φρενάρισμα ή γκάζια;

Screenshot-188

Σε ευθύγραμμο δρόμο διπλής κατεύθυνσης κινούνται τρία αυτοκίνητα όπως στο σχήμα, και τη χρονική στιγμή t=0 βρίσκονται στις θέσεις xo1=0 , x02=100m , x03=400m κινούμενα με ταχύτητες υ1=30m/s , υ2=15m/s και υ3=-30m/s αντίστοιχα.
1. Να αποδείξετε ότι τα αυτοκίνητα θα συναντηθούν στο ίδιο σημείο x, το οποίο και να προσδιορίσετε. Να γίνει το κοινό διάγραμμα (x-t) .
Προκειμένου να μη συναντηθούν στο ίδιο σημείο, το αυτοκίνητο 1 ‘’κόβει’’ ταχύτητα τη χρονική στιγμή t=0 κινούμενο με σταθερή επιβράδυνση α1=5m/s2 για χρονικό διάστημα Δt=1s, και κατόπιν κινείται με την ταχύτητα που απέκτησε.
2. Σε ποιες θέσεις θα γίνουν οι συναντήσεις τους;
Μια εναλλακτική επιλογή του οδηγού του αυτοκινήτου 1 είναι να πατήσει γκάζι τη χρονική στιγμή t=0 , κινούμενο με σταθερή επιτάχυνση α1=5m/s2 για χρονικό διάστημα Δt=1s, και κατόπιν να κινηθεί με την ταχύτητα που απέκτησε.
3. Ποια χρονική στιγμή το αυτοκίνητο 1 θα προσπερνά το αυτοκίνητο 2, και σε ποια θέση θα γίνει αυτό; Που θα βρίσκεται εκείνη τη στιγμή το αυτοκίνητο 3 ;
Απαντήσεις ΕΔΩ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Πρόδρομε και καλή αρχή στις φετινές αναρτήσεις. Πλούσιο θέμα τόσο σε πλήθος κινητών, όσο και σεναρίων. Ίσως μπερδευτεί κάποιος στα δεδομένα, αφού δίνεις αλγεβρικές τιμές ταχυτήτων, αλλά παρακάτω δίνεις το μέτρο της επιτάχυνσης (επιβράδυνσης) του αυτοκινήτου 1.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Πρόδρομε. Δυναμική επιστροφή με Προδρομική συνάντηση τριών αυτοκινήτων. Ευτυχώς ο 1ος οδηγός είναι αναποφάσιστος και προέκυψε ένα ωραίο σενάριο.
Τη 2η περίπτωση την έκανα στο graph και φυσικά σε επαληθεύει.
comment image

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Γειά σου επανακάμψαντα Πρόδρομε.
Να καταλάβει ο Αετής, ότι για ασφαλή “οδήγηση” απαιτείται
η ικανότητα σωστής γραφής των εξισώσεων κίνησης.
Καλό Φθινόπωρο-Χειμώνα