Στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΝΥΑΕ υπάρχει η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις νέες ειδικότητες πτυχιούχων ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ που μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του τεχνικού ασφαλείας. Άπαντες ( …πτυχιούχοι Γραφικών Τεχνών, Ζωικής παραγωγής, Δασοπονίας, Ιχθυοκομίας-, Αλιείας…) πλην… Λακεδαιμονίων.
Εύλογα η ανάρτηση κοινοποιείται προς :
1.ΕΕΦ
2.ΕΕΦΕΕ
3.ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Λυπηρό για εμάς, τους Φυσικούς.
Αυτή η χώρα δεν αξιοποιεί τους Φυσικούς, μήπως δεν τους θέλει; υπάρχει και η εκδοχή να μην ξέρει τις δυνατότητες τους.
Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες δημοσιεύσεις στην εφημερίδα της κυβερνήσεως; μάλλον ναι.
Ξενοφώντα έπρεπε να κάνεις αυτή την ανάρτηση, αν και μας θλίβει πρέπει να ξέρουμε πως αντιμετωπίζεται ο κλάδος μας.
Καλησπέρα Κώστα, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και δεν περιμένω να αλλάξει κάτι.
Είναι λυπηρό, αλλά είναι αυτή η “ιδιαιτερότητα” που έχουμε στη χώρα μας, η Φυσική θεωρείται υποδεέστερη επιστήμη.
Γιατί; δεν γνωρίζει ο μέσος πολίτης, άρα και ο κάθε πολιτικός, ότι η Φυσική είναι η επιστήμη που δίνει σε μια χώρα τεχνολογική ανάπτυξη και υπεροχή σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Μήπως χρειαζόμαστε επιστημονικό μάρκετινγκ ή κατάλληλους μάνατζερ; 🙂 αστειάκι, δεν χρειαζόμαστε τίποτα, να συνεχίσουμε να πλέουμε στη δική μας ρότα..
Εξάλλου είμαστε μορφωμένοι άνθρωποι, έχουμε το επίπεδο μας, δεν μπορούμε τώρα εμείς να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα.. 🙂
Καλησπέρα παιδιά.
Αν κατάλαβα καλά απουσιάζουν από το 14 και οι Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι-Αυτοματιστές ενώ παρίστανται Ηλεκτρονικοί ΑΕΙ και ΤΕΙ
Καλησπέρα Γιάννη, ακριβώς έτσι είναι, διότι προφανώς δεν είναι κατάλληλοι για να ελέγξουν αν υπάρχει relay σε μια επιχείρηση…
Καλημέρα Ξενοφώντα, καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.
Να τολμήσω να ρωτήσω γιατί γίνεται αυτό που βλέπουμε;
Ποιος είναι ο λόγος που η πολιτική ηγεσία αποκλείει τους Φυσικούς από επαγγελματικα δικαιώματα που προσφέρει σε άλλους κλάδους;
Έχει κάτι εναντίον των Φυσικών;
Καλό μεσημέρι και καλό μήνα, Διονύση η εμπειρία έχει δείξει ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, όταν αυτά τίθενται, διεκδικούνται και απειλείται από το περιβόητο “πολιτικό κόστος”. Δεν υπάρχουν “φωτισμένες” πολιτικές ηγεσίες που θα σκεφθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός κλάδου. Το θέμα είναι γιατί αδιαφορεί ο επαγγελματικός κλάδος, από αβελτηρία ή λόγω “βαριάς” επιστημονικής ενασχόλησης;
Καλό μεσημέρι Ξενοφώντα.
“Δεν υπάρχουν “φωτισμένες” πολιτικές ηγεσίες που θα σκεφθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός κλάδου. ”
Αυτό είναι αλήθεια, χωρίς αμφιβολία…
“Το θέμα είναι γιατί αδιαφορεί ο επαγγελματικός κλάδος, από αβελτηρία ή λόγω “βαριάς” επιστημονικής ενασχόλησης;”
Και δεν μένει άλλος δρόμος, από την κινητοποίηση του κλάδου. Αλλά ποιος θα το κάνει; Ποιος θα μπει μπροστά;
Οι άνθρωποι “Φυσικοί” που πλαισιώνουνε την πολιτική εξουσία, σε θέσεις ευθύνης, τι ακριβώς κάνουν; Πώς παρεμβαίνουν;
Το τελευταίο, αφού είτε μας αρέσει είτε όχι, η πολιτική όλο και περισσότερο καταλήγει σε παρεμβάσεις των lobby…
Νομίζω ότι οι επαγγελματικές ενώσεις γι’ αυτό υπάρχουν, όταν όμως το ενδιαφέρον και των νέων συναδέλφων συνοψίζεται στο πως θα αποκτηθεί η διδακτική επάρκεια, η άλλη πλευρά μας “χαρτογραφεί ” ως δασκάλους αποκλειστικά. Δεν είναι δυνατόν σ΄ όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή της Τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και των εφαρμογών της (machine learning) , περιβαλλοντολογικών εφαρμογών κ.λ.π που παρέχονται από τμήματα μηχανικών ( σε όλη την Ευρώπη) να γίνονται δεκτοί φυσικοί και εμείς να συζητάμε ακόμη για το εάν ο φυσικός μπορεί να εργαστεί ως τεχνικός ασφαλείας…
Καλησπέρα Ξενοφώντα. Από την Επιθεώρηση Εργασίας, διαβάζουμε:
O Τεχνικός Ασφαλείας είναι το Θεσμικό όργανο που έχει προβλεφθεί από την νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας. Οι αρμοδιότητές του είναι συμβουλευτικές και παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.
Στα προσόντα διαβάζουμε:
…Πτυχίο πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ).
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Φυσική;
Καλό μεσημέρι Ανδρέα, το πτυχίο Δασοπονίας ή πτυχίο Ιχθυοκομίας-, Αλιείας είναι πτυχίο Πολυτεχνείου;
Προφανώς, λόγω της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητάς σου δεν γνωρίζεις τις υποχρεώσεις που έχει μια ιδιωτική επιχείρηση.
Κάθε επαγγελματικός χώρος (οποιοδήποτε μικρό κατάστημα) υποχρεούται να έχει ορίσει τεχνικό ασφαλείας που σε πολλές περιπτώσεις( χαμηλού κινδύνου) μπορεί να είναι και κάποιος που έχει βεβαίωση παρακολούθησης σε κάποιο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης.
Αν κάποιος θέλει να ασκήσει ως επάγγελμα αυτό του τεχνικού ασφαλείας ,πρέπει να ανήκει στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην πρόσφατη επικαιροποίηση που περιγράφεται στην υπουργική απόφαση . Ο τεχνικός ασφαλείας είναι νομικά υπεύθυνος για τυχόν παραλείψεις που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα σ΄ένα χώρο εργασίας. Οι χημικοί που δεν είναι απόφοιτοι Πολυτεχνείου μπορούν να αναλαμβάνουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις από της ιδρύσεως της συγκεκριμένης θέσης. Δηλαδή, να ελέγχουν για παράδειγμα στον ηλεκτρολογικό πίνακα την ύπαρξη ρελέ.
Ελπίζω να κατάλαβες τι σχέση έχει ο Φυσικός.
Κατάλαβα Ξενοφώντα και μάλιστα δεν είναι καν θέμα σύγκρισης, γιατί ο Χημικός, γιατί ο Δασοκόμος κ.λ.π. και όχι ο Φυσικός. Έτσι όπως το θέτεις, έχει πολύ παραπάνω από τα απαιτούμενα προσόντα. Έχει τις γνώσεις να χρησιμοποιήσει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους κάποια μοντέλα και να αναλύσει- βελτιστοποιήσει ένα πρόβλημα ή να αναπτύξει μια επιχειρησιακή διαδικασία.
Είναι αδικία, κακώς δε συμπεριλαμβάνονται οι Φυσικοί στη λίστα και είναι μεγάλη η ευθύνη της ΕΕΦ. Πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της ηγεσίας της. Προς το παρόν βλέπουμε στην ιστοσελίδα της Επιμορφωτικά προγράμματα για στελέχη ξενάγησης…
Δεν θα λάβεις καμία απάντηση αγαπητέ μου. Τρέχουν με τις μπιζνες, σεμινάρια για τα πάντα, σχολικά βιβλία κτλ και φυσικά φροντίζουν να είναι εκπρόσωποι μας παντου… βοήθεια μας λοιπον.
Όσο δεν έχουμε επιμελητήριο φυσικών δεν θα μας μετρούν.
Ποιος θα διεκδικήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των φυσικών; Ουδείς.