web analytics

Άσκηση – Μαθηματικουριά (και δίπλα λίγη τσικουδιά…)

45345645

Δύο κατακόρυφοι παράλληλοι αγωγοί μεγάλου μήκους, αμελητέας αντίστασης Αx και Γy απέχουν μεταξύ τους απόσταση l=1m. Αγώγιμη ομογενής ράβδος ΚΛ μήκους L=1m, μάζας m=0,2Kg και αντίστασης R=8Ω μπορεί να ολισθαίνει παραμένοντας συνεχώς οριζόντια και σε επαφή με τους κατακόρυφους αγωγούς, εμφανίζοντας τριβή Τ=1Ν, με τους κατακόρυφους αγωγούς. Στο πάνω μέρος, τα άκρα Α και Γ συνδέονται μέσω ενός αντιστάτη, αντίστασης R1=2Ω. Η όλη διάταξη βρίσκεται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης Β=1Τ, κάθετη στο επίπεδο, όπως στο σχήμα.

Σε μια στιγμή t0=0 ασκώντας κατάλληλη δύναμη στον αγωγό ΚΛ, τον θέτουμε σε κίνηση με ταχύτητα της μορφής υ=2ημ(0,5πt) (S.Ι).

Γ1. Να βρεθεί η θερμότητα λόγω φαινομένου Joule που παράγεται στους αντιστάτες σε χρόνο Δt=100Τ, όπου Τ η περίοδος της κίνησης.

Μέχρι εδώ η άσκηση δόθηκε ως διαγώνισμα σε γνωστό φροντιστήριο (μου την έφεραν μαθητές στο σχολείο)  Έχω κάνει μικρές τροποποιήσεις στα αριθμητικά δεδομένα.

………………………………………………………………………………………………………………

Η συνέχεια είναι δικό μου δημιούργημα και αφιερώνεται στους συναδέλφους που ισχυρίζονται:

«Ότι αν σε μονοδιάστατη κίνηση υλικού σημείου σε άξονα x’x ενεργούν δυνάμεις που εξαρτώνται μόνο από τη θέση ,δηλαδή η αλγεβρική τιμή τους δίνεται από τη σχέση F=F(x) τότε αυτές οι δυνάμεις προέρχονται από δυναμική ενέργεια, με συνέπεια να διατηρείται σταθερή η μηχανική ενέργεια του υλικού σημείου!!!”»

Εδώ το υλικό σημείο αντιστοιχεί στο κέντρο μάζας της ράβδου, δηλαδή το μέσο της.

Ενώ όμως γράφουν ότι «ενεργούν δυνάμεις που εξαρτώνται μόνο από τη θέση», δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η πρόταση, και νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν απαλοιφή του χρόνου ή της ταχύτητας, στην εξίσωση μιας χρονοεξαρτώμενης δύναμης και έτσι να εμφανίζουν την εξίσωση της δύναμης σαν συνάρτηση της θέσης!!!

Με άλλα λόγια το αν η δύναμη είναι χωροεξαρτώμενη ή χρονοεξαρτώμενη είναι θέμα μαθηματικής γραφής μιας σχέσης!!! Δεν κρύβεται καμιά φυσική πραγματικότητα από πίσω…

………………………………………………………………………………………………

Γ2.  Να γράψετε την εξίσωση απομάκρυνσης χρόνου x=f(t) και να χαρακτηρίσετε το είδος της κίνησης του ΚΜ της ράβδου

Γ3.  Να υπολογίσετε την ολική ενέργεια της ταλάντωσης και να γράψετε την εξίσωση που εκφράζει την Αρχή Διατήρησης της Μηχανικής Ενέργειας της ράβδου.

Γ4.  Υπολογίστε το έργο της συνισταμένης δύναμης στον αγωγό ΚΛ σε χρονικό διάστημα Δt=100Τ, όπου Τ η περίοδος της κίνησης.

Γ5. Για το σύστημα ράβδου-κύκλωμα-Γη, η ενέργειά του παραμένει σταθερή;

Συνέχεια Εδώ

Σχόλιο:

Το μόνο περίεργο είναι ότι δεν βρέθηκε ένας επιστήμονας να πει στους ηγέτες του κόσμου τούτου, ότι η ενέργεια είναι ένα μαθηματικό μέγεθος, το οποίο λύνεται με μια απαλοιφή μιας μεταβλητής, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να κάνει δύο παγκόσμιους πολέμους, για την ενέργεια, αλλά και διαρκώς να πολεμά και να αγωνιά για μια μαθηματική οντότητα…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
57 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Θοδωρή.
Μου άρεσε το ευθυμογράφημα.
Από το βιβλίο του Taylor:
Απόσπασμα:
comment image

Το πλήρες τμήμα του βιβλίου:

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Γεια σας παιδιά. Θοδωρή διαβάζοντάς το, ένιωσα σαν να είχα πιεί κακής ποιότητας τσικουιδιά και μ έστειλε… αδιάβαστο.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
28/01/2024 8:18 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή.
Ωραίες ιδέες αλλά και εκμετάλευση ενός έτοιμου περιβάλλοντος, λόγω διαγωνίσματος.
Μια ερώτηση για το θέμα. Πώς αναπτύσσεται αυτή η τριβή στην ράβδο που πέφτει;
Επί της ουσίας βέβαια, είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό, ότι η ενέργεια δεν είναι μια μαθηματική σχέση. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδίδουμε κατά βούλιση.
Φαντάσου να μπορούσαμε να πούμε ότι γράφοντας μια εξίσωση για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας, θα αποδίδαμε ενέργεια σε αυτό (ισοδύναμα θα το γεμίζαμε βενζίνη!!!) και δεν θα χρειαζόταν να ξοδέψουμε τίποτα…
Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η παραπάνω “μαθηματικουριά”; (λέξη και αυτή…)
Ότι έχεις μια γεννήτρια η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια, της οποίας η ενέργεια διατηρείται!!!
Και μεις πληρώνουμε ακόμη τη ΔΕΗ για το ρεύμα που μας παρέχει…

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Θοδωρή καλημέρα.
Πολύ ωραίο παράδειγμα που δεν χωρά αμφισβήτηση αυτά που συζητούνται το τελευταίο διάστημα για τη διατήρηση της μηχανικής ενέργειας και τις προϋποθέσεις αυτής . Το θέμα είναι κατά πόσο θα είμαστε συνεπείς κι σοβαροί στο να μεταφραζουμε σωστά τα αποτελέσματά μας

Γεώργιος Βουμβάκης
28/01/2024 10:05 ΠΜ

Γειά σου Θοδωρή. Ας σταματήσει επιτέλους η φτηνή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με πλήρη αλλοίωση και διαστρέβλωση αυτών που λέω! Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος! Που σημαίνει ότι υπάρχει μονάδα μέτρησης και όργανο μέτρησης της όπως οι μετρητές της ΔΕΗ που μετρούν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε. Δεν είναι απλά μαθηματικό σύμβολο. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη δυναμική ενέργεια!
Το ότι όλοι οι φυσικοί Νόμοι διατυπώνονται μαθηματικά σημαίνει ότι είναι μόνο μαθηματικές σχέσεις;;;
Η κίνηση σώματος είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Υπάρχει η κινηματική, δυναμική και ενεργειακή περιγραφή της! Όλες είναι μαθηματικές περιγραφές ενός φυσικού φαινομένου. Μιας συγκεκριμένης κίνησης εν προκειμένω! Αυτή η μαθηματική περιγραφή βασίζεται σε φυσικούς Νόμους που έχουν επιβεβαιωθεί πειραματικά! Για αυτό και οδηγεί σε ακριβή μετρήσιμα αποτελέσματα! Στη φυσική για την μελέτη των φαινομένων επινοούνται τα διάφορα φυσικά μεγέθη που ορίζονται με μαθηματικές σχέσεις όπως η μαγνητική ροή που οδηγούν στη μαθηματική διατύπωση των Νόμων, του Νόμου του Faraday για παράδειγμα. Εμείς οφείλουμε να κατανοούμε σε βάθος και να εφαρμόζουμε τις ισχύουσες, συνεπώς πειραματικά επιβεβαιωμένες, φυσικές θεωρίες, με συνέπεια και ακρίβεια! Να μην τις παρερμηνευουμε!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Διονύση υπάρχει μαθηματική σχέση (η F=-gradU) η οποία υπολογίζει μόνο τη δύναμη του πεδίου. Δηλαδή μόνο τη σχετιζόμενη με δυναμική ενέργεια.
Φαίνεται και στο κείμενο του Taylor καθαρά.
Οι άλλες δυνάμεις εκφράζονται μαθηματικά, όμως σχετίζονται με δυναμική ενέργεια. Αυξάνουν ίσως ή ελαττώνουν την ενέργεια.

Γεώργιος Βουμβάκης
28/01/2024 11:24 ΠΜ

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ πάλι με περιπτωσιολογία. Όμως εφόσον συνεχίζετε να το κάνετε σε διθυραμβικούς τόνους, θα ασχοληθώ και με τούτη δημοσίευση . Η πειραματικά επιβεβαιωμένη Θεωρητική Μηχανική με προμετωπίδα την ΑΔΕ και πάλι θα θριαμβεύσει . Προηγούνται όμως άλλα. Κυριακή γαρ.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο αντί του “περιπτωσιολογία” θα έλεγα “αντιπαράδειγμα”.
Ένα αντιπαράδειγμα από τη φύση του περιπτωσιολογεί.

Γεώργιος Βουμβάκης

Ερώτηση 1. Υπολογίστε το έργο της εξωτερικής δύναμης σε χρόνο Δt=100T .Υπάρχει απάντηση; Αν ναι ποια είναι και ποια η φυσική σημασία της;
Ερώτηση 2. Αν ήταν θέμα πανελληνίων και δινόταν το ερώτημα : “Σχεδιάστε τη γραφική παράσταση της ενέργειας της ράβδου στη χρονική διάρκεια των δύο πρώτων περιόδων της αατ”. Ποια θα ήταν η απάντηση;

Γεώργιος Βουμβάκης

Ψυχραιμία Θοδωρή! Συμφωνώ με την απάντηση στην ερώτηση 1. Δεν πήρα καμία απάντηση στην ερώτηση 2. Μόνο με μαλώνεις. Μου απαγορεύεις να θέτω ερωτήματα; Τι συμβαίνει με την ενέργεια της ράβδου; Παραμένει σταθερή ή μεταβάλλεται; Και αν θεωρείς ότι μεταβάλλεται πως μεταβάλλεται;;; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της αντιπαράθεσής μας! Υπαγορεύεις στους μελλοντικούς θεσμοδότες τι θέματα θα βάλουν ; Η ερώτηση 2 είναι σαφέστατη και επιδέχεται αντίστοιχης απάντησης!!!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γιώργο με κάποιο αυθαίρετο ύψος αναφοράς οι γραφικές παραστάσεις των τριών ενεργειών:
comment image

Απόλυτη συνέπεια με τις εξισώσεις του Θοδωρή.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος