευχαριστώ Χαράλαμπε. Ο Cassini ονόμασε τους δορυφόρους του Κρόνου “αστέρες του Λουδοβίκου”, όπως ο Γαλιλαίος to 1610 έδωσε στους τέσσερις δορυφόρους του Δία Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ το όνομα “Μεδίκεια άστρα” στο βιβλίο του
Sidereus Nuncius
Για τη συνήθεια αφιερώσεων ανακαλύψεων εκ μέρους των επιστημόνων προς τους πάτρονές τους, ένα ενδιαφέρον άρθρο Before Nobels: Gifts to and from rich patrons were early science’s currency
Απόστολε καλησπέρα,
Πράγματι από πρόγραμμα erasmus η επίσκεψη. Προγράμματα που αν θέλεις μπορείς να δείξεις σε παιδιά πολλά, πέραν του καθιερωμένου…