Ο στόκος

Ένας δίσκος ακτίνας R = 0,1 m, που έχει κολλημένο στην περιφέρειά του ένα μικρό κομμάτι στόκου, μάζας m = 10 g, μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα, που διέρχεται από το κέντρο του και είναι κάθετος στο δίσκο. Η μέγιστη ελκτική δύναμη μεταξύ του δίσκου και του στόκου είναι 6,4 Ν. Αρχικά ο δίσκος είναι ακίνητος. Τη χρονική στιγμή t0 = 0 s ασκείται στο δίσκο κατάλληλη δύναμη, με αποτέλεσμα ο δίσκος να αποκτήσει σταθερή γωνιακή επιτάχυνση μέτρου αγων = 8 rad/s2. Να υπολογίσετε:

α. το μέτρο της μεταβολής της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου από τη χρονική στιγμή t1 = 2 s μέχρι τη χρονική στιγμή t2 = 6 s.

β. τη γωνιακή ταχύτητα που πρέπει να αποκτήσει ο δίσκος για να αποσπαστεί ο στόκος, από την περιφέρεια του δίσκου.

γ. τη στροφορμή του στόκου, τη στιγμή που αποσπάται.

δ. το μήκος της τροχιάς που διέγραψε ο στόκος μέχρι να αποσπαστεί.

Πρόκειται για την άσκηση 4 σελίδα 109 στο σύνδεσμο που βλέπετε.

Ή μπορείτε να πάτε και στα επαναληπτικά θέματα Άσκηση 4

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
admin
Διαχειριστής
08/11/2023 7:41 ΠΜ
Απάντηση σε  Γιώργος Κόμης

Η άσκηση:
comment image

Παύλος Αλεξόπουλος
07/11/2023 10:09 ΜΜ

Γεια σου Γιώργο. Από το λάθος που μπορεί να έκανα και εγώ, μήπως δεν έχει λάβει υπόψιν την συνιστώσα της δύναμης που δέχεται ο στόκος και προκαλεί την μεταβολή του μέτρου της γραμμικής ταχύτητας δηλαδή την συνιστώσα της δύναμης στην οποία οφείλεται η επιτρόχιος επιτάχυνση και παίρνει στην τελική κατάσταση – αποκόλληση στόκου από δίσκο την ελκτική δύναμη αποκλειστικά ως κεντρομόλο δύναμη ;

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Παύλος Αλεξόπουλος
Παύλος Αλεξόπουλος
07/11/2023 10:29 ΜΜ
Απάντηση σε  Γιώργος Κόμης

Προφανώς πρόκειται για αβλεψία, όμως μου έκανε εντύπωση η χρήση του όρου ελκτική δύναμη.

Παύλος Αλεξόπουλος
07/11/2023 10:50 ΜΜ
Απάντηση σε  Γιώργος Κόμης

Εγώ όπως το διάβασα υπέθεσα ότι ήθελε να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την συνιστώσα της δύναμης δίσκου – στόκου στην ακτινική διεύθυνση αλλά μετά ειδα ότι δεν γινόταν αναφορά στο τι συμβαίνει στην κάθετο στην ακτινικη διεύθυνση. Ναι έχεις δίκιο θα μπορούσε να αναφερθεί στην στατική τριβή και να ζητηθεί ο ελάχιστος μ.