Το ρόβερ Curiosity φτάνει στον Άρη

Κατά τη διάρκεια της περίπλοκης διαδικασίας που χρειάστηκε για να προσεδαφιστεί το ρόβερ Curiosity στον Άρη το 2012, το διαστημόπλοιο έφτασε σε ύψος h0 = 142m πάνω από την επιφάνεια του Άρη, κινούμενο κατακόρυφα προς τα κάτω με ταχύτητα μέτρου υ0 = 32m/s. Στη συνέχεια εισήλθε σε φάση σταθερής επιβράδυνσης, κατά την οποία το μέτρο της ταχύτητάς του μειώθηκε σε υ = 0,75m/s ενώ βρισκόταν σε υψόμετρο h = 23m.

i) Αν α η επιτάχυνση του σκάφους, ποια από τις παρακάτω σχέσεις είναι σωστή; Δικαιολογείστε την απάντησή σας.

Συνέχεια προσγείωσης

Συνέχεια προσγείωσης %ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Καλλιγα Σοφια
20/09/2023 12:28 ΜΜ

Θεωρώ ότι στην εκφώνηση θα έπρεπε να αποσαφηνίζεται ότι η ταχύτητα μειώθηκε έως ή σε τελική τιμή μέχρι την επιβράδυνση διότι δεν είναι σαφές αν συνεχίζει η μείωση , ή παραμένει σταθερή και προσκρούει με ταχύτητα 0.75m/s, ενώ θα μπορούσε να σταματά μόλις ακουμπά το έδαφος αλλάζοντας την τιμή της επιβράδυνσης στη συνέχεια . Ενδεχομένως η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι μικρή για να συμβεί ζημιά στο σκάφος , αλλά αν ήμουν μηχανικός θα προτιμούσα ταχύτητα 0.
Επίσης δεν αναφέρεται η τιμή της βαρύτητας στον πλανήτη που θα αύξανε την ταχύτητα του και αν λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής τιμής των ταχυτήτων που αναφέρονται , αλλά και στην ταχύτητα προσεδάφισης.

Κώστας Παπαδάκης
20/09/2023 2:57 ΜΜ

Ωραίο Ανδρέα.

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στην εκφώνηση, η άσκηση αφορά την Α λυκείου, η επιτάχυνση είναι σταθερή διαφορετικά δεν έχουν εξισώσεις κίνησης οι μαθητές.

Μου αρέσει και διδακτικά, θα την αξιοποιήσω σίγουρα.

Η πορεία του μαθητή για την Γ λυκείου, περνάει από δύο ακόμα τάξεις, τις λιγότερες αναρτήσεις έχει η Α λυκείου εδώ και χρόνια (συνολικά στο internet) ..

Καλλιγα Σοφια
21/09/2023 12:09 ΠΜ

Σε αυτό που διαβάζω
δεν αναφέρεται η σταθεροποίηση της ταχύτητας. Από τυπογραφικό λάθος έγραψα μέχρι την επιβράδυνση ενώ ο νοων νοείται ήθελα να γράψω μέχρι την ύπαρξη επιβράδυνσης ή αλλιώς ότι στο τάδε sec η επιβράδυνση σταματά να υπάρχει. Επίσης είναι εκτός ύλης η μεταβαλλόμενη επιταχυνόμενη κίνηση, κάτι τέτοιο όμως δεν δικαιολογεί λάθος εκφωνήσεις λόγω μη απόκτησης προς το παρόν συγκεκριμένων γνώσεων από τους μαθητές, όμως εδώ θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να είναι στην ύλη. Επιβράδυνση με σταθερή α1 μέχρι το τάδε sec και στη συνέχεια επιβράδυνση με άλλη σταθερή α2 μέχρι μηδενικής ταχύτητας ή άλλης ταχύτητας όταν προσεδαφιστεί . Επίσης το διαστημοπλοιο δεν είθισται να παριστα σημειακό σημείο χωρίς βαρος του οποίου την έννοια τα παιδιά ξέρουν και από το γυμνάσιο. Αν θελατε αβαρές σώμα που παρίσταται με σημειο
τολμώ να προτείνω ένα εξωγήινο ον με σχεδόν μηδενική μάζα και όχι διαστημόπλοιο. Επίσης ας μην είχαμε κατακόρυφη κίνηση προς τα κάτω ώστε να μην επηρεάζει η επιτάχυνση της βαρύτητας του συγκεκριμένου πλανήτη την κίνηση άχετα με το διαστημόπλοιο ή το εξωγήινο ον. Εφόσον δεν τα έχουν διδαχθεί ακόμα, δεν δικαιολογείται λάθος στην εκφώνηση που μάλιστα θα δουν μπροστά τους μετά από λίγους μήνες.Γιατι άραγε να χτυπούν στο έδαφος με μικρή ταχύτητα οπότε από την κρούση αλλάζει η κατεύθυνση της ορμής αν η κρούση είναι ελαστική οπότε θα αναπηδα σαν μπαλλα μπάσκετ. Αν όχι δεν αναφέρεται πόση ορμή χάνεται κατά την κρούση ή αν είναι τελείως ανελαστική που αυτό φαντάζομαι υποθέτεις χωρίς όμως αναφορά. Μια κρούση ανελαστική μάλιστα αφήνει πάντα σημάδια, γι’ αυτό πιστεύω να γίνεται για να υπάρχει “τρανταχτή απόδειξη” για τα διαστημόπλοια που περιγράφεις εκτός από την “απόδειξη” της κινηματογράφησης.
Τέλος παραλείψεις να αναφέρεις ότι η αντίσταση του αέρα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι αμελητέα.

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Καλλιγα Σοφια
Ραμαντάς Άρης
20/09/2023 10:29 ΜΜ

Ανδρέα συγχαρητήρια για την άσκηση και την επιμονή σου να επιλέγεις θέματα από την πράξη. Πραγματικά δεν κατανοώ γιατί στα σχολικά βιβλία απουσιάζουν τέτοιες ασκήσεις. Η κινηματική του ηλιακού μας συστήματος και η διαστημική βασίζονται στην κλασική φυσική και μπορούν να δώσουν μεγάλο πλήθος ασκήσεων. Όσο για το Curiosity είναι το αγαπημένο μου rover. Η αποστολή του ήταν διετής και μετά από 11+ χρόνια είναι ακόμα σε λειτουργία. Αξίζει να διαβάσει κανείς τα μεγάλα επιτεύγματα του Curiosity που έχουν φέρει πιο κοντά την άποψη περί ύπαρξης ζωής τώρα ή παλαιότερα στον κόκκινο πλανήτη

Κώστας Παπαδάκης
21/09/2023 12:45 ΜΜ

Ο Ανδρέας έχει πολλές αναρτήσεις όπου δημιουργεί σενάρια από την πραγματικότητα. Το να λυθεί μέσα στη τάξη ένα ανάλογο θέμα, πετυχαίνει ταυτόχρονα και να αυξήσει την συμμετοχή των μαθητών αλλά και να εξηγήσει γιατί η Φυσική δεν έχει σχέση με τις άλλες επιστήμες.

Θα ήταν ωραίο, σχολικά βιβλία να είχαν τέτοια θέματα.

Κώστας Παπαδάκης
21/09/2023 6:27 ΜΜ

Πολύ ωραίο αυτό : “διώχνει φόβους, αλλά αποκαλύπτει και εκείνους που εκμεταλλεύονται αυτούς τους φόβους…”