Ένα κατακόρυφο ιδανικό ελατήριο σταθεράς k=200Ν/m έχει το κάτω άκρο του στερεωμένο στο έδαφος. Στο ελεύθερο άκρο του ελατηρίου αναρτάται σώμα Σ1 μάζας m1=2 kg και το ελατήριο συγκρατείται συσπειρωμένο με την βοήθεια νήματος όπως φαίνεται στο σχήμα. Κάποια στιγμή κόβουμε το νήμα και το σώμα Σ1 αρχίζει να εκτελεί Α.Α.Τ. με πλάτος Α1=0,2 m. Πάνω από το σώμα Σ1 και σε ύψος h την θέση από την θέση ισορροπίας της ταλάντωσης του Σ1, βρίσκεται δεύτερο σώμα Σ2 μάζας m2=6 kg. Το σώμα Σ2 αφήνεται ελεύθερο κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε τα σώματα να συγκρουστούν κεντρικά και ελαστικά την πρώτη στιγμή που το σώμα Σ1 διέρχεται από την θέση ισορροπίας του, κινούμενα αντίρροπα όπως φαίνεται στο σχήμα 3.
Τα θέματα επιμελήθηκαν οι:
Αντώνης Λιβανός
Άννα Τζίμα
Χρήστος Αγριόδημας
Καλημέρα Χρήστο.
Πολύ ωραία τα θέματά σας!
Συγχαρητήρια!
Γειά σου Χρήστο πολύ ωραίο διαγώνισμα, ευχαριστούμε πολύ!!!
Πρόδρομε και Παύλε καλησπέρα.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Καλησπέρα Χρήστο και σε ευχαριστούμε για τα θέματα που μοιράστηκες μαζί μας.
Δηλαδή σχολείο τελειώσατε τις ταλαντώσεις;
Μάλλον έχω μείνει πίσω…
Καλησπέρα Διονύση.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Με το δίκιο σου αναρωτιέσαι. Κάναμε πρώτα ταλαντώσεις και μετά μπήκαμε στερεό. Βέβαια αν δεις τις ώρες που δίνει το υπουργείο για ταλαντώσεις θα μπορούσαμε να τελειώναμε και ταλαντώσεις αν πηγαίναμε με τη σειρά δεδομένου ότι εμείς ξεκινάμε 1η Σεπτεμβρίου.
Καλησπέρα Χρήστο, το ίδιο με τον Διονύση σκέφτηκα και εγώ,
αλλά δεν ήθελα να το σχολιάσω.
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες το διαγώνισμα, δεν το έχω δει.
Απλά να σχολιάσω ότι οι οδηγίες δίνουν 16ω για ταλαντώσεις
(ΑΑΤ-φθίνουσα-εξαναγκασμένη), 16ω για κύματα (τρέχον αρμονικό-συμβολή-στάσιμο) και 12ω για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο :=)
Μάλλον φέτος δίνουν 23 συνολικά για κβαντική χωρίς να τις κατανέμουν…
το αφήνουν στην κρίση μας….
Θοδωρή καλησπέρα
Όπως έγραψα τώρα είμαστε στερεό.
Νομίζω ότι στις ταλαντώσεις έπρεπε να δοθούν περισσότερες ώρες από τις 16. Στο στερεό με αυτή την ύλη δίνουν 18. Όχι ότι είναι πολλές, αλλά με αυτές τις ενότητες νομίζω περισσότερες ώρες έπρεπε να δοθούν στις κρούσεις, ταλαντώσεις και κύματα.
Καλημέρα Χρήστο
Αξιώθηκα επι τέλους να το δω.
Ωραία η επιλογή των θεμάτων ,ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο που δίδονται τα δεδομένα και ο οποίος απαιτεί προσεχτική μελέτη για κατανόηση. Τα Β !!
Το Γ θέλει το χρόνο του αλλά το 2ωρο αρκεί για τους διαβασμένους …πιστεύω
Ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς που έστειλες.
Να είστε καλά
Καλημέρα Παντελή.
Σε ευχαριστώ για την ενασχόλησή σου. Αυτά που αναφέρεις αποτυπώθηκαν σα αποτελέσματα. ¨Εχει λεπτομέρειες που απαιτούν προσοχή αλλά οι διαβασμένοι και καλά προετοιμασμένοι πήγαν πολύ καλά.
Να σαι καλά.