Κάτι ακόμη σε ένα γνωστό πρόβλημα

Μια μικρή σφαίρα μάζας m=2kg, την οποία θεωρούμε υλικό σημείο, περιστρέφεται πάνω σε λείο οριζόντιο τραπέζι, δεμένη στο ένα άκρο αβαρούς νήματος μήκους l=1,5m, με ταχύτητα σταθερού μέτρου υο=3m/s. Η παραπάνω περιστροφή επιτυγχάνεται, αφού το νήμα περνά από μια τρύπα Ο, στην επιφάνεια του τραπεζιού και στο άλλο του άκρο Α, ασκούμε μια κατακόρυφη δύναμη F, μέτρου Fο =22,5Ν, όπως στο σχήμα. Κάποια στιγμή t=0, αυξάνουμε το μέτρο της δύναμης F, (καθιστώντας την μεταβλητή), οπότε μετά από λίγο τη στιγμή t1, το άκρο Α του νήματος έχει κατέβει κατά h=0,2m έχοντας ταχύτητα υΑ=0,1m/s, ενώ η δύναμη έχει μέτρο F1=60Ν.

  1. Ποιο το αρχικό μήκος του κατακόρυφου τμήματος (ΟΑ) του νήματος;
  2. Να υπολογιστεί η στροφορμή και ο ρυθμός μεταβολής της στροφορμής της σφαίρας, ως προς το σημείο Ο, την στιγμή t1.
  3. Να υπολογιστεί το έργο της μεταβλητής δύναμης F, μέχρι τη στιγμή t1.
  4. Για την στιγμή t1 να βρεθούν ακόμη:

α) Η κινητική ενέργεια και ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας της σφαίρας.

β) Η επιτάχυνση του άκρου Α του νήματος.

Δίνεται ότι η στροφορμή ενός υλικού σημείου το οποίο κινείται με ταχύτητα υ στο επίπεδο της σελίδας, ως προς ένα σημείο Ο του επιπέδου, είναι κάθετη στο επίπεδο, όπως στο σχήμα και έχει μέτρο L=mυ1r, όπου υ1 η συνιστώσα της ταχύτητας η κάθετη στην απόσταση r.

Η απάντηση με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Διονύση σε ευχαριστώ, τόσο για την αφιέρωση, όσο και για την υψηλού επιπέδου
διδακτική πρόταση στη διδασκαλία διατήρησης της στροφορμής υλικού σημείου.

Αξίζει και πρέπει να διαβαστεί από κάθε διδάσκοντα, ειδικά το φοβερής έμπνευσης ερώτημα (iv) (β) για την επιτάχυνση του άκρου Α.
Όπως σου είπα, πολύ δύσκολα φθάνει η σκέψη, στη συγκεκριμένη επαλληλία επιταχύνσεων….προσωπικά ατύχησα…

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Διονύση καλημέρα.
“κάτι ακόμη” αλλά είναι πολύ αυτό το κάτι.
Σημαντικό αυτό που τονίζεις σαν σχόλιο.

Στον παραπάνω υπολογισμό της κεντρομόλου πήραμε το σημείο Ο σαν το κέντρο της υποτιθέμενης κυκλικής τροχιάς.
Αυτό βέβαια είναι μια προσέγγιση, η οποία μας επιτρέπεται αφού αρκεί να παρατηρήσουμε ότι για την στιγμή που μελετάμε η (συνιστώσα) ταχύτητα η κάθετη στο νήμα έχει μέτρο 4m/s, ενώ η ακτινική συνιστώσα μέτρο 0,1m/s.
καθώς όπως γράφεις ακ1=υιx^2/R1 η R1 διάφορη του R και δεν ειναι το μήκος του ελατηριου.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Χρήστος Αγριόδημας
Παύλος Αλεξόπουλος
08/11/2023 12:05 ΜΜ

Πολύ όμορφη άσκηση με το ερώτημα για την επιτάχυνση του άκρου Α του νήματος να αποτελεί το καλύτερο κλείσιμο της εκφώνησης!!!! Ευχαριστούμε πολύ Διονύση για άλλη μια φορά!