Ένα άρθρο γεμάτο γεωμετρία δε μπορείς παρά να το αφιερώσεις στο Κυριακόπουλο.
Θα δούμε τις ουράνιες και καρτεσιανές συντεταγμένες ενός αστέρα και τη χρήση τους στη μέτρηση γωνιωδών αποστάσεων, αποστάσεων όπως φαίνονται στον ουρανό και πραγματικών αποστάσεων δύο αστέρων. Επίσης θα δούμε την απλούστατη και πανέξυπνη μέθοδο μέτρησης αποστάσεων αστέρων μέσω της τριγωνομετρικής παράλλαξης. Οι τιμές που δίνονται και θα υπολογίσουμε είναι οι πραγματικές με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Άλλωστε έχουμε φτάσει με τους δορυφόρους του ESA να μετράμε γωνίες στον ουρανό της τάξης του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου της μοίρας(miliarcec).
ή
Κατ΄αρχάς τα προϊόντα μου είναι ΑΑΑ. Οδηγός καταναλωτή. Τα μανταρίνια είναι έτοιμα τα πορτοκάλια όχι. Αν το πορτοκάλι δεν πάρει το πορτοκαλί χρώμα και είναι κίτρινο δεν τρώγεται από όποιον γνωρίζει. Τα πορτοκάλια έχουν δύο δείκτες. Έναν για οξέα και έναν για σάκχαρα. Η σχέση πρέπει να είναι πάνω από 1 οξέα προς 8 σάκχαρα. Όσο το φρούτο τραβάει χυμούς δεν οριμάζει και είναι κίτρινο. Όταν αρχίσει η ωρίμανση με μετατροπή των οξέων σε σάκχαρα εκλύεται αιθυλένιο και το φρούτο κοκκινίζει. Αυτή την εποχή υπάρχουν δύο είδη μανταρινιών. Σαν τα δικά μου κλιμεντίνες που είναι το πιό νόστιμο μανταρίνι αν είναι γινομένα. Τα άλλα nova είναι μεγάλα και πολύ σκληρά. Έχουν εμφανιοση αλλά όχι γεύση. Θα είναι οκ το Γεννάρη. Να ξέρετε ότι όλα τα φρούτα που διακινούν οι μεγάλες αλυσίδες Supermarket και τα μεγάλα μανάβικα στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ωριμάσει. Αυτό γιατί όλοι αυτοί τα αποθηκεύουν και αν αποθηκεύσουν ώριμο φρούτο θα σαπίσει. Τα nova για παράδειγμα ενώ είναι υποδεέστερα από τις κλημεντίνες θα τα βρείτε πιό ακριβά γιατί έχουν ζήτηση επειδή μπορουν να κρατήσουν και ένα μήνα στην αποθήκη. Τουλαχιστον εδω σε εμάς καλά φρούτα έχουν τα μικρά μανάβικα και η λαϊκή.
Ωραίο το θέμα, σωστή η αφιέρωση.
Παραγωγέ παίρνεις άριστα (μιλάω για τα κομμένα, το κόψιμο του κλαδιού του πορτοκαλιού που βάζεις στο καφάσι). Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να κρατήσουν την φωτογραφία και να συγκρίνουν την φωτογραφία με τα πορτοκάλια που είναι διαθέσιμα για αυτούς, γιατί δεν θα έχουν καμία σχέση. Καλά οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης (στις χώρες που έχω επισκεφτεί) τρώνε πορτοκάλια που προσωπικά τα πετάω, σε τιμές πολύ υψηλές.
Το θέμα Άρη είναι ότι το πορτοκάλι είναι φρέσκο, όταν το κόβεις, εκεί έχει την καλύτερη γεύση, αλλά δεν γίνεται να πιάσουν όλοι τα χωράφια. Τα δικά σου πορτοκάλια θα είναι ότι καλύτερο θα μπορέσουν να βρουν.. καλά να πάνε όλα εύχομαι..
Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο. Έκαστος στο είδος του με κοινό στόχο την προσφορά. Εσύ προσφέρεις τη γνώση της φυσικής μας και εμείς εδώ κάτω στην Ηλεία τη γνώση της αστρονομίας που δυστυχώς λείπει από τα σχολεία μας. Όσο για το πορτοκάλι όπως το λές. Η απόλαυση είναι να κόψεις ένα ώριμο πορτοκάλι από το δέντρο και να το καθαρίσεις επιτόπου με τα χέρια. Η δε καλλιέργεια θέλει μεράκι, βασικές γνώσεις χημείας και γεωπονίας γιατί δε γίνεται να τα περιμένεις όλα από το γεωπόνο και … χρήμα πολύ χρήμα, το αέναο πρόβλημα της Ελληνικής γεωργίας, υψηλό κόστος- χαμηλή τιμή στο χωράφι, μεγάλη τιμή στον πάγκο του μανάβη..
Το μεράκι είναι το πιο δύσκολο.
Ναι οι γεωργοί δουλεύουν για τους εμπόρους. Τους γεωργούς κακόμαθαν οι επιδοτήσεις. Και έτσι φτάσαμε να εισάγουμε τα πάντα (π.χ. σκόρδα από την Κίνα!).
Συνέχισε να μας δίνεις υλικό. Καλή συνέχεια Άρη.