Γνωρίζοντας την ταχύτητα κάποια στιγμή

Από ένα σημείο Α, σε ύψος Η=80m από το έδαφος, εκτοξεύεται οριζόντια μια μικρή σφαίρα, με αρχική ταχύτητα υο, τη χρονική στιγμή t0=0.  Τη στιγμή t1=3s η σφαίρα φτάνει σε μια θέση Β και η ταχύτητά του σχηματίζει γωνία θ=45° με την κατακόρυφη  διεύθυνση. Αν η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα, ζητούνται:

  1. Η ταχύτητα της σφαίρας στην θέση Β.
  2. Η οριζόντια απόσταση μεταξύ των θέσεων Α και Β.
  3. Το ύψος από το έδαφος της θέσης Β.
  4. Μετά από πόσο χρόνο, η σφαίρα θα φτάσει στο έδαφος στη θέση Γ; Να υπολογιστεί η μεταβολή της ταχύτητας της σφαίρας μεταξύ των θέσεων Β και Γ.

Δίνεται g=10m/s2.

Οι απαντήσεις με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόπουλος Γιώργος

Όμορφη και διδακτική. Βοηθάει και στην εύρεση της μεταβολής της ορμής αργότερα.
Όταν ήμουνα Σχολείο αρκετοί μαθητές θελενε να το βρούμε με τον “ορθόδοξο” τρόπο. Παρ΄όλο που είναι χρονοβόρος και πιο πολύπλοκος, έβρισκα τον χρόνο να τον δείξω και να δούνε πόσο πιο εύκολος είναι αυτός με το Δυy .
Παρακάτω παραθέτω το ¨ορθόδοξο¨τρόπο προς σύγκριση:
comment image

Τελευταία διόρθωση10 μήνες πριν από admin
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση. Ωραία και ουσιαστικά ερωτήματα, που δίνουν αρκετή βοήθεια στην κατανόηση της βολής. Και ας μη θεωρηθεί “εύκολη” η άσκηση αυτή. Φέτος το επίπεδο των μαθητών στη Β΄δεν είναι και top. Κάνω σε 3 τμήματα Β΄με 26 μαθητές, Φυσική Γενικής και τους δίνω φορτισμένη σφαίρα με q = 16C, e = … και ζητάω πόσα ηλεκτρόνια έχασε. Σε κάθε τμήμα ένας βρήκε απάντηση και 2-3 της Θετικής έφτασαν στο 16/1,6.10^-19 και σταμάτησαν κοιτώντας το …άπειρο. Κάνει και ζέστη, ας το αποδώσουμε εκεί, περιμένοντας να μπει ο Χειμώνας. Κάποιοι της Θετικής έκαναν και 1,6.10^-19 = 1,6.(10/19) !

Τελευταία διόρθωση10 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Διονύση καλησπέρα.
Η οριζόντια βολή προσφέρεται για να καταλάβει κάποιος προς τα που κατευθύνεται η επιτάχυνση μέσω της μεταβολής της ταχύτητας. Χθες έκανα μία δική σου που ζητούσες ρυθμό μεταβολής ταχύτητας και ισχύ βάρους.