Νόμπελ Ιατρικής 23 και εμβόλια mRNA

Σε δύο πρωτοπόρους των mRNA εμβολίων για την Covid-19 το Νόμπελ Ιατρικής

Δύο επιστήμονες κέρδισαν σήμερα το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην Katalin Karikó, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sagan’s στην Ουγγαρία και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, και στον Drew Weissman, ο οποίος πραγματοποίησε την βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Karikó στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

«Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόησή μας για το πώς το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε η επιτροπή που απένειμε το βραβείο.

Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Συνέλευσης των Νόμπελ, ανακοίνωσε το βραβείο και δήλωσε ότι και οι δύο επιστήμονες ήταν «συγκλονισμένοι» από την είδηση του βραβείου όταν επικοινώνησε μαζί τους λίγο, πριν από την ανακοίνωση.

Η Gunilla Karlsson Hedestam, μέλος της επιτροπής που επέλεξε τους νικητές, δήλωσε για το έργο τους ότι «όσον αφορά τη διάσωση ζωών, ιδίως στην πρώιμη φάση της πανδημίας, ήταν πολύ σημαντικό».

Το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής κέρδισε πέρυσι ο Σουηδός επιστήμονας Svante Paabo για τις ανακαλύψεις του στην ανθρώπινη εξέλιξη που ξεκλείδωσαν τα μυστικά του DNA του Νεάντερταλ, τα οποία παρείχαν βασικές γνώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειάς μας σε οξεία λοίμωξη της COVID-19. Το βραβείο ήταν το δεύτερο στην οικογένεια. Ο πατέρας του Paabo, Sune Bergstrom, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Οι απονομές των Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο φυσικής την Τρίτη, το βραβείο χημείας την Τετάρτη και το βραβείο λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο οικονομικών επιστημών στις 9 Οκτωβρίου. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια). Τα χρήματα προέρχονται από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896.

Τα χρήματα του βραβείου αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο κορώνες φέτος λόγω της πτώσης της αξίας του σουηδικού νομίσματος. Οι βραβευθέντες καλούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Νόμπελ. Το φημισμένο βραβείο ειρήνης απονέμεται στο Όσλο, σύμφωνα με την επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ, ενώ η άλλη τελετή απονομής πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.

πηγή: efsyn.gr

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

comment image

Δυο χρόνια αναμονή
Δεν ήταν πολλά

Νόμπελ Ιατρικής 2021: χάσαμε!

Θοδωρής Βαχλιώτης
02/10/2023 6:40 ΜΜ

Καλησπέρα. ΒιοΧΗΜΙΚΟΣ η Κάρικο ε, να τα λε΄με κι αυτά! Χαχα