Δυνάμεις και ορμές σε ένα σύστημα

Λίγα … προκαταρκτικά!

Πριν την προσπάθεια της επίλυσης, υπενθυμίζεται ότι για το ιδανικό ελατήριο (το οποίο θεωρούμε ότι έχει αμελητέα μάζα), ισχύει ο νόμος του Hooke  F=k∙Δl, όπου F η δύναμη που του ασκείται και Δl η παραμόρφωσή του. Αλλά τότε με βάση το 3ο νόμο του Νεύτωνα ένα παραμορφωμένο ελατήριο, ασκεί στα άκρα του (στα σώματα με τα οποία συνδέεται) δύναμη με μέτρο:

|Fελ|= Fελ=k∙Δl.

Εξάλλου για να παραμορφώσουμε ένα ελατήριο απαιτείται να ασκήσουμε στο ένα άκρο του (αν το άλλο είναι δεμένο σε σταθερό σημείο, άλλως και στα δυο του άκρα του), μια δύναμη, η οποία μετακινεί το σημείο εφαρμογής της, παράγοντας έτσι έργο, το οποίο μετρά την ενέργεια που μεταφέρεται στο ελατήριο και αποθηκεύεται σε αυτό, με την μορφή της δυναμικής ενέργειας. Αποδεικνύεται ότι η δυναμική ενέργεια ενός παραμορφωμένου ελατηρίου δίνεται από την εξίσωση:

  

Και τώρα η άσκηση….

Σε λείο οριζόντιο επίπεδο σύρεται από ένα παιδί, ένα αμαξίδιο μάζας Μ=20kg. Πάνω στο καρότσι υπάρχει ένα σώμα Σ, μάζας m=10kg, το οποίο δεν παρουσιάζει τριβές με το αμαξίδιο, δεμένο στο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου, σταθεράς k=240Ν/m και φυσικού μήκους lο=0,8m, όπως  στο σχήμα.  Σε μια στιγμή tο το ελατήριο έχει μήκος l1=1,3m, το αμαξίδιο και το σώμα Σ έχουν την ίδια  ταχύτητα u=2m/s, ενώ το μέτρο της  δύναμης που ασκεί το παιδί είναι F=150Ν.

i) Να υπολογιστούν για την στιγμή αυτή:

Α) η ενέργεια του ελατηρίου καθώς και οι δυνάμεις που ασκεί  στο σώμα Σ και στο αμαξίδιο.

Β)  η ορμή και ο ρυθμός μεταβολής της ορμής:

α) του σώματος Σ,  β)  του αμαξιδίου,  γ) του συστήματος αμαξίδιο-σώμα Σ.

ii) Την παραπάνω στιγμή tο το παιδί σταματά να τραβάει το αμαξίδιο. Να υπολογιστεί ο ρυθμός μεταβολής της ορμής κάθε σώματος, αμέσως μετά την κατάργηση της δύναμης F.

iii) Μετά από λίγο τη στιγμή t1 το αμαξίδιο κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα υ1=1m/s. Για την στιγμή αυτή:

α) Να υπολογιστεί η ταχύτητα του σώματος Σ την στιγμή αυτή.

β) Να υπολογιστεί ο ρυθμός μεταβολής της ορμής κάθε σώματος.

Η απάντηση με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
20/11/2023 6:51 ΠΜ

Διονύση καλημέρα!
Η ποσότητα “Δl” μπορεί να πάρει αρνητικές τιμές;

Ανδρέας Βαλαδάκης
20/11/2023 8:02 ΠΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Νομίζω ότι η σύγχυση δημιουργείται όταν διδάσκουμε ότι με το σύμβολο Δl, δεν εννοούμε μεταβολή ενώ με τα σύμβολα Δx, Δυ, ΔΚ, ΔU κλπ εννοούμε μεταβολή.

Ανδρέας Βαλαδάκης
20/11/2023 8:46 ΠΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Συμφωνώ.

Νομίζω ωστόσο ότι περισσότερα προβλήματα δημιουργεί το να μαθαίνουν και να εξετάζονται οι μαθητές ότι άλλο πράγμα η αλγεβρική τιμή κι άλλο η απόλυτη τιμή και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε διαφορετικό συμβολισμό (δηλαδή αυτό που ήδη γνωρίζουν και χρησιμοποιούν με ακρίβεια στα μαθηματικά) και μετά να απαιτούμε να χρησιμοποιούν το ίδιο σύμβολο και στις δύο περιπτώσεις. Και συγχρόνως θα πρέπει να διακρίνουν πότε εννοούμε αλγεβρική τιμή και πότε απόλυτη!

Εδώ θα συμφωνήσω με την άποψη του Γιώργου Χριστόπουλου: “Επίσης υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν τα “συγκινούν” η Φυσική και τα Μαθηματικά τόσο πολύ και βλέποντας αυτή την ανάλυση ,που επιβεβαιώνει αυτό το αίσθημα, έχει αποτέλεσμα αντίθετο του επιδιωκόμενου.”

Και συμπληρώνω: Αν τα μαθηματικά έκαναν τη ζωή μας πιο δύσκολη, δεν θα είχαν επινοηθεί!

Ανδρέας Βαλαδάκης
24/11/2023 5:12 ΠΜ
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Διονύση καλημέρα!

Εδώ διαπραγματεύομαι αναλυτικά τη δύναμη του ελατηρίου και αναφέρω τις παραδοχές και τα σύμβολα.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση
Ωραίο το θέμα σου.
Σκεφτόμουνα, αν τη δύναμη F την έβαζε το παιδί στο σώμα προς τ’αριστερά ,
θα άλλαζε κάτι ; Βλέπω απλά να αντιστρέφονται οι ρυθμοί μεταβολής των ορμών
Ο διάλογος με τον Ανδρέα δηλώνει το συμβολικό μπέρδεμα
Καλά εβδομάδα

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα παιδιά. Κάποιες σκέψεις για το θέμα που βάζει ο Ανδρέας.
Είναι αλήθεια, ότι θα ήταν τυπικά σωστότερο, να χρησιμοποιείται διαφορετικό σύμβολο για την αλγεβρική τιμή και διαφορετικό για το μέτρο ενός μεγέθους σε συμφωνία και με τα μαθηματικά. Όμως:
α. τα σχολικά βιβλία δεν υποστηρίζουν τη διάκριση αυτή
β. τα θέματα των πανελληνίων το ίδιο. Ενδεικτικά:

comment image

comment image

γ. κάποιες φορές που επιχείρησα στην Α Λυκείου να διαφοροποίησω τους συμβολισμούς, είδα μια δυσφορία στα παιδιά και κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένη, αφού έτσι κι αλλιώς η μετάβαση από το Γυμνάσιο είναι ζόρικη, πόσο μάλλον αν την “βαρύνουμε” και με φορμαλισμό.

Θεωρώ ότι αν στις εκφωνήσεις δηλώνεται ότι το σύμβολο αναφέρεται σε αλγεβρική τιμή ή μέτρο μεγέθους, το περιθώριο σύγχυσης είναι μικρό. Φυσικά πρέπει να γίνεται κουβέντα για το ζήτημα αυτό στην τάξη.

Ανδρέας Βαλαδάκης
24/11/2023 5:55 ΠΜ

Καλημέρα Αποστόλη!

Συμμερίζομαι την αγωνία σου να διευκολύνεις την κατανόηση της λυκειακής Φυσικής. Και βεβαίως αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο για όλους μας. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν διατυπώνονται οι επόμενες παρατηρήσεις.

Αναφέρεις ότι “τα σχολικά βιβλία δεν υποστηρίζουν τη διάκριση” μεταξύ του συμβόλου της αλγεβρικής τιμής και της απόλυτης τιμής. Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση ο διδάσκων πρέπει να επιλέξει μεταξύ της σύγχυσης που προκαλείται από τα σχολικά βιβλία και της υιοθέτησης μια ξεκάθαρης “γλώσσας”. Και αυτό το δίλημμα δεν το αντιμετωπίζει μόνο στην περίπτωση της χρησιμοποιούμενης “γλώσσας”.

Σχετικά με τη “γλώσσα” λοιπόν, αναφέρεις τη δυσφορία των μαθητών στη χρήση μαθηματικών συμβόλων. Ωστόσο η απόλυτη τιμή διδάσκεται, χρησιμοποιείται και εξετάζεται από την Α’ Γυμνασίου μέχρι την Γ’ Λυκείου. Και εμείς χρειαζόμαστε μόνο τον ορισμό της. Πώς είναι δυνατό λοιπόν μαθητές της Γ’ Λυκείου, που προετοιμάζονται με απαιτήσεις για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, να δυσφορούν όταν βλέπουν να χρησιμοποιείται το σύμβολο της απόλυτης τιμής; Νομίζω ότι αυτοί οι μαθητές δυσφορούν περισσότερο, όταν κάθε στιγμή πρέπει να διακρίνουν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι εκφωνήσεις και όσα δηλώνουν οι τύποι που γνωρίζουν, αν το ίδιο σύμβολο αντιστοιχεί σε αλγεβρική ή σε απόλυτη τιμή (όπως συμβαίνει με τις εκφωνήσεις και τους τύπους της ελαστικής κρούσης που αναφέρεις στο παράδειγμα των Πανελλαδικών).
Και επειδή οι απόψεις πρέπει να αποσαφηνίζονται εμπράκτως, εδώ υπάρχει μια πρόταση για μαθητές που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον ορισμό της απόλυτης τιμής.

Τελευταία διόρθωση11 ημέρες πριν από Ανδρέας Βαλαδάκης
Μπατατέγας Γεώργος

Παραμόρφωση ενός ελατηρίου ονομάζεται  η μεταβολή της μορφής του και Συμβολίζεται με Δl
Είναι  ίση με το μετρό της μετατόπισης Δχ της ελεύθερης άκρης του ελατηρίου από τη θέση στην οποία βρίσκεται όταν το ελατήριο έχει το φυσικό του μήκος
Το φυσικό μήκος ισορροπίας αντιστοιχεί στη θέση χ = 0. Η αλγεβρική τιμή της μετατόπισης της άκρης είναι θετική όταν το ελατήριο είναι επιμηκυμένο και αρνητική όταν είναι συσπειρωμένο
Είναι Fελ = -k Δχ

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Εξαιρετική διαχείρηση σε ένα πολύπλοκο σύστημα, που διδάσκει όσους μαθητές αλλά και …καθηγητές τη διαβάσουν.
Κάθε χρόνο τους κάνω την άσκησή σου
Ένα σύστημα επιταχύνεται
που είναι εξίσου υψηλού επιπέδου και ας μην έχει ΑΔΟ.
Για την Fελ τα έχουμε συζητήσει εκτενώς. Η σχέση Fελ = kx είναι σχεδόν λάθος αν τη χρησιμοποιήσει μαθητής Γ΄Λυκείου.
Fελ = -k Δl, με τα διανύσματα Fελ, Δl πάντα αντίρροπα με το Δl να κατευθύνεται πάντα προς τη θέση Φ.Μ.
Στην Προσομοίωση ΕΔΩ
έβαλα παρατηρητή πάνω στο σύστημα και βλέπουμε την ταλάντωση του m, να μειώνει το πλάτος της αμέσως μετά την παύση της δύναμης F. Η Fελ στην πρώτη φάση πρέπει να συνεισφέρει και στην μεταφορική κίνηση του Σ, που είναι επιταχυνόμενη.

Ανδρέας Βαλαδάκης
22/11/2023 5:39 ΠΜ

Καλημέρα Ανδρέα!

Η φράση: “η σχέση Fελ = kx είναι σχεδόν λάθος αν τη χρησιμοποιήσει μαθητής Γ΄Λυκείου” νομίζω ότι φανερώνει τη σύγχυση που συζητάμε, δηλαδή την απουσία διάκρισης μεταξύ αλγεβρικής τιμής και απόλυτης.
Διότι: Αν πρόκειται για σχέση μεταξύ απόλυτων τιμών, τότε η σχέση είναι σωστή. Αντιθέτως, αν πρόκειται για σχέση μεταξύ αλγεβρικών τιμών η σχέση είναι λανθασμένη.
Η σύγχυση επιτείνεται, όταν στην ίδια σχέση εμφανίζονται συγχρόνως αλγεβρικές και απόλυτες τιμές, όπως συμβαίνει στη σχέση: ΣF = w – F’, που υπάρχει στο Παράδειγμα 1.1, του τρίτου τεύχους του σχολικού βιβλίου: Στο αριστερό μέλος έχουμε αλγεβρική τιμή και στο δεξιό απόλυτες, χωρίς διάκριση μεταξύ των συμβόλων.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Καλησπέρα Διονύση, νομίζω πως με την παρούσα ανάρτηση κυριολεκτικά δίνεις

το Μέτρον το άριστον στη διδασκαλία της Φυσικής”

Πριν μερικές μέρες είχες δώσει την ανάρτηση “Ένα σύστημα και οι δυνάμεις”.
Η παραπάνω αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και οι δύο μαζί οριοθετούν
ένα εξαιρετικό σενάριο διδασκαλίας, το οποίο προσωπικά θα διαμορφώσω
και θα αξιοποιήσω.

Τέτοια σενάρια θα πρέπει να περιέχει το υλικό που ετοιμάζεται για την υποστήριξη
των νέων προγραμμάτων σπουδών.

Το σενάριο είναι εξαιρετικό και το menu περιέχει από όλα:

  • εσωτερικές-εξωτερικές δυνάμεις συστήματος σωμάτων
  • ελατήριο-δυναμική ενέργεια ελαστικής παραμόρφωσης (η οποία αγνοείται στα σχολικά βιβλία)
  • ορμή-ρυθμό μεταβολής ορμής σώματος-συστήματος
  • διατήρηση ορμής
  • διατήρηση μηχανικής ενέργειας

Τί άλλο να ζητήσουμε; Το απόλυτο ΦΕ για όποιον ενδιαφέρεται να διδάξει φυσική
και όχι τεχνικές επίλυσης

Δεν ξέρω για τη διερευνητική μάθηση, αλλά εδώ προκύπτει αβίαστα πως:

p(ολ)=p(Σ)+p(α) –> dp(ολ)/dt= dp(Σ)/dt + dp(α)/dt

Συμφωνώ πως “‘Οταν με το ίδιο σύμβολο (x) συμβολίζει ο μαθητής και την απομάκρυνση (στην ταλάντωση) και την παραμόρφωση του ελατηρίου, έρχεται η πλήρης σύγχυση” και αποφεύγω ευλαβικά τον ίδιο συμβολισμό…

Εσύ όμως το παραβίασες :)= αφού στην ΑΔΜΕ έγραψες χ στην άγνωστη παραμόρφωση…..

Θα ετοιμάσω το ΦΕ, ευχαριστούμε