Οι Κρήτες μουσουλμάνοι και το σήμερα

Ευάγγελος Σπινθάκης / Οι Κρήτες μουσουλμάνοι και το σήμερα.

– Εκατό χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης

11

Ανταλλαγή πληθυσμών ή θρησκειών;

Εκατό χρόνια μετά την συμφωνία της Λωζάνης του 1923, ας θυμηθούμε ότι το κριτήριο ανταλλαγής δεν ήταν εθνικό η γλωσσικό, αλλά αμιγώς θρησκευτικό. Συνεπώς πρόκειται για “ανταλλαγή θρησκευτικών ομάδων”, όχι ανταλλαγή πληθυσμών. Η συμφωνία μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ για αναγκαστική ανταλλαγή μουσουλμάνων ελλήνων πολιτών με χριστιανούς τούρκους πολίτες είναι πρωτοφανής ιστορικά και σήμερα απαράδεκτη από άποψη διεθνούς δικαίου.

Κρήτες μουσουλμάνοι, ή Τουρκοκρητικοί;

Αν εξαιρέσουμε τον οθωμανικό στρατό και τους αξιωματούχους του σουλτάνου, ελάχιστοι Τούρκοι υπήρξαν στην Κρήτη. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Κρήτες μουσουλμάνοι είναι απόγονοι εξισλαμισθέντων χριστιανών, αποκλειστικά ελληνόφωνοι, λάτρεις του χοιρινού και της ρακής, μπεκτασήδες οι περισσότεροι και ελάχιστα θρησκευόμενοι. Συνεπώς πρόκειται για Κρήτες μουσουλμάνους, όχι Τουρκοκρητικούς.

Οι Τούρκοι της Ανατολίας δεν συμπαθούσαν αυτούς τους εξωμότες “μπουρμάδες”, οι δε σουλτάνοι προσπαθούσαν, συνήθως ανεπιτυχώς, να τους υποτάξουν στις πολιτικές της Υψηλής Πύλης.

Το 1812 μάλιστα ο σουλτάνος για να τους βάλει σε τάξη, έστειλε τον Χατζή Οσμάν, τον λεγόμενο “πνιγάρη” ο οποίος κρέμασε εκατοντάδες από αυτούς.
Άλλη κατηγορία μουσουλμάνων ήταν οι Αμπαδιώτες, από τα χωριά του Αμαρίου. Αυτοί θεωρούνταν πολύ σκληροί ως απόγονοι των Σαρακηνών που παρέμειναν στην Κρήτη από την εποχή του αραβικού Εμιράτου (841-961). Ειδική κατηγορία μουσουλμάνων ήταν οι “χαλικούτηδες”, μαύροι Αφρικανοί κυρίως από την εποχή της Αιγυπτιοκρατίας (1830-1841), χαμάληδες οι περισσότεροι, που ζούσαν σε καλύβες έξω από τα ανατολικά τείχη των Χανίων στο Κουμ Καπί.

Εθελοντικός εξισλαμισμός

Ο εξισλαμισμός στην Κρήτη φαίνεται ότι άρχισε αμέσως μετά την κατάκτηση των Χανίων το 1645 με αρπαγές νέων, όταν οι Οθωμανοί ήταν ολιγάριθμοι και χρειάζονταν γενίτσαρους για να ολοκληρώσουν την κατάκτηση που ολοκληρώθηκε το 1669 με την παράδοσή του Χάνδακα, ύστερα από τον 24ετη Κρητικό πόλεμο.

Τα κατοπινά χρόνια, οι κάτοικοι ολόκληρων χωριών, με τον παπά μπροστά, κατέβαιναν στις πόλεις για να περιτμηθούν. Μάλιστα κάθε αποτυχημένη εξέγερση των χριστιανών, οδηγούσε στην απελπισία κι από κει στον εξισλαμισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα χωριό των Χανίων, όπου οι χριστιανοί, μετά την αποτυχία της εξέγερσης Δασκαλογιάννη, έβαλαν προθεσμία στον Χριστό πριν εξισλαμιστούν!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάποια εγκληματικά στοιχεία, που εξαγνίζονταν από τα κρίματα τους με αυτό τον τρόπο. Η κορύφωση ήλθε γύρω στα 1821, οπότε οι μουσουλμάνοι έφτασαν πλέον σε αριθμούς, κοντά στον μισό πληθυσμό του νησιού. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, θυμίζουμε ότι οι ομόθρησκοι Ενετοί δεν κατάφεραν να εκλατινίσουν τους κρήτες ορθόδοξους σε 450 χρόνια, ενώ οι Οθωμανοί τα κατάφεραν σε 250 χρόνια μόνο. Οι κρήτες μουσουλμάνοι κατά κανόνα άλλαζαν το όνομά τους, αλλά κρατούσαν το ελληνικό επώνυμο, π.χ. Χουσείν Ζαρωνάκης, Ισμαήλ Αργυράκης, ενώ οι Τούρκοι δεν είχαν επώνυμα.

Ο εξισλαμισμός των ορθόδοξων ήταν κανόνα εθελοντικός, για την αποφυγή του χαρατσιού και την προσκόλληση στην άρχουσα τάξη με τα προνόμιά της, για να έχουν την εύνοια του πασά και του κατή (ιεροδικαστή), για να λύνουν προς όφελος τους πολλές περιουσιακές διαφορές με συγγενείς.
Πολλοί καθολικοί ευγενείς βενετσιάνοι επίσης θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουν τα παλιά δικά τους προνόμια. Αν δεν μεσολαβούσε η επανάσταση του 1821, η Κρήτη θα είχε πιθανότατα πλήρως εξισλαμιστεί.

Τα “οικογενειακά” της Κρήτης

Οι γραπτές πηγές, αλλά κι οι προφορικές παραδόσεις καταγράφουν ότι οι κρήτες μουσουλμάνοι, εκμεταλλευόμενοι την κυριαρχία τους, διέπραξαν φρικαλεότητες εναντίον των χριστιανών ομόφυλων τους, φονικά, εξανδραποδισμούς, ληστείες, αρπαγές, βιασμούς, καταστροφές περιουσιών, κλπ.

Λιγότερο γνωστή, αν και μικρότερης κλίμακας, είναι η ανάλογη αντίδραση των χριστιανών “χαϊνηδων και καλησπέρηδων” (σφαγές των μουσουλμάνων Σελίνου και Σητείας 1897). Για να δούμε το κλίμα της εποχής, ας ξαναδιαβάσουμε τους στίχους του γνωστού ριζίτικου “Ξαστεριά”, το οποίο μάλιστα αναφέρεται σε αδελφοκτόνο διαμάχη μεταξύ χριστιανών.

Οι κρήτες μουσουλμάνοι δεν λογάριαζαν ούτε Αλλάχ, ούτε σουλτάνο, ούτε Πασά. Οι σουλτάνοι είχε απηυδήσει, με τόσες καταστροφές της παραγωγής, τόσες ανθρώπινες απώλειες, τόσες εξεγέρσεις. Η κατοχή του νησιού ήταν πια μεγάλος μπελάς. Οποιοδήποτε απόπειρα κατά τον 19ο αιώνα για ισονομία μεταξύ των δύο κοινοτήτων (διορισμένοι από τον σουλτάνο χριστιανοί πασάδες), που ήταν βεβαίως αποτέλεσμα πιέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων, προκαλούσε πάντα την οργισμένη αντίδραση των μπουρμάδων και παράλληλα έτρεφε τον αγώνα των χριστιανών για την Ένωση με την Ελλάδα, σαν μοναδική ελπίδα σωτηρίας.

“Ποιος σου ΄βγαλε το μάτι; Ο αδερφός μου, για αυτό είναι τόσο βαθιά βγαλμένο”. Η παλιά αυτή κρητική παροιμία δείχνει αμοιβαία αντιπάθεια και μίσος μεταξύ συγγενών που κάποιοι εξισλαμίστηκαν κι άλλοι κράτησαν την παλιά πίστη.

Εμφύλιος πόλεμος

Η εξάπλωση του Ισλάμ ανακόπηκε με την επανάσταση του 1821, οπότε οι χριστιανοί είδαν ότι η κατάσταση τους μπορεί να καλυτερέψει και ο μουσουλμανικος πληθυσμός άρχισε πλέον σταδιακά να μειώνεται, ενώ εμφανίστηκαν και περιπτώσεις μεταστροφής στον χριστιανισμό (Κουρμούληδες από την Μεσαρά). Στα μετέπειτα 100 χρόνια ως το 1924 και αργότερα, οπότε έφυγαν οι τελευταίοι μουσουλμάνοι, εξελίχθηκε ένας αιματηρός ακήρυχτος πόλεμος, τον οποίο αποκαλώ εμφύλιο, καθότι συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι διαφορετικού θρησκεύματος.

Ανελέητος πόλεμος, χωρίς κανόνες και αρχές, κόστισε πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες, σε καλλιέργειες, σε κοπάδια ζώων, στο φυσικό κεφάλαιο του νησιού. Οι χριστιανοί είχαν την οργάνωση “Εφτάρι” κι οι μουσουλμάνοι την δική τους “Ζουρίδες”, σήμερα θα αποκαλούσαμε και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μετά την σφαγή των χριστιανών το 1898 από τους βασιβουζούκους (άτακτους μουσουλμάνους) στο Μεγάλο Κάστρο, οι Μεγάλες Δυνάμεις απαίτησαν την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού. Τότε πολλοί κρήτες μουσουλμάνοι, φοβούμενοι αντεκδικήσεις, ακολούθησαν τον οθωμανικό στρατό στην οριστική έξοδο του από το νησί, γιατί αισθάνονταν πλέον απροστάτευτοι.

Ας μην θεωρηθεί όμως πως όλοι οι κρήτες μουσουλμάνοι ήταν «του σχοινιού και του παλουκιού». Υπήρξαν αξιόλογοι πασάδες, δήμαρχοι, βουλευτές, έμποροι, τεχνίτες και αγρότες, όταν όμως τα πράγματα αγριεύουν, το κλίμα δεν διαμορφώνεται από τους φιλήσυχους καμίας πλευράς. Όταν το 1898 κηρύσσεται η Κρητική Πολιτεία τα πράγματα μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάπως ηρεμούν. Όσοι μουσουλμάνοι απέμειναν, έφυγαν μετά το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης. Τα σημάδια αυτού του σπαραγμού παρέμειναν ζωντανά και καθόρισαν την νοοτροπία στο νησί.

Παρόμοια αδελφοκτόνα επεισόδια παρατηρούνταν, όμως, και μεταξύ χριστιανών, αλλά και μεταξύ μουσουλμάνων, η γνωστή μας βεντέτα δηλαδή, ή όπως τη λέμε στην Κρήτη “τα οικογενειακά”, τα οποία δημιούργησαν θεσμούς όπως τον “σασμό και τους σιαστές”, εσχάτως και τηλεοπτικώς.

Εθνική συνείδηση επί δύο

Τα επεισόδια αυτά, βεβαίως, αποκτούν σταδιακά εθνικό χαρακτήρα, αλλά κατά κανόνα αφορούσαν ζητήματα τιμής και περιουσίας, όχι εθνικά. Συνεπώς από ένα σημείο και μετά, χριστιανός σημαίνει Έλληνας και μουσουλμάνος σημαίνει Τούρκος.

Τολμώ να ισχυριστώ ότι εθνική συνείδηση αναπτύσσεται στις δυό πλευρές όσο προχωρά ο 19ος αιώνας. Οι κρήτες μουσουλμάνοι στην πρώτη μεγάλη έξοδο του 1898 οδηγήθηκαν στην σημερινή Τουρκία, άλλοι στην Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Συρία, δηλαδή τις τότε οθωμανικές επαρχίες, ενώ το 1923 μόνο στην Τουρκία.

Η πολιτική εθνικής ομογενοποίησης του Ατατούρκ τους υποχρέωσε να εκτουρκίσουν τα ελληνικά επώνυμα τους μόλις το 1934, αλλά οι απόγονοί τους τα θυμούνται ακόμη. Επειδή ποτέ κανείς πρόσφυγας δεν είναι καλοδεχούμενος, οι ντόπιοι τους αποκαλούσαν “ελληνόσπορους”, ίσως κάτι μας θυμίζει αυτό.

Βεβαίως πολλοί μετανάστευσαν μαζί με τους κρήτες χριστιανούς κυρίως στις ΗΠΑ, θα τους βρούμε στα αρχεία του ιδρύματος Ellis Island. Στην Τουρκία, όπου στα παράλια κατοικούν οι απόγονοι των ανταλλαχθέντων, μιλούν ακόμη τα παλαιά κρητικά, τηρούν τα ίδια έθιμα, την ίδια κουζίνα, ιδρύουν κρητικούς συλλόγους, κάνουν κρητικά φεστιβάλ. Πάρα πολλοί επισκέπτονται εσχάτως το νησί ψάχνοντας τα πατρογονικά τους.

Περί ανομίας στην σημερινή Κρήτη και Κυπριακό

Ισχυρίζομαι ότι όσα συμβαίνουν ακόμη κι ως σήμερα στην Κρήτη, ανομία, αυθαιρεσία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία, ηθικώς νομιμοποιημένη βία, αντεκδικήσεις, αυτοδικία, βεντέτα, κλπ, έχουν ρίζα και βρίσκουν ερμηνεία, σε εκείνα τα 100 χρόνια του ανελέητου εμφυλίου σπαραγμού.

Ισχυρίζομαι ότι όσα έπαθαν οι κρήτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι έφυγαν χάνοντας τα πάντα, ήταν μάθημα για τους κύπριους μουσουλμάνους, οι οποίοι πάντα φοβούνταν να μην υποστούν την μοίρα των κρητών ομόθρησκών τους. Έτσι φτάσαμε στα γεγονότα του 1964 και του 1974 στην Κύπρο.

Οθωμανική κληρονομιά

Η οθωμανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κρήτης έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Τζαμιά, κρήνες, κουμπέδες, νεκροταφεία, κονάκια κλπ, ελάχιστα έχουν σωθεί. Ας μάθουμε ότι η έκταση έξω ακριβώς από την Χανιόπορτα ήταν ένα τεράστιο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Τα τζαμιά των χωριών, αλλά και ολόκληρα μουσουλμανικά χωριά, ήδη καταστράφηκαν από το 1898 επί Κρητικής Πολιτείας, πριν την ανταλλαγή, αφού οι λιγοστοί πλέον μουσουλμάνοι δεν τολμούσαν πια να ξεμυτίσουν από τα μπεντένια των πόλεων όπου αισθάνονταν ασφαλείς.

Αυτό που απομένει ζωντανό στην Κρήτη ως τώρα είναι οι πάμπολλες τουρκικές λέξεις ακόμη σε χρήση.

πηγή: tvxs.gr

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

 Η ιστορία του Μεμέτ από τα Κρητικά, είναι παρόμοια με τις ιστορίες των άλλων μουσουλμάνων που ήρθαν από την Κρήτη, επί Οθωμανικής κατοχής και κατοίκησαν στη Ρόδο, στα προσφυγικά σπίτια που έφτιαξαν ειδικά για την εγκατάστασή τους, στην Ψαροπούλα και αλλού

 Πότε ήρθαν στη Ρόδο οι πρόγονοί σας, τι ξέρετε εσείς;

Από την Κρήτη φύγανε το 1896 γιατί εκεί τρώγονταν και κάποιοι ήθελαν να ανακατέψουν τα πράγματα. Έτσι ήρθαν εδώ, πήγαν στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη. Γι αυτούς που ήρθαν στη Ρόδο,που είχε Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος Χαμίτ έκανε τα προσφυγικά σπίτια, εδώ στη θάλασσα στα Κρητικά όπως ονομάστηκαν από τότε.

Κοντά στη θάλασσα έβαλε τους ψαράδες που ήρθαν από κει, τους γεωργούς τους βάλανε στα Μάσσαρι, στην Αρνίθα, στην Κατταβιά, στη Λαχανιά, στη Λίνδο, στ΄ Ασγούρου. Την κατανομή την κάνανε σωστά, βλέπεις. Ακόμα σήμερα στην Κατταβιά ζουν πολλοί Τουρκοκρητικοί και στ΄ Ασγούρου έχει.

Ήρθαμε ως πρόσφυγες, φτώχια πολύ, ο παππούς μου ψαράς, ο πατέρας μου ψαράς, κάποια στιγμή όμως έφτασαν να πηγαίνουν για ψάρια στη Λιβύη.

Ο κάθε πρόσφυγας τα ίδια τραβάει, όπου κι αν βρεθεί, δεν βλέπεις τώρα, τα ίδια είναι όπως και τότε. Ο παππούς μου ήταν δυό μέτρα άντρας. Εγώ έχω ξαδέλφια στην Κρήτη, ο παππούς μου είχε έναν αδελφό που έμεινε εκεί, παντρεύτηκε με χριστιανή. Ο έρωτας είναι πάντα έτσι.

Εμείς μεταξύ μας, με τη γυναίκα μου όταν είμαστε, μιλάμε τα Κρητικά. Η γιαγιά της δεν ήξερε τούρκικα, μόνο Κρητικά μιλούσε.

πηγή

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
06/11/2023 8:44 ΜΜ

Υπάρχει το υπέροχο βιβλίο της Μάρως Δούκα “Αθώοι και φταίχτες” που με αφορμή την επίσκεψη του γιού ενός “Τουρκοκρητικού” περιγράφει τα παλιά Χανιά και την ιστορία τους.

Κώστας Παπαδάκης
06/11/2023 9:14 ΜΜ

Είναι γεγονός πως υπάρχουν αρκετές τούρκικες λέξεις στη τοπική μας διάλεκτο (ενώ υπάρχουν και αρχαίες ελληνικές), αλλά το γεγονός ότι οι τούρκοι όχι απλώς πέρασαν από τον τόπο μας, αλλά ανάμειξαν το dna τους με το δικό μας και γενετικά το κληρονομήσαμε στο νησί, νομίζω φαίνεται στο χρώμα του δέρματος και τον σωματότυπο που συναντάει (καλύτερα συναντούσε γιατί τώρα με τον τουρισμό έχουμε ποικιλία γενετικού υλικού) στο νησί μας (την Κρήτη).

Είμαστε στη πλειοψηφία σκουρόχρωμοι και ο τυπικός σωματότυπος μοιάζει με τους “γείτονες”. Ενώ υπάρχουν ορεινές περιοχές που οι εισβολείς δεν κυρίευσαν όπου σε αντίθεση το χρώμα είναι ανοιχτό (τα μάτια γαλάζια) και ο σωματότυπος διαφορετικός.

Ναι δεν έχουν διασωθεί μουσουλμανικά μνημεία, αλλά μικρές πλατείες (ακόμα και στο κέντρο της πόλης) έχουν ακόμα (σε όσους τα θυμούνται) τουρκικά ονόματα.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Κώστας Παπαδάκης
Βαγγέλης Κουντούρης

Χίλιες να βάλλω εις την καρδιά, για σένα υπάρχει τόπος…
https://www.youtube.com/watch?v=FibCs0o__bQ&list=RDMM&start_radio=1&rv=HAQ-1lENhMY

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Από το 9ο φεστιβαλ τουρκοκρητικών που χορεύουν ακόμα κρητικούς χορούς και λένε μαντινάδες

https://www.youtube.com/watch?v=rLkHmX1-tNg

Κουσάντασι 2023

https://www.youtube.com/watch?v=kOoeh_EjEp8

Τουρκοκρητικοί χορεύουν ανωγειανό πηδηχτό

https://www.youtube.com/watch?v=uGzOn-hAN2s&t=63s

Μια κρήτη στη νοτιοανατολική Τουρκία

https://www.youtube.com/shorts/1NGDd65Y-zQ

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Τουρκοκρητικός δήμαρχος ετοιμάζει το “σπίτι της Κρήτης”

https://www.neakriti.gr/kriti/1567528_smyrni-toyrkokritikos-dimarhos-etoimazei-spiti-tis-kritis

Τριάντα τουρκοκρητικοί στην Κρήτη

https://www.neakriti.gr/kriti/1684435_stin-kriti-trianta-apogonoi-toyrkokritikon-stelnoyn-minyma-adelfosynis-eikones-binteo

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
07/11/2023 9:03 ΜΜ

Να και μια άλλη Ιστορία για τον Μπέη του Μυλοπόταμου ονόματι Μουσταφά Χατζή Χασάν Ογλού πρόγονου του 6ης γενιάς πολιτικού μας και υπουργού μας σήμερα Κώστα Χατζιδάκη.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από admin
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τουρκοκρητικοί + γλώσσα

Ο Τουρκοκρητικός, σύμφωνα με τον Κ.Γ. Φουρναράκη, «ελάλει την κρητικήν διάλεκτο, εδιδάσκετο όμως την οθωμανικήν ως γλώσσαν φιλολογικήν».

Έτσι, τα κείμενά τους, όταν ήταν ελληνικά, πολλές φορές, γράφονταν με τούρκικους χαρακτήρες.Μιλούσαν και τραγουδούσαν στα ελληνικά. Ο Ερωτόκριτος ήταν από τα αγαπημένα τους ποιήματα και πολλοί το απήγγειλαν από στήθους.

Ο Ι. Κονδυλάκης, στους Τουρκοκρητικούς, γράφει:

«Τα μόνα τούρκικα τα οποία γνωρίζουν, πλην, εννοείται, των ολίγων γραμματισμένων, οίτινες παραχώνουν εις τα ελληνικά των τούρκικα, ως οι κομψευόμενοι των Αθηνών γαλλικά, τα μόνα τουρκικά των είναι οι χαιρετισμοί «μερχαμπά» και «σελαμναλέκιμ», τους οποίους διαμοίβουν μόνο μεταξύ των, μικραί τινές προσευχαί από τας οποίας δεν εννούν τίποτε και τινες όρκοι και επιφωνήματα, «Για Ραμπή! Ραμπήμ Αλλά! Μαχιαλά!».

Κάποιος Τουρκοκρητικός εξέδωσε μια μετάφραση ενός περσικού ποιήματος με τίτλο «Συμβουλαί πατρός προς υιόν»:

«Τα πράγματά ‘νε δύσκολα, παιδί μου Αμπντουραχμάνη
γιατί τα ρούχα τα καλά ο μάστορας τα κάνει»

και όταν το ρώτησαν γιατί τα μετέφρασε στην κρητική διάλεκτο απάντησε: «διότι η γλώσσα αυτή, η κρητική, είναι η μητρική μου γλώσσα» Στην ελληνική, επίσης, γλώσσα, υμνούσαν τα κατορθώματα των ηρώων τους.

πηγή

comment image

εθνολογικός χάρτης – 1861
κόκκινο: μουσουλμανικοί πληθυσμοί – γαλάζιο: ορθόδοξοι

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσφατη μελέτη 97 σελίδων του Ινστιντούτου Μεσογειακών Σπουδών που περιλαμβάνει με χάρτες και ραβδογραμματα σχεδόν όλες τις διαθέσιμες ιστορικά απογραφές τις κρήτης από το 1650 (Ενετοκρατία) ως σήμερα

Ανάλυση των δεδομένων της «Ψηφιακής Κρήτης: Στα χρόνια των Οθωμανών-Κατοίκηση»

στο site

https://ims.forth.gr/el/project/view?id=225

που έγινε από τους Πουλίκο Πραστάκο και Εβίτα Δανδάλη στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Χαράλαμπε

Το υλικό που παραθέτεις είναι θησαυρός για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο θέμα των Τουρκοκρητικών.

Ας αναφερθούν τα βασικά συμπεράσματα αυτής της εργασίας στα οποία κατέληξαν οι ιστορικοί του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Κολοβός, Ευθύμιος Μαχαίρας, Εβίτα Δανδάλη, Δημήτρης Γιαγτζόγλου και Πέτρος Καστρινάκης
 
Αρχικά επισημαίνουν ότι τα δεδομένα προέρχονται από απογραφές/καταγραφές που έγιναν με διαφορετική μεθοδολογία και για τις οποίες η τεκμηρίωση είναι ελλιπής. Συνεπώς είναι λογικό να εγείρονται αρκετά ερωτηματικά για την ακρίβεια και την πληρότητα των δεδομένων.
 
Συμπεράσματα:

Για το 1650 και το 1671 οι πληροφορίες είναι μόνο για τους φορολογούμενους (Χριστιανούς) και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανάλυση της κατανομής του πληθυσμού βάσει του θρησκεύματος.

Οπωσδήποτε, ο πληθυσμός των Μουσουλμάνων αυτή την περίοδο είναι μικρός καθώς είναι μόνο 20 έτη μετά την κατάκτηση της Κρήτης και οι εξισλαμισμοί είναι λίγοι και επίσης δεν υπήρξαν εποικισμοί από άλλες περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αντίθετα, οι απογραφές του 1832 και 1881 με πληροφορίες για τον χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό (οικογένειες το 1832, κάτοικοι το 1881), επιτρέπουν αναλύσεις για τα μοτίβα συγκέντρωσης του πληθυσμού σε οικισμούς στη βάση του θρησκεύματος.

Το 1832, εποχή μετά την επανάσταση του 1821, οι Χριστιανοί είναι το 74% του πληθυσμού και υπάρχει έντονος διαχωρισμός των οικισμών ανάλογα με το θρήσκευμα.

Το 46% των Χριστιανών κατοικεί σε 202 οικισμούς που δεν υπάρχουν Μουσουλμάνοι, το 32% των Μουσουλμάνων της Κρήτης κατοικεί σε 109 οικισμούς που δεν κατοικούν Χριστιανοί, και υπάρχουν 275 οικισμοί με πληθυσμό και των δύο θρησκευμάτων (54% Χριστιανοί).
Οι «Μουσουλμανικοί» οικισμοί είναι μικρότεροι πληθυσμιακά από τους «Χριστιανικούς» και οι οικισμοί με κατοίκους και των δύο θρησκευμάτων είναι οι μεγαλύτεροι.

Η περίοδος 1832-1881 είναι περίοδος που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στο οικιστικό δίκτυο και στα πρότυπα κατοίκησης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Στην ύπαιθρο η διαμάχη με τους Χριστιανούς οδηγεί πολλούς Μουσουλμάνους να εγκατασταθούν στις πόλεις.
Η απογραφή του 1881 αντανακλά αυτό το φαινόμενο.

Στις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Χάνδακας, Ρέθυμνο, Χανιά) κατοικεί το 1881 το 50% των Μουσουλμάνων της Κρήτης και η πλειοψηφία του πληθυσμού των τριών πόλεων είναι Μουσουλμάνοι.
Το 1881 το ποσοστό των Μουσουλμάνων που κατοικεί σε «Μουσουλμανικούς» οικισμούς (99 οικισμοί) μειώνεται σε 15% (από 32% το 1832), ενώ το ποσοστό των Χριστιανών που κατοικεί σε «Χριστιανικούς» οικισμούς (431 οικισμοί) ανεβαίνει στο 51% (από 46% το 1832).

Στους οικισμούς με πληθυσμό και των δύο θρησκευμάτων το ποσοστό των Χριστιανών μειώνεται από αυτό του 1832.