Κατακόρυφο ελατήριο με σταθερά k έχει το κάτω άκρο του στερεωμένο στο δάπεδο. Στο επάνω άκρο του ελατηρίου έχει προσδεθεί σώμα Σ1, μάζας m1, που ισορροπεί. Δεύτερο σώμα Σ2, μάζας m2 βρίσκεται πάνω από το πρώτο σε άγνωστο ύψος h από τη θέση ισορροπίας του Σ1. Μετακινούμε το σώμα Σ1 προς τα κάτω κατά Δl και κάποια χρονική στιγμή που θεωρούμε t=0 αφήνουμε ελεύθερα και τα δύο σώματα να κινηθούν όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Τα σώματα συγκρούονται χωρίς να δημιουργηθεί συσσωμάτωμα. Η πρώτη κρούση των σωμάτων συμβαίνει όταν το σώμα Σ1 διέρχεται για πρώτη φορά από την Θ.Ι. του και κατόπιν όλες οι επόμενες κρούσεις συμβαίνουν στην ίδια θέση.
Συνέχεια σε …
Να δώσω δύο ακόμη συνδέσμους που είναι παραλλαγές της άσκησης της 1.47 του σχολικού.
Από τον Θοδωρή Παπασγουρίδη Διερεύνηση σε ένα περιοδικο φαινόμενο
και Όπως η 1.47
Χρήστο ναι μεν το έχουμε δει και σε άλλες εκδόσεις , καλά έκανες και μας τις θύμισες, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα . Πολύ καλή η ανάλυση σου γενικά και ιδιαίτερα στο τέλος του Α που το αντιμετωπίζεις ενεργειακά .
Κώστα καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Προσπάθησα να το δω λίγο γενικά καθώς στις περισσότερες παραλλαγές η ελαστική κρούση προκύπτει από τα δεδομένα και την επεξεργασία, ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανάληψη του φαινομένου. Έτσι κινήθηκα μέσω του δεύτερου νόμου του Νεύτωνα στη γενικευμένη μορφή του στο στάδιο της κρούσης για να εξάγω σταθερή ταχύτητα για το Σ1 κάθε φορά που συγκρούεται με το Σ2 και να καταλήξω στην ελαστική κρούση.
Η ενεργειακή προσέγγιση ήταν από κοινού προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε και ενεργειακά και νομίζω ότι δένει όλο μαζί καλά.