Κατακόρυφες βολές μετά κρούσεων…

Την t=0 μικρή σφαίρα εκτοξεύεται από σημείο Ο του εδάφους κατακόρυφα προς τα πάνω με ταχύτητα υ0. Τη στιγμή που αυτή φτάνει στο max ύψος ,δεύτερη καθ’όλα όμοια σφαίρα εκτοξεύεται από το ίδιο σημείο Ο ,με ίδια αρχική ταχύτητα κατακόρυφα προς τα πάνω επίσης. Οι σφαίρες θα συγκρουσθούν κεντρικά ελαστικά ακαριαία.

  • Ποιες χρονικές στιγμές οι δύο σφαίρες θα φτάσουν στο έδαφος;
  • Να γίνει η γραφική παράσταση υ-t για τις δύο σφαίρες  στο ίδιο σύστημα αξόνων
  • Η συνέχεια εδώσε Word  και εδώ σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
01/10/2023 9:43 ΠΜ

Καλημέρα και καλό μήνα Παντελή.
Όμορφο θέμα, που υποψιάζομαι ότι θα δυσκολέψει τους σημερινούς μαθητές, λόγω τω νγραφικών παραστάσεων…

Διονύσης Μάργαρης
01/10/2023 9:49 ΠΜ

Παντελή δεν θα το έλεγα, σε καμιά περίπτωση, ακραίο!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλό μήνα παιδιά.
Όμορφο θέμα Παντελή.
Με το graph έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τα πράσινα τμήματα παραβολών.

Τάσος Τζανοπουλος
01/10/2023 7:57 ΜΜ

Καλησπέρα Παντελή και καλό μήνα. Πολύ καλό θέμα, η μελέτη με τη γραφική παράσταση, επειδή ακριβώς είναι παραστατική, επιβάλλεται. Πιστεύω ότι οι μαθητές που εξοικειώνονται με αυτή έχουν πολλά να ωφεληθούν. Γενικά οι κρούσεις σφαιρών σε ελεύθερη πτώση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και μάλιστα περισσότερο όταν παρεμβάλλεται και ελαστική κρούση με το έδαφος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.
Θα θυμάσαι ότι το 1990 είχε πέσει μια πολύ απλή περίπτωση στις πανελλήνιες και μάλιστα ως τρίτο θέμα. Εκεί οι μάζες ήταν ίσες, όπως και στη δική σου. Αν όμως ήσαν διαφορετικές, όπως για παράδειγμα η συνήθης περίπτωση με m και 3m;

Εδώ, για παράδειγμα, ένα πολύ αξιόλογο “παράδοξο” με δυο ελαστικές σφαίρες και ελαστικό δάπεδο, (κατάλληλο για τρίτο θέμα στους πιο απαιτητικούς “σύγχρονους καιρούς”.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παντελή. Πολύ καλή. Για την Α΄που λες μάλλον είναι αδύνατον να την κάνουμε, αφού ούτε η κατακόρυφη βολή προς τα πάνω δεν είναι στο βιβλίο… Εκεί συνήθως κάνουμε – με την ψυχή στο στόμα – για δυο τρεις μαθητές ασκήσεις με ένα σώμα … Για τη Γ΄όμως είναι ωραία άσκηση – για λίγους πάλι, αλλά όσοι ασχοληθούν θα κερδίσουν αλλά και θα εντυπωσιαστούν ιδιαίτερα στο 4 ερώτημα..

Παύλος Αλεξόπουλος

Γεια σου Παντελή, πολύ όμορφη άσκηση. Αναρωτιέμαι αν η κρούση δεν γινόταν σε αυτήν την θέση αλλά σε κάποια άλλη και πάλι δεν θα εμφάνιζε περιοδικότητα το φαινόμενο ;Αλλά μήπως η περίοδος αντιστοιχούσε στον χρόνο μεταξύ τριών κρούσεων μεταξύ των σφαιρών;

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Παντελή.
Όμορφη και αυτή η άσκηση σου! Να είσαι πάντα καλά και να είσαι δημιουργικός, γιατί..
Ο παλιός είναι αλλιώς!!!