Το φυσικό μέγεθος ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αγαπητοί διαδικτυακοί συνάδελφοι και φίλοι

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με το φυσικό μέγεθος της ενέργειας. Ένα μέγεθος αρκετά στριφνό τόσο στην ουσία του όσο και στη διδασκαλία του. Ένα μέγεθος γύρω από το οποίο υπάρχουν πλήθος από άστοχες αναφορές ακόμη και σε σχολικά εγχειρίδια. Γι αυτό και είμαι της άποψης ότι το μέγεθος της ενέργειας θα πρέπει να κτίζεται σταδιακά αρχίζοντας δειλά-δειλά από την Α’ Γυμνασίου ( καμία αναφορά στο Δημοτικό) έως τη Γ’ Λυκείου.
Προσπάθησα να συμμαζέψω ότι θεωρώ άξιο αναφοράς γύρω από το μέγεθος της ενέργεια σε ένα κείμενο. Ένα κείμενο που είμαι βέβαιος ότι σε μερικά σημεία θα υπάρχουν κακές διατυπώσεις, κάποια σημεία θα έχουν υπερτονιστεί, θα υπάρχουν σίγουρα παραλήψεις και πολύ πιθανό και λάθη ( ουδείς άσφαλτος ).
Θα ήταν τιμή μου αλλά και χαρά μου να γράψετε οτιδήποτε σχόλιο – πρόταση – ένσταση κλπ ώστε τελικά να συνδιαμορφωθεί ένα κείμενο που να καλύπτει επαρκώς το θέμα της ενέργειας στο χώρο της Δ/θμιας εκπαίδευσης.

Το κείμενο σε doc

και σε pdf.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Παπαδάκης
21/08/2023 11:07 ΜΜ

Ωραία η προσπάθεια.

Έχει ενδιαφέρον το τι θα μπορούσαμε να μάθουμε σε ένα παιδί που μεγαλώνει από την ηλικία των έξη χρονών και μετά, για την Φυσική.

Το κείμενο έχει πολλά στοιχεία που χρειάζονται μελέτη. 🙂

Διονύσης Μάργαρης
22/08/2023 7:54 ΠΜ

Καλημέρα Πάνο.
Συγχαρητήρια για το πλούσιο κείμενο, πάνω σε ένα τεράστιο ζήτημα, όπως αυτό “περί ενέργειας”.
Με ένα γρήγορο πέρασμα, διαπίστωσα ότι έχεις παραθέσει και συνδέσει πάρα πολλά πράγματα, μέσα σε 41 σελίδες!
Σε ευχαριστούμε.

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από admin
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μπράβο Πάνο.

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Εξαιρετικό κείμενο πσοστικά και ποιοτικά που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπα΄ρχει ως ελεύθερο ανάγνωσμα στα νέα σχολιά βιβλία ή έστω μια ηλεκτρονική παραπομπή σε ψηφιακή μορφή του.

Μια μικρή παρατήρηση για αποφυγή παρερμηνειών από μαθητές στην πρόταση:

Η σωστή άποψη είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι αρκετά μεγάλη όχι λόγω της μετατροπής της μάζας σε ενέργεια η οποία όπως προαναφέραμε συμβαίνει και στις εξώθερμες χημικές αντιδράσεις, αλλά λόγω των πολύ ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων που επικρατούν στους πυρήνες προσδίδοντας έτσι σ’ αυτούς μία πολύ μεγάλη δυναμική ενέργεια.”

Οι ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις είναι ελκτικές. Η δυναμική τους ενέργειας είναι αρνητική. Ο πυρήνας διασπάται από τις ηλεκτρικές δυναμεις άπωσης (ηλεκτρική δυναμική έργεια μεταρέπεται σε κινητική) και ο όρος πυρηνική ενέργεια αναφέρεται στο ότι πρέρχεται από τον πυρήνα και όχι ότι οφείλεται σε πυρηνικές δυνάμεις. Επίσης δεν έχουμε καμιά μετατροπή μάζας σε ενέργεια σε πυρηνικές αντιδράσεις(μόνο σε μια σπάνια περίπτωση φαινομένου “τεχνητά επαγόμενης” ραδιερνέργειας) αλλά παράλληλες μεταβολές μάζας(όχι μάζας ηρεμίας) και ενέργειας που είναι ισοδύναμες με βάση την Ε = mc2.

Παραθέτω ως συμπληρώματα μια παλιά μου εργασία για την ιστορική εξέλιξη του όρου “ενέργεια” σε docx

https://docs.google.com/document/d/1G1py2Kddw7aUSMY72sN0NfDgFWU8cQ5k/edit?usp=sharing&ouid=115308637465476541215&rtpof=true&sd=true

και για τη διδασκαλία της

https://drive.google.com/file/d/1jYJybcS0xh6fstjcOstnOIr6GUtIT589/view?usp=sharing

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα σε όλους. Συγχαρητήρια για το πυκνό και περιεκτικότατο πόνημα Πάνο.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
22/08/2023 10:29 ΜΜ

Πάνο συγχαρητήρια για την προσπάθεια αναλυτικής σύνοψης των βημάτων οικοδόμησης της έννοιας Ενέργεια.
Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για την μελέτη όλων αυτών.
Προς το παρόν έστειλα κάτι στο mail σου.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
22/08/2023 11:57 ΜΜ

Ένα κείμενο που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί, να προβληματίσει, να δει κανείς διάφορες όψεις του θέματος με τον κλασσικό ή πρωτότυπο τρόπο.

Βασίλειος Μπάφας
23/08/2023 8:32 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους
Πάνο σε ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που μοιράζεσαι μαζί μας.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παναγιώτη. Μια εξαιρετική ολιστική προσέγγιση του φυσικού μεγέθους, που ταλαιπωρείται πολύ – και δεν είναι το μόνο – κατά τη χρήση του ονόματός του στην καθημερινή ζωή.
comment image

Τόσα πειράματα που έχεις στήσει σου έχουν δώσει αυτό το προνόμιο, να βλέπεις το φυσικό μέγεθος ενέργεια καλύτερα από τον καθένα…
Ωραίο χιούμορ με τον “κατά μυστηριώδη τρόπο δίκαιο Φαραώ…”, αλλά και ο Έλληνας σκλάβος, που βρήκε το παραθυράκι του νόμου
Έχω την αίσθηση ότι θεωρείς πιο θεμελιακό μέγεθος το έργο, αφού εκφράζει μετατροπές ενέργειας και αυτές είναι που αποτελούν το στοίχημα για το ενεργειακό πρόβλημα.
Ένα τεχνικό θεματάκι. Αν το κατεβλαζουμε ως .docx δεν φαίνονται κάποιες εικόνες. Φτιάξε και ένα .pdf ή κοίτα πάλι τις εικόνες στο .docx μήπως θέλουν επεξεργασία.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Τελευταία διόρθωση3 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος