Πρώτα βρίσκουμε το διάνυσμα και μετά το μέτρο του

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2

Μια σφαίρα μάζας m=2kg κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο, δεμένη στο άκρο νήματος μήκους ℓ=0,8m, διαγράφοντας κυκλική τροχιά κέντρου Ο, με γραμμική ταχύτητα σταθερού μέτρου υ=0,6m/s (το σχήμα σε κάτοψη). Να βρείτε:

i) το μέτρο της τάσης του νήματος

ii) σε πόσο χρόνο η σφαίρα θα φτάσει για πρώτη φορά στη θέση Β, αντιδιαμετρική της θέσης Α, καθώς και το μέτρο της μεταβολής της ορμής της σφαίρας στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

iii) το μέτρο της μεταβολής της ορμής της σφαίρας μεταξύ των θέσεων Β και Γ, όπου η ακτίνα ΟΓ είναι κάθετη στη διάμετρο ΑΒ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Θοδωρή
Σύμπτωση μοντέλων ..είδα πρωί πρωί το μοντέλο νήμα σφαίρα στο εικονίδιο και το ‘φερα στο κέντρο, βάζοντας το και σαν χαρακτηριστική εικόνα.
Εστίασες σε βασικά σημεία …μεταβολών
Καλή Κυριακή

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Θοδωρή καλησπέρα.
Πολύ σημαντικό που τονίζεις πότε μπορεί να εφαρμοστεί η σχέση (2).
Ο μαθητής Ψ αστέρι …

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
19/11/2023 10:11 ΜΜ

Καλησπέρα Θοδωρή. Πολύ χρήσιμη η ανάλυση για τη μεταβολή της ορμής. Ειδικα στην ομαλή κυκλική κίνηση το παράδειγμα είναι πολύ καλό.
Και αφορά γενικά τη μεταβολή κάθε διανύσματος. Ο μαθητής της Β΄ Θετικής μαθαίνει ήδη από το 1ο κεφάλαιο των Μαθηματικών της Β΄, την αφαίρεση διανυσμάτων. Επειδή γκρινιάζουμε εμείς οι Φυσικοί ότι τα Μαθηματικα δε συμβαδίζουν, ας το αναγνωρίσουμε… Άρα δεν έχει καμιά δικαιολογία, παρά μόνο ότι δε διαβάζει Μαθηματικά. Και αν πάει Οικονομικά δε θα χρειαστεί Μαθηματικά;
Στο τεστ της Κυκλικής Κίνησης πήρα μέγα πλήθος “κουλούρια Θεσσαλονίκης”. Απίστευτη αδιαβασιά και χαλαρότητα. Αν ήξερα ότι βάζοντας 07 στο Τετράμηνο, δε θα με έδειχνε ο Φλαμής (ντόπιος δημοσιογράφος, που κυνηγάει σκάνδαλα …) ή ότι θα επηρέαζα ουσιαστικά τον τελικό βαθμό ή το χειρότερο δε θα με σχολίαζαν αρνητικά οι περισσσότεροι συνάδελφοι (που συμπτωματικά πάντα κάτι λένε σε αυτούς οι μαθητές και πάντα γράφουν πάνω από τη βάση…) θα το έβαζα.
Να είσαι καλά!