Η περίοδος περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, ως προς τα μακρινά άστρα, που θεωρούνται ακίνητα, είναι ΤΑ και αντιστοιχεί σε 1 Αστρική Ημέρα. Το χρονικό διάστημα που μετράει ένας Γήινος παρατηρητής – κατά την διάρκεια της Ισημερίας – ως διάρκεια ενός ημερόνυχτου αντιστοιχεί σε 1 Ηλιακή Ημέρα και είναι ΤΗ = 24h. Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε ημερόνυχτο. Είναι επίσης η χρονική διάρκεια, που απαιτείται για να ξαναδεί αυτός ο παρατηρητής τον Ήλιο την επόμενη ημέρα, στην ίδια θέση, στον ουρανό. Ένας αστροναύτης, που στέκεται πάνω από το Βόρειο Πόλο της Γης βλέπει τη Γη να στρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο αριστερόστροφα (αντιωρολογιακά) και να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο επίσης αντιωρολογιακά. Αν η περιφορά της Γης γύρω από το κέντρο του Ήλιου, ως προς τα μακρινά άστρα (1 Αστρικό Έτος), διαρκεί Τ = 365,25 Αστρικές Ημέρες, υπολογίστε τη χρονική διάρκεια ΤΑ μιας Αστρικής Ημέρας.
Αφιερωμένη στον Άρη Ραμαντά, που μας κρατάει πάντα σε επαφή με την Αστρονομία.
Ανδρέα ευχαριστώ για την αφιέρωση και συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, κινήσεις που όμως δεν αντιλαμβανόμαστε για αυτό τις μεταφράζουμε σε κινήσεις του ακίνητου ήλιου. Πολλές φορές και στο σχολείο λέμε ότι η περίοδος περιστροφής της γης είναι 24 h. Όμως είναι 23h και 56 min καλό είναι να το αναφέρουμε και μετά ας πούμε κατά προσέγγιση 24h. 24h όπως το λες είναι από μεσημέρι σε μεσημέρι ή αυστηρά αστρονομικά το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών διαβάσεων του κέντρου του ηλιακού δίσκου από τον μεσημβρινό του τόπου μας(Μεσημβρία – ο ήλιος φτάνει στο πιο ψηλό σημείο στον ουρανό).
Καλημέρα Άρη. Βλέπουμε ότι με γνώσεις Ομαλής Κυκλικής Κίνησης Β΄Λυκείου, προσεγγίζουμε ικανοποιητικά ένα ουράνιο φαινόμενο ώστε να μπορούν να μάθουν και κάτι παραπάνω οι μαθητές. Αναρωτιέμαι πόσοι Πανελλαδικά θα ασχοληθούν με Αστρονομία ή Αστροφυσική. Αν δε δουν ποτέ οι μαθητές δείγματα αυτών των κλάδων της Φυσικής, πως να ασχοληθούν; Αλλά εδώ δεν υπάρχει η σχετική ταχύτητα στην ύλη…τι συζητάμε.😄
Καλημέρα Αντρέα.
Βλέπω την πρώτη αγάπη σου την Αστρονομία που ήταν η αιτία –κατά παλαιότερη δήλωσή σου- να γίνεις Φυσικός δεν την εγκαταλείπεις.
Μόνο κάποιους μεμονωμένους αντίστοιχους εραστές συναντάμε στα σχολεία, θεσμικά η αστροφυσική δεν φαίνεται να χαίρει της εκτίμησης αυτών που καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών.
Καλημέρα σε όλους.
Ανδρέα σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και την τόσο ωραία προσέγγιση με απλό τρόπο!
Συγχαρητήρια Ανδρέα για την επιμονή σου σε ανάλογα θέματα!
Είναι σίγουρα κέρδος για όλους. Ευχαριστούμε.
Ανδρέα ευχαριστούμε.
Προσεγγίζεις με κατανοητό τρόπο δύσκολα θέματα.
Αν η Γη δεν στέφονταν γύρω από τον “ακίνητο” Ήλιο, η αστρική και η Ηλιακή μέρα
θα ταυτίζονταν. Η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο δημιουργεί την απόκλιση
των 4 min.
Πολύ όμορφη η παρουσίαση υπολογισμού της γωνίας Δφ=0,986 μοίρες και ας χρειάστηκα παραπάνω από μία φορές να το διαβάσω 🙂
Καλημέρα συνάδελφοι. Επιτέλους σήμερα στην Πάτρα ξημέρωσε μια ηλιόλουστη ηλιακή ημέρα.
Άρη δεν ξέρω και τι εκτίμησης χαίρει η ίδια η Φυσική. Καθότι λέει πάντα την αλήθεια και ξυπνάει τους εγκεφάλους. Και ο εγκέφαλος που ξυπνάει αρχίζει να κάνει ερωτήσεις, που μπορεί να ενοχλούν…Πες μου ένα μάθημα στο Ελληνικό Σχολείο, εκτός της Φυσικής, που μπορεί ο καθηγητής να μιλήσει για τα αστέρια και τους πλανήτες.
Βασίλη χαίρομαι που σου άρεσε ο τρόπος προσέγγισης.
Μίλτο άρα ισχύει ο επιμένων νικά; Αν μας διαβάζει και κανένας από το ΙΕΠ, ας ξανασκεφτούν τη χαμένη Αστρονομία…
Θοδωρή για την ακρίβεια είναι 3min 56s η διαφορά της αστρικής από την 24ωρη ηλιακή ημέρα. Βλέπουμε πόσο ανθρωποκεντρικοί είναι και οι ορισμοί μας. Ήλιο με Ήλιο είναι κάτι παραπάνω από μια περιστροφή!