Το “ηλιόμετρο” του Cassini

Στο άρθρο επιχειρείται η ανάδειξη μη “συμβατικών” χώρων για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Η περίπτωση που μας απασχολεί εδώ, μετά το Οι δύο πύργοι, είναι η βασιλική του αγίου Πετρόνιου στη Μπολόνια, ως “εργαστήρι” αστρονομίας. Παρόμοια δουλειά έχει παρουσιάσει ο Βασίλειος Παππάς στο Ρώμη από το μακρόκοσμο στο μικρόκοσμο 1,5 χιλιόμετρο δρόμος.

Ευχαριστώ το Γιώργο Φασουλόπουλο για την προσεκτική ανάγνωση και τις επισημάνσεις του.

Το “ηλιόμετρο” του Cassini

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μουρούζης Παναγιώτης

Πολύ ωραία η αναφορά σου αγαπητέ συνάδελφε Αποστόλη
Μία επίσκεψή μου πριν από χρόνια στο Ντουόμο του Μιλάνου ήταν η αφορμή να γράψω το άρθρο 42
άρθρα

Διονύσης Μάργαρης
20/08/2023 7:54 ΠΜ

Καλημέρα και καλή Κυριακή Αποστόλη.
Σε ευχαριστούμε για την νέα “ξενάγηση” σε εποχές και γεγονότα, που μόνο θαυμασμό προκαλούν.
Και είναι ιστορία, που μάλλον ανήκει στα … παραλειπόμενα.

Τίνα Νάντσου
20/08/2023 10:46 ΠΜ

Ωραία εργασία Αποστόλη. Ευχαριστούμε.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
20/08/2023 10:53 ΠΜ

Καλημέρα Αποστόλη. Εξαιρετικό άρθρο. Την εποχή που η Εκκλησία καταδίκαζε το Γαλιλαίο, κάποιος τύπος έκανε αστρονομικά πειράματα μέσα σε εκκλησία! Για να επιβεβαιώσει το Γαλιλαίο! Αναρωτιέμαι γιατί επέμενε να κάνει τη γραμμή του ηλιόμετρου μέσα σε ναό. Γιατί δεν πήγαινε σε κάποιο άλλο κτίσμα, μια αποθήκη, ένα κτίριο σχολείου. Ίσως για να έχει τον “εχθρό” από κοντά και να δουλεύει μέσα στο σπίτι του…

Βασίλειος Παππάς
20/08/2023 2:53 ΜΜ

Για να συνεχίσουμε την περιήγηση: Πίσω από την εκκλησία του San Petronio βρίσκεται η piazza Galvani , και παραδίπλα στα αριστερά σας το Archiginnasio di Bologna, που μαζί με την βιβλιοθήκη του είναι μέρος ενός από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης (ιδρύθηκε το 1088). Εκεί υπάρχει η παλαιότερη αίθουσα ανατομίας η «Teatro Anatomico» – piazza Galvani 1.
Και μην ξεχνάμε Ήταν Σάββατο 2 Αυγούστου 1980, όταν οι δείκτες στο παλιό ρολόι του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνια σταμάτησαν στις 10:25. Μία φοβερή έκρηξη κάλυψε τα πάντα, προκαλώντας τον θάνατο 85, και τον τραυματισμό περί των 200 ατόμων από βόμβα της νεοφασιστικής οργάνωσης Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR).
comment image

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από admin
Χαράλαμπος Κασωτάκης

Εξαιρετικό άρθρο για ένα πρωτοπόρο της αστρονομίας που ανακάλυψε εκτός των άλλων και τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου στους οποίους δοθηκαν αρχαιοελληνιά ονόματα Ιαπετός,Ρέα, Τυθής και Διόνη(ο ίδιος ο Cassini τα είχε ονομάσει απλά “αστέρες του Λουδοβίκου”). Όπως αναφέρεται στο κείμενο απέρριψε τις ελλειπτικές τροχιές του Kepler : όμως έτσι απέρριπτε ταυτόχρονα και τη βαρυτική θεωρία του Νεύτωνα και πέρασαν περίπου 40 χρόνια μέχρι την επικράτησηση της εξαιτίας και των ενστάσεων του Cassini. Και ένα ιστορικό αστείο γι αυτόν: Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία, η μέθοδος του για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει με ακρίβεια το μέγεθος της Γαλλίας για πρώτη φορά. Η χώρα αποδείχθηκε πολύ μικρότερη από ό,τι πίστευαν μέχρι τότε και ο βασιλιάς αστειευόμενος έλεγε ότι ο Cassini του είχε αφαιρέσει περισσότερο από το βασίλειό του από ό,τι είχε κερδίσει σε όλους τους πολέμους του.

Βασίλειος Παππάς
20/08/2023 8:12 ΜΜ

Απόστολε καλησπέρα,
Πράγματι από πρόγραμμα erasmus η επίσκεψη. Προγράμματα που αν θέλεις μπορείς να δείξεις σε παιδιά πολλά, πέραν του καθιερωμένου…