web analytics

Απογοητευτικές οι επιδόσεις των μαθητών στην PISA 2022

Ναυαγός διαρκείας το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: Απογοητευτικές οι επιδόσεις των μαθητών στην PISA 2022, διαχρονικές και απανωτές οι κυβερνητικές αποτυχίες.

231205144655-sxoleio-daskalos-mathitis-600x314

Διαχρονικές αποδεικνύονται οι παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος και κατ’ επέκταση οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, όπως αποκαλύπτουν και τα νεότερα στοιχεία της διεθνούς έρευνας PISAτου ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Οι επιδόσεις των μαθητών φαίνεται να βρίσκονται σε συνεχή πτώση και οι κυβερνητικές αλλαγές δεν δείχνουν να έχουν ουσιώδη επίπτωση στην πορεία αυτή.

Οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών μπορούν ευλόγως να θεωρηθούν προϊόν δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών κατευθύνσεων στη διαχείριση της εκπαίδευσης:

Αφενός της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλείτο για ενοχοποίηση της «αριστείας» και λογικές ισοπέδωσης προς τα κάτω και αφετέρου της τετραετούς διακυβέρνησης ΝΔ που υποτίθεται ότι είχε ως στόχο την αξιολόγηση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Το αποτέλεσμα παραμένει όμως το ίδιο: Στην τάση υποχώρησης των επιδόσεων των μαθητών δεν φαίνεται να υπάρχει «πολιτικό» ανάχωμα.

Τα ευρήματα

Οι Έλληνες μαθητές καταγράφουν επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο των 80 χωρών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ενώ και σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες οι επιδόσεις τους είναι από τις χειρότερες.

Στον διαγωνισμό Programme for International Student Assessment (PISA) του ΟΟΣΑ συμμετείχαν το 2022 περίπου 690.000 μαθητές, αντιπροσωπεύοντας περίπου 29 εκατομμύρια 15χρονους από σχολεία σε 81 συμμετέχουσες χώρες.

Από την Ελλάδα, στον διαγωνισμό PISA πήραν μέρος 6.403 μαθητές από 230 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, αντιπροσωπεύoντας περίπου 98.100 μαθητές 15 ετών (περίπου το 91% του συνολικού πληθυσμού 15χρονων).

Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και στις τρεις υπό εξέταση δεξιότητες

  • κατανόηση κειμένου
  • μαθηματικά
  • φυσικές επιστήμες

Ειδικότερα:

Στα μαθηματικά, η Ελλάδα συγκέντρωσε επίδοση 430, σημειώνοντας βουτιά 21 μονάδων σε σχέση με το 451 που είχε συγκεντρώσει το 2018 (στον πίνακα κατατάσσεται στη 44η θέση από 80 χώρες (μέλη και μη του ΟΟΣΑ) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά ήταν 472 (489 το 2018).

-Στην κατανόηση κειμένου, οι Έλληνες μαθητές κατέγραψαν δείκτη 438 (41η θέση). Η βαθμολογία αυτή ήταν κατά 19 μονάδες χαμηλότερη από το 457 του 2018. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανόηση κειμένου ήταν 476 (487 βαθμοί το 2018).

-Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 441, σημειώνοντας μείωση 11 μονάδων από το 452 που ήταν η βαθμολογία της το 2018 (44η θέση). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στις επιστήμες ήταν 485 (489 το 2018).

Το τεστ διερευνά το πόσο καλά οι μαθητές μπορούν να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να έχουν κριτική σκέψη και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο καλά τα εκπαιδευτικά συστήματα προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής και τη μελλοντική τους επιτυχία. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA το 2000.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η απότομη πτώση των μέσων βαθμολογιών της Ελλάδας μεταξύ του 2018 και του 2022 επιβεβαίωσε και ενίσχυσε μια πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Κατά την περίοδο 2012-2022, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20 μονάδες κατά μέσο όρο και στις τρεις κατηγορίες.

Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο (2018 έως 2022), το χάσμα μεταξύ των μαθητών με τις υψηλότερες βαθμολογίες και των πιο αδύναμων μαθητών συρρικνώθηκε στα μαθηματικά, ενώ δεν άλλαξε σημαντικά στην κατανόηση κειμένου και στις επιστήμες. Στα μαθηματικά, σχεδόν όλοι οι μαθητές έγιναν πιο αδύναμοι, ενώ οι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι μαθητές με χαμηλές επιδόσεις.

  • Σημειωτέον πως ο PISA έχει ορίσει έξι επίπεδα βάσει των οποίων κατηγοριοποιεί τις δεξιότητες των μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το Level 2 θεωρείται το ελάχιστο επίπεδο επάρκειας που πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές του Level 2 μπορούν, πρακτικά, να χρησιμοποιήσουν βασικούς αλγόριθμους, απλές επιστημονικές γνώσεις και να ερμηνεύσουν απλά κείμενα. Οι μαθητές του Level 5 ή του Level 6 έχουν κορυφαίες επιδόσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά με μαθηματικά μοντέλα για σύνθετες καταστάσεις, να κατανοήσουν αφηρημένα κείμενα και να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν πολύπλοκα πειράματα.

Στα Μαθηματικά:

-Το 53% των μαθητών στην Ελλάδα έχει επάρκεια τουλάχιστον Level 2, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (69%).

-Μόλις το 2% των μαθητών στην Ελλάδα είχαν κορυφαίες επιδόσεις στα μαθηματικά, που σημαίνει ότι πέτυχαν Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 9%).

Στην Κατανόηση Κειμένου:

-Περίπου το 62% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος ΟΟΣΑ: 74%).
-Μόλις το 2% των μαθητών σημείωσε βαθμολογία Level 5 ή υψηλότερη (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).

Στις Φυσικές Επιστήμες:

-Περίπου το 63% των μαθητών πέτυχε Level 2 ή υψηλότερο (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 76%).
-Μόλις το 1% των μαθητών σημείωσε κορυφαίες επιδόσεις, ήτοι Level 5 ή 6 (μέσος όρος του ΟΟΣΑ: 7%).

Aπό τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες/περιοχές, η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τις Ρουμανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Αλβανία και Κόσοβο.

Διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Από τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έκθεσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην Ελλάδα, τα αγόρια και τα κορίτσια είχαν παρόμοια επίπεδα κατά μέσο όρο στα μαθηματικά, αλλά τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια στην κατανόηση κειμένου κατά 25 μονάδες.

Επίσης, στην Ελλάδα, το ποσοστό των χαμηλών επιδόσεων είναι παρόμοιο μεταξύ των αγοριών (46%) και των κοριτσιών (48%) στα μαθηματικά. Στην ανάγνωση, ωστόσο, το μερίδιο είναι μεγαλύτερο μεταξύ των αγοριών (32% των κοριτσιών και 44% των αγοριών σημείωσαν βαθμολογία χαμηλότερη του Level 2). Όσον αφορά τις κορυφαίες επιδόσεις, το μερίδιο είναι μεγαλύτερο στα αγόρια (3%) από ό,τι στα κορίτσια (1%) στα μαθηματικά. Στην κατανόηση κειμένου, ωστόσο, το μερίδιο είναι παρόμοιο μεταξύ των κοριτσιών (2% των κοριτσιών και 2% των αγοριών πέτυχαν βαθμολογία Level 5 ή 6).

Στην κορυφή η Σιγκαπούρη

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι διεθνείς συγκρίσεις είναι περίπλοκες, αλλά τα δεδομένα του PISA δείχνουν μια σαφή παγκόσμια τάση: οι μέσες επιδόσεις των μαθητών κατευθύνονται σε λάθος κατεύθυνση.

Περίπου το 25% των 15χρονων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ – που αντιπροσωπεύουν 16 εκατομμύρια παιδιά – εκτιμάται ότι έχουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, την κατανόηση κειμένου και τις φυσικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένων μαθητών που δεν καλύπτονται από τον PISA. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μεταξύ πολλών μη μελών του ΟΟΣΑ. Σε 18 χώρες και οικονομίες, περισσότερο από το 60% των 15χρονων έχουν χαμηλές επιδόσεις και στις τρεις θεματικές.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους. Οι μαθητές της Σιγκαπούρης, για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά με μαθηματικά μοντέλα για σύνθετες καταστάσεις, να κατανοήσουν αφηρημένα κείμενα και να ερμηνεύσουν και να αξιολογήσουν πολύπλοκα πειράματα.

  • Η Σιγκαπούρη ήρθε πρώτη και στα τρία αντικείμενα: στα μαθηματικά (με 575 μονάδες), στην κατανόηση κειμένου (543) και στις επιστήμες (561). Η Σιγκαπούρη ήταν επίσης μια από τις λίγες χώρες που κατέγραψε βελτίωση στην κατανόηση κειμένου και τις επιστήμες σε σχέση με το 2018, ενώ παρέμεινε σταθερή στα μαθηματικά.

Σε άλλα σημεία του PISA 2022, πέντε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα της Ανατολικής Ασίας ξεπέρασαν όλα τα άλλα στα μαθηματικά: Μακάο (Κίνα), Κινεζική Ταϊπέι, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ιαπωνία και Κορέα, κατά σειρά επίδοσης. Οι ίδιες χώρες/οικονομίες είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις και στις φυσικές επιστήμες, μαζί με την Εσθονία και τον Καναδά. Στην κατανόηση κειμένου, η Ιρλανδία τα πήγε εξίσου καλά με την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κινεζική Ταϊπέι και την Εσθονία.

πηγή:  hellasjournal.com

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
80 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μουρούζης Παναγιώτης

Γιατί ενώ βρήκα τα θέματα της γλώσσας και των μαθηματικών δεν μπορώ να βρω τα θέματα των φυσικών επιστημών; Τελικά το 2022 οι μαθητές εξετάστηκαν στις Φυσικές επιστήμες;

Γρηγόρης Καρίμαλης

Καλημέρα κ Μουρούζη και χρόνια πολλά στους Νικόλες και τις Νικολέτες. Το 2022 δεν υπήρχαν θέματα φυσικων επιστημων τουλάχιστον στις εξετασεις που έδωσαν στο σχολείο.

Μουρούζης Παναγιώτης

Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ συνάδελφε. Αυτό γνώριζα και εγώ αλλά βλέποντας στατιστικές που ανάρτησε παραπάνω ο φίλος ο Φασουλόπουλος που αναφέρεται στις Φυσικές Επιστήμες μου δημιουργήθηκε η απορία.

Μουρούζης Παναγιώτης

Αγαπητέ Συνάδελφε Θεοχάρη γνωρίζεις αν οι μαθητές μας εξετάστηκαν το 2022 στο διαγωνισμό PISA στις φυσικές επιστήμες; Αν όχι τότε πως βγήκαν αυτές οι στατιστικές; Αν ναι τότε γιατί σε πολλά σχολεία που γνωρίζω δεν εξετάστηκαν στις Φ.Ε; Μήπως μπορούμε να βρούμε τα θέματα των Φ.Ε του 2022;

Γρηγόρης Καρίμαλης

Τα αποτελέσματα, μάλλον αναφέρονται σε άλλο διαγωνισμό. Ο τελευταίος έγινε για να δει το υπουργείο “που πάσχει ο ασθενης” ,βέβαια έβγαλε ήδη το “φαρμακο” (νεα ΑΠΣ) πριν κάνει την διάγνωση!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιώργο.
Σε θέματα σαν τις ασκήσεις του σχολικού τους βιβλίου.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

καλημέρα Πάνο

έχω αντιγράψει τον πίνακα που υπάρχει στην ανάρτηση
μεταφέρω εδώ την αντίστοιχη καταγραφή από την έκθεση του οργανισμού (PISA 2022) που διενεργεί αυτή την αξιολόγηση

comment image

δεν έχω εξήγηση στην ένστασή σου

ο Γρηγόρης υποθέτει ότι η απουσία των “Επιστημών” αφορά τοπικού χαρακτήρα αξιολόγηση με θέματα τύπου PISA, μόνο σε Μαθηματικά & Κατανόηση Κειμένου

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Ανάρτησα ένα θέμα για να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση και να μην μιλάμε γενικά.
Τι σημαίνει «Ένα παιδί ξέρει Μαθηματικά»;
Εξετάζεται σε ποικιλία τμημάτων των Μαθηματικών. Στο κομμάτι των μέσων όρων διαπιστώνουμε αν ξέρει τον ορισμό, κάποιες ιδιότητες και αν μπορεί να κάνει κάποιες αποδείξεις. Αν έχει δηλαδή κάποια κουλτούρα στα Μαθηματικά.
Ένα τέτοιο παιδί πιθανότατα θα ξεκινούσε ως «Έστω χ και ψ τα ύψη των νεοεισελθόντων. Διακρίνουμε τις περιπτώσεις….» και δεν θα απαντούσε εύκολα ή δεν θα απαντούσε. Μικρό παιδί είναι.
Θα απαντούσε ένας που δεν διαβάζει Μαθηματικά αλλά λύνει γρίφους από περιοδικά.
Θα απαντούσε επίσης ένας που έχει εκπαιδευτεί στο να απαντά σε τέτοια θέματα.
Πρέπει να καταλάβει ότι βολεύει να δουλέψει με αντιπαραδείγματα. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι ο μέσος όρος μένει ίδιος αν πλακώσουν παιδιά με ύψος όσο ο μέσος όρος και αν πλακώσουν δυο παιδιά με ύψη Μ.Ο+d και Μ.Ο-d.
Έτσι προσπαθεί να διαψεύσει προτάσεις. Λόγου χάριν ενώ φαίνεται λογικότατο το να παραμείνει ο Κώστας ο πιο κοντός, θα μπορούσε να έρθουν ένα παιδί 110 εκ και ένα παιδί 210 εκ. Ο μέσος όρος θα παραμείνει 160 εκ και ο Κώστας θα χάσει τον τίτλο του κοντύτερου.
Επίσης το παιδί πρέπει να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ των:
-Είναι δυνατόν ο Κώστας να παραμείνει ο πιο κοντός.
Και
-Από τα δεδομένα προκύπτει αναγκαστικά ότι ο Κώστας παραμένει ο πιο κοντός.
Τι επιδιώκει λοιπόν το θέμα;
Να διαπιστώσει αν ένα παιδί είναι ξύπνιο;
Να διαπιστώσει αν έχει μια λειτουργική γνώση του τύπου:
Ο μέσος όρος μένει ίδιος αν πλακώσουν παιδιά με ύψος όσο ο μέσος όρος και αν πλακώσουν δυο παιδιά με ύψη Μ.Ο+d και Μ.Ο-d. ;;
Στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για το δημόσιο έβαλαν το πρόβλημα «Η γάτα και το τραίνο» με την αυστηρή εντολή να μην χρησιμοποιηθεί Άλγεβρα. Τούτο το έκαναν μάλλον για να μην έχουν πλεονέκτημα όσοι Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Μηχανικοί κ.λ.π. διαγωνίζονταν με άλλους που δεν είχαν γνώσεις Άλγεβρας. Έπρεπε να σκεφτείς ότι ‘Αν η γάτα τρέξει προς τα δεξιά, τότε….».
Αν το σκεφτόσουν αυτό, τότε είσαι ίσως πιο ξύπνιος από έναν άλλο. Ίσως είσαι προετοιμασμένος σε τέτοια θέματα. Όμως δεν σημαίνει ότι ξέρεις περισσότερα Μαθηματικά από τον άλλον. Μπορεί να είσαι του Δημοτικού και ο άλλος να ξέρει παραγώγους, Τριγωνομετρία, Άλγεβρα και Γεωμετρία. Ωραιότατο το θέμα με το τραίνο και τη γάτα αλλά όχι για να διαπιστώσει ποιος ξέρει Μαθηματικά και ποιος όχι.
Σκέφτομαι περίεργα πράγματα. Μήπως δεν χρειάζονται άνθρωποι με γνώσεις και Παιδεία αλλά ικανοί υπάλληλοι που θα λύσουν εύκολα και γρήγορα ένα προβληματάκι που θα σκάσει μύτη στο γραφείο της επιχείρησής σου;
Γιατί να ξέρει η Καίτη ποιος ήταν ο Αμφιάραος;
Μου αρκεί να διαβάσει σωστά την επιστολή παραγγελίας των παπουτσιών και να δαχτυλογραφήσει χωρίς λάθη την επιστολή απάντησης που θα της υπαγορεύσω.
Καλό θα ήταν επίσης να ξέρει και λίγο εξέλ και να οδηγεί μηχανάκι.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

γεια σου Γιάννη
προφανώς εύχομαι να είναι βελτιωμένες οι επιδόσεις των μαθητών σε σχολικού τύπου θέματα
 
επειδή νομίζω ότι θα ήταν άστοχο να επικαλεστώ τον αυξημένο αριθμό μαθητών με επιδόσεις κάτω απ’ τη βάση στις Πανελλαδικές – αυτές αφορούν διαγωνιστική και όχι διαγνωστική αξιολόγηση,
έψαξα αλλά δεν βρήκα εύκολα κάποια αξιόπιστη αξιολόγηση που να δείχνει ότι οι απόφοιτοι Δημοτικού & Γυμνασίου έχουν την τελευταία 15ετία σταθερές ή βελτιωμένες επιδόσεις στα τρία αντικείμενα που αξιολογεί το PISA
προς το παρόν, υπάρχουν μόνο οι βιωματικές αρνητικές εμπειρίες – αυτές που περιγράφει μεταξύ άλλων και ο Ανδρέας
 
Τις ακούω με προσοχή αλλά δεν τις επικαλούμαι στη συζήτηση, αναμένοντας ποσοτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρηστικά συμπεράσματα

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης
  • Η Καίτη δεν ήξερε όμως η …”Βικιιπαίδεια” φρόντισε …για μένα, αλλά δεν πρόσεξα πως με ρωτάνε “…ποιός ήταν και όχι ποιός είναι…”
  • Ο αστεροειδής 10247 Αμφιάραος (10247 Amphiaraos), που ανακαλύφθηκε το 1960, πήρε το όνομά του από τον μυθικό αυτό μάντη.
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Παντελή αγνοούσα τον αστεροειδή.
Γνωρίζω τον Αμφιάραο (επτά επί Θήβας) και τα σχετικά με το περιδέραιο της Αρμονίας. Δεν θα ήμουν τόσο καλός όσο η Καίτη ως δακτυλογράφος.
Επίσης δεν θα ήμουν καλός σε τηλεοπτικό παιγνίδι που ρωτούν μεταξύ άλλων αν το τάδε τραγούδι το έγραψαν οι Σκόρπιονς ή όχι.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

…κι εγώ Γιάννη 🙁

Μουρούζης Παναγιώτης

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΠΩΣ ΒΓΗΚΑΝΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΙΖΑ 2022 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ;!!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μερικά θέματα που εξετάζουν αν έχει ένα παιδί κάποιες γνώσεις:
comment image
comment image
comment image

Στατιστική αποτελεσμάτων σε τέτοια θέματα θα με ενδιέφερε.