Ένα σώμα ισορροπεί στο κάτω άκρο ενός κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου, σταθερά k, το οποίο κρέμεται από το ταβάνι, επιμηκύνοντάς το κατά d. Εκτρέπουμε το σώμα κατακόρυφα προς τα κάτω κατά 2d και σε μια στιγμή t=0, το αφήνουμε να ταλαντωθεί. Με δεδομένο ότι η προς τα πάνω κατεύθυνση θεωρείται θετική, να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, δίνοντας σύντομες δικαιολογήσεις.
i) Η μέγιστη ενέργεια ταλάντωσης είναι ίση με 2kd2.
Σε μια στιγμή t1, όπου 3Τ/4 < t1 < Τ το ελατήριο έχει επιμήκυνση Δl=2d. Για τη στιγμή αυτή:
ii) Οι αλγεβρικές τιμές ταχύτητας και επιτάχυνσης είναι αρνητικές.
iii) Η δυναμική ενέργεια ταλάντωσης είναι ίση με U1=2kd2.
iv) Η κινητική ενέργεια του σώματος είναι ίση με Κ1=1,5 kd2.
Αναφερόμενοι τώρα στο ελατήριο:
v) Η μέγιστη δυναμική ενέργεια του ελατηρίου είναι ίση με Umαx=4,5 kd2.
Πολύ καλή και “ξεκαθαριστική”, ως συνήθως δουλειά, Διονύση
(για τους νεότερους, κυρίως, θυμίζω ότι η γραμμική αρμονική ταλάντωση μελετιόταν στο κεφάλαιο “Ταλαντώσεις” του νυν υπάρχοντος βιβλίου Φυσικής της Β Λυκείου Γενικής Παιδείας από το έτος 2000, και μάλιστα ομοίως με κατακόρυφο ελατήριο, και όχι με το πολύ πιο εύκολο οριζόντιο που υπάρχει τώρα στο βιβλίο της Γ Λυκείου Κατεύθυνσης
το κεφάλαιο αφαιρέθηκε ξαφνικά ολόκληρο, από το βιβλίο της Β Τάξης, αυθαίρετα, χωρίς καμία αιτιολόγηση από τους ινστρούχτορες του λεγόμενου υπουργείου παιδείας και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του συγγραφέα του για τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις
συμβαίνει ο συγγραφέας του να ήμουν εγώ και, φυσικά, συμβαίνει να με πειράζει ακόμη αυτή η καρατόμηση, αλλά και η απρέπεια)
Η ερώτηση είναι φαντάζομαι ρητορική.
Το ερώτημα ι , δείχνει το ότι μπορούν και λύνουν σελίδες με εξισώσεις, αλλά ..
τα ερωτήματα ιι έως v θέλουν εξοικείωση.
Ωραίο φύλλο εργασίας, το μοιράζεις στους μαθητές, το προσπαθούν και τελικά όταν το διορθώνεις, κοιτάς τις προσπάθειες τους και .. βρίσκεσαι “απέναντι” στη πραγματικότητα.
Καλημέρα Βαγγέλη, καλημέρα Κώστα.
Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό και χαίρομαι που σας άρεσε.