Φυσική σημασία της κυκλικής συχνότητας στην ΑΑΤ

Γραφεί στα ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα πανελλαδικών εξετάσεων Γωνιακή Συχνότητα Το ω είναι μονόμετρο μέγεθος και δεν έχει κάποια φυσική σημασία Συμφωνείται Υπάρχει φυσικό μέγεθός χωρίς φυσική σημασία Γιατί ονομάζεται κυκλική  συχνότητα

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
20/11/2023 5:21 ΜΜ

Γιώργο καλησπέρα.

Η κυματοσυνάρτηση είναι ένα μέγεθος χωρίς φυσικό νόημα.

Σχετικά με το φυσικό νόημα της γωνιακής ταχύτητας προτείνω αυτό που βλέπεις στην εικόνα.

Απάντηση στο ερώτημα “Γιατί ονομάζεται γωνιακή συχνότητα;” πρέπει να μας δώσει κάποιος Φιλόλογος!
comment image

Τελευταία διόρθωση14 ημέρες πριν από admin
Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα Γιώργο
όχι “πόσο γρήγορα εκτελούνται οι κύκλοι της σε χρονικό διάστημα 2π s”, αλλά “πόσες φορές επαναλαμβάνεται το φαινόμενο=το πλήθος των επαναλήψεων του φαινομένου, σε χρονικό διάστημα 2π s”
(στο υπάρχον επίσημο εδώ και 23 χρόνια σχολικό βιβλίο της Β Γενικής υπήρχε και το κεφάλαιο “Ταλαντώσεις”, το οποίο ξαφνικά και χωρίς καμία ενημέρωση του συγγραφέα του ή της συγγραφικής ομάδας, για τυχόν προσθήκη ή τροποποίηση, αφαιρέθηκε ολόκληρο!
επειδή συμβαίνει να είμαι εγώ ο συγγραφέας αυτού του κεφαλαίου είχα γράψει αρχικά αυτή τη φυσική σημασία για την κυκλική συχνότητα, αλλά την αφαίρεσα στο τέλος, διότι μου φαινόταν λογική μεν, αλλά δεν υπήρχε σε κανένα άλλο σχολικό ή εξωσχολικό βιβλίο και επιπλέον δεν μπορούσα να ερμηνεύσω αυτό το περίεργο χρονικό διάστημα των 2πs)

Βαγγέλης Κουντούρης

μα, αυτό ακριβώς έγραψα

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Συνάδελφοι καλησπέρα
Αν η φάση της ταλάντωσης ορίζεται ως φ=ωt+αρχική (ενδεχομένως), τότε το ω=dφ/dt εκφράζει το ρυθμό αλλαγής φάσης της συγκεκριμένης ταλάντωσης (ακτίνια ανα δευτερόλεπτο).

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Από Young (σελ.348)
ω=2πf (ορισμός) και εκφράζει το ρυθμό μεταβολής ενός γωνιακού μεγέθους (που δε σχετίζεται κατ’ ανάγκη με περιστροφική κίνηση) και μετριέται πάντοτε σε ακτίνια. Άρα οι μοναδες της της ω είναι rad/s.
Η χρήση της απλουστεύει τη γραφή των εξισώσεων.

Τελευταία διόρθωση14 ημέρες πριν από Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα παιδιά.
Προφανώς έχει φυσική σημασία. Το αρμονικό μέγεθος Α.ημωt είναι το φανταστικό μέρος του μιγαδικού Α.e^iωt. Η εικόνα του μιγαδικού εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση με γωνιακή ταχύτητα ω.
Εκφραζόμενοι διαφορετικά η ω έχει μέτρο ίσο με την γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του στρεφόμενοιυ ανύσματος που παριστάνει το αρμονικό μέγεθος.
Δεν ονομάζεται “γωνιακή ταχύτητα” διότι σε ένα ηλεκτρικό σήμα δεν υπάρχει κυκλική κίνηση. Είναι κατ’ οικονομίαν μονόμετρο μια και δεν έχουμε στην περίπτωση ενός σήματος ή μία ταλάντωση κάποια επίπεδη κίνηση.

Ανδρέας Βαλαδάκης
21/11/2023 4:59 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους!

Σε συνέχεια του σχολίου μου μπορούμε άμεσα να αντιληφθούμε τη φυσική σημασία της γωνιακής συχνότητας μέσω της εξίσωσης που ισχύει στην ΑΑΤ και φαίνεται στην εικόνα. Π.χ. όταν δύο ταλαντωτές έχουν το ίδιο πλάτος ο ταλαντωτής με το μεγαλύτερο ω έχει τη μεγαλύτερη μέγιστη ταχύτητα.
comment image

Τελευταία διόρθωση14 ημέρες πριν από admin