Αστρική ημέρα και Ηλιακή ημέρα

Η περίοδος περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της, ως προς τα μακρινά άστρα, που θεωρούνται ακίνητα, είναι ΤΑ και αντιστοιχεί σε 1 Αστρική Ημέρα. Το χρονικό διάστημα που μετράει ένας Γήινος παρατηρητής – κατά την διάρκεια της Ισημερίας – ως διάρκεια ενός ημερόνυχτου αντιστοιχεί σε 1 Ηλιακή Ημέρα και είναι ΤΗ = 24h. Εννοείται ότι αναφερόμαστε σε ημερόνυχτο. Είναι επίσης η χρονική διάρκεια, που απαιτείται για να ξαναδεί αυτός ο παρατηρητής τον Ήλιο την επόμενη ημέρα, στην ίδια θέση, στον ουρανό. Ένας αστροναύτης, που στέκεται πάνω από το Βόρειο Πόλο της Γης βλέπει τη Γη να στρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο αριστερόστροφα (αντιωρολογιακά) και να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο επίσης αντιωρολογιακά. Αν η περιφορά της Γης γύρω από το κέντρο του Ήλιου, ως προς τα μακρινά άστρα (1 Αστρικό Έτος), διαρκεί Τ = 365,25 Αστρικές Ημέρες, υπολογίστε τη χρονική διάρκεια ΤΑ μιας Αστρικής Ημέρας.

Απάντηση

Απάντηση %ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ραμαντάς Άρης
28/09/2023 10:26 ΜΜ

Ανδρέα ευχαριστώ για την αφιέρωση και συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, κινήσεις που όμως δεν αντιλαμβανόμαστε για αυτό τις μεταφράζουμε σε κινήσεις του ακίνητου ήλιου. Πολλές φορές και στο σχολείο λέμε ότι η περίοδος περιστροφής της γης είναι 24 h. Όμως είναι 23h και 56 min καλό είναι να το αναφέρουμε και μετά ας πούμε κατά προσέγγιση 24h. 24h όπως το λες είναι από μεσημέρι σε μεσημέρι ή αυστηρά αστρονομικά το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών διαβάσεων του κέντρου του ηλιακού δίσκου από τον μεσημβρινό του τόπου μας(Μεσημβρία – ο ήλιος φτάνει στο πιο ψηλό σημείο στον ουρανό).

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
29/09/2023 11:34 ΠΜ

Καλημέρα Αντρέα.
Βλέπω την πρώτη αγάπη σου την Αστρονομία που ήταν η αιτία –κατά παλαιότερη δήλωσή σου-  να γίνεις Φυσικός δεν την εγκαταλείπεις.
Μόνο κάποιους μεμονωμένους αντίστοιχους εραστές συναντάμε στα σχολεία, θεσμικά η αστροφυσική δεν φαίνεται να χαίρει της εκτίμησης αυτών που καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών.

Βασίλειος Μπάφας
29/09/2023 12:31 ΜΜ

Καλημέρα σε όλους.
Ανδρέα σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και την τόσο ωραία προσέγγιση με απλό τρόπο!

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Συγχαρητήρια Ανδρέα για την επιμονή σου σε ανάλογα θέματα!
Είναι σίγουρα κέρδος για όλους. Ευχαριστούμε.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Ανδρέα ευχαριστούμε.

Προσεγγίζεις με κατανοητό τρόπο δύσκολα θέματα.

Αν η Γη δεν στέφονταν γύρω από τον “ακίνητο” Ήλιο, η αστρική και η Ηλιακή μέρα
θα ταυτίζονταν. Η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο δημιουργεί την απόκλιση
των 4 min.

Πολύ όμορφη η παρουσίαση υπολογισμού της γωνίας Δφ=0,986 μοίρες και ας χρειάστηκα παραπάνω από μία φορές να το διαβάσω 🙂