web analytics

Σφαιρική και ευκλείδια γεωμετρία στο χειμερινό τρίγωνο

Ένα άρθρο γεμάτο γεωμετρία δε μπορείς παρά να το αφιερώσεις στο Κυριακόπουλο.

Θα δούμε τις ουράνιες και καρτεσιανές συντεταγμένες ενός αστέρα και τη χρήση τους στη μέτρηση γωνιωδών αποστάσεων, αποστάσεων όπως φαίνονται στον ουρανό και πραγματικών αποστάσεων δύο αστέρων. Επίσης θα δούμε την απλούστατη και πανέξυπνη μέθοδο μέτρησης αποστάσεων αστέρων μέσω της τριγωνομετρικής παράλλαξης. Οι τιμές που δίνονται και θα υπολογίσουμε είναι οι πραγματικές με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Άλλωστε έχουμε φτάσει με τους δορυφόρους του ESA να μετράμε γωνίες στον ουρανό της τάξης του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου της μοίρας(miliarcec).

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ή

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Παπαδάκης
16/12/2023 4:35 ΜΜ

Ωραίο το θέμα, σωστή η αφιέρωση.

Παραγωγέ παίρνεις άριστα (μιλάω για τα κομμένα, το κόψιμο του κλαδιού του πορτοκαλιού που βάζεις στο καφάσι). Οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων μπορούν να κρατήσουν την φωτογραφία και να συγκρίνουν την φωτογραφία με τα πορτοκάλια που είναι διαθέσιμα για αυτούς, γιατί δεν θα έχουν καμία σχέση. Καλά οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης (στις χώρες που έχω επισκεφτεί) τρώνε πορτοκάλια που προσωπικά τα πετάω, σε τιμές πολύ υψηλές.

Το θέμα Άρη είναι ότι το πορτοκάλι είναι φρέσκο, όταν το κόβεις, εκεί έχει την καλύτερη γεύση, αλλά δεν γίνεται να πιάσουν όλοι τα χωράφια. Τα δικά σου πορτοκάλια θα είναι ότι καλύτερο θα μπορέσουν να βρουν.. καλά να πάνε όλα εύχομαι..

Κώστας Παπαδάκης
16/12/2023 8:06 ΜΜ
Απάντηση σε  Ραμαντάς Άρης

Το μεράκι είναι το πιο δύσκολο.

Ναι οι γεωργοί δουλεύουν για τους εμπόρους. Τους γεωργούς κακόμαθαν οι επιδοτήσεις. Και έτσι φτάσαμε να εισάγουμε τα πάντα (π.χ. σκόρδα από την Κίνα!).

Συνέχισε να μας δίνεις υλικό. Καλή συνέχεια Άρη.