web analytics

Πού “τελειώνει” το Βαρυτικό Πεδίο της Γης;

1-272x162

Μια λυκειακή προσέγγιση

Παραδοχές:

-Θεωρούμε πως μόνο η μάζας της Γης δημιουργεί βαρυτικό πεδίο, δηλαδή αγνοούμε την επίδραση άλλων ουρανίων σωμάτων και κυρίως την επίδραση της μάζας του Ήλιου

-Θεωρούμε την Γη ακίνητη

-Θεωρούμε πως δεν υπάρχει αντίσταση από την ατμόσφαιρα κατά την κίνηση του σώματος εντός αυτής

Ι) Να υπολογίσετε την ελάχιστη ταχύτητα που πρέπει να αποκτήσει ένα σώμα στην επιφάνεια  της Γης, μάζας ΜΓ και ακτίνας RΓ, ώστε κινούμενο υπό την επίδραση μόνο του βάρους του να διαφύγει από το βαρυτικό πεδίο της Γης. Η ταχύτητα αυτή ονομάζεται ταχύτητα διαφυγής

ΙΙ) Το βαρυτικό πεδίο της Γης εκτείνεται σε ύψος από την επιφάνεια της Γης τουλάχιστον:

α)  h=25RΓ   β)  )  h=100RΓ   γ) )  h=400RΓ   δ) )  h=425RΓ

Επιλέξτε και αιτιολογείστε.

Οι αναφερόμενες τιμές είναι προσεγγιστικές.

Συνέχεια Εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
21 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
02/02/2024 6:58 ΠΜ

Θοδωρή καλημέρα.

Χαίρομαι γιατί πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο γίνονται εύλογες προσεγγίσεις και προκύπτει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Αυτή η αντίληψη εφαρμόζεται εδώ και εδώ.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Ανδρέας Βαλαδάκης
Μίλτος Καδιλτζόγλου

Καλημέρα Θοδωρή.
Ουσιαστική ανάρτηση, σε μία ερώτηση που τίθεται στην πράξη κατά τη διδασκαλία.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πάρα πολύ έξυπνο!!
Ενδιαφέρον θα είχε και μια προσέγγιση τρίτου δεκαδικού ψηφίου.
Έτσι θα βρίσκαμε ότι η έκταση τείνει στο άπειρο.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
02/02/2024 3:08 ΜΜ

Γεια σου Θοδωρή.
Η  αξία της είναι, νομίζω, ακριβώς στο ότι δείχνει την σημασία των προσεγγίσεων στη μελέτη των φυσικών φαινομένων, ώστε  να αποφύγουμε του απειρισμούς. Την θεωρώ σαν ευκαιρία  για να μιλήσει κανένας για τις προσεγγίσεις σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνάρτηση είναι π. χ. εκθετική αύξουσα ή φθίνουσα. Άρα σε ασκήσεις επαγωγής για το πότε έχω πρακτικά ορική ταχύτητα ή στους χρόνους απόκρισης κυκλώματος αυτεπαγωγής.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλό μεσημέρι σε όλους
πολύ καλή, Θοδωρή
να προσγειωθούμε (και μεταφορικά)
προσεγγίσεις κάνουμε παντού

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Θοδωρή.
Εξαιρετική.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
02/02/2024 10:00 ΜΜ

Καλησπέρα Θοδωρή. Πολύ καλή, αφού αποτελεί ερώτηση αρκετών μαθητών και όχι μόνο.
Η πρώτη θεωρητική απάντηση που έρχεται στο νου είναι ότι εκτείνεται μέχρι το άπειρο. Όμως τι θα πει άπειρο; Ακόμα και το σύμπαν είναι πεπερασμένο. Άρα ορθώς αρχίζουμε τις προσεγγίσεις.
Θεωρώντας τη Γη μόνη της, βρίσκεις 2,7 . 10^6 km.
Αν όμως σκεφτούμε ότι η Γη είναι δορυφόρος του Ήλιου, ο οποίος έχει τον κυρίαρχο ρόλο για το που σταματάει το βαρυτικό πεδίο της Γης, έρχεται η σφαίρα Hill, που εκτείνεται μεταξύ των σημείων Lagrange L1 και L2, που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής των κέντρων Γης – Ήλιου.
Η ακτίνα αυτής της σφαίρας βγαίνει περίπου 1,5 . 10^6 km, στην αντίθετη από τον Ήλιο περιοχή, ενώ η επίδραση του Ήλιου καθιστά μικρότερη την ακτίνα στην περιοχή ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Πιο ακριβείς υπολογισμοί δίνουν τη σφαίρα επιρροής της Γης, περίπου στα 0,92 . 10^6 km.
comment image

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
02/02/2024 10:51 ΜΜ

Θοδωρή ενδιαφέρουσα η ανάλυση σου. Όμως τα ορια θελουν λιγο προσοχη διοτι ευκολα διαφοροποιούνται . Παρακατω προσπαθω να δειξω αυτό ακριβως :
comment image

Διονύσης Μάργαρης
03/02/2024 8:26 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή και συγχαρητήρια για την προσέγγιση το θέματος του απείρου!
Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον Άρη (καλημέρα Άρη):
 δείχνει την σημασία των προσεγγίσεων στη μελέτη των φυσικών φαινομένων, ώστε να αποφύγουμε του απειρισμούς. Την θεωρώ σαν ευκαιρία για να μιλήσει κανένας για τις προσεγγίσεις σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνάρτηση είναι π. χ. εκθετική αύξουσα ή φθίνουσα. Άρα σε ασκήσεις επαγωγής για το πότε έχω πρακτικά ορική ταχύτητα ή στους χρόνους απόκρισης κυκλώματος αυτεπαγωγής.”
Να αναφέρω και ένα παράδειγμα, που χρησιμοποιούσα στην τάξη, όταν αναφερόμαστε στον ευθύγραμμο αγωγό απείρου μήκους.
Έστω ο αγωγός του σχήματος μήκους l=1m και δύο σημεία Α και Γ.

comment image

Στα σημεία Α και Γ στέκονται δύο μυρμήγκια. Τι βλέπει το μυρμήγκι στο Α; Κοιτάζει δεξιά, κοιτάζει αριστερά και “βλέπει ένα σύρμα, μέχρι εκεί που πιάνει το μάτι του”! Θεωρεί άπειρο τον αγωγό.
Αυτό στο Γ; Προφανώς βλέπει ένα σύρμα με μήκος 3-4 φορές της απόστασής του από αυτό και δεν το αντιμετωπίζει σαν σύρμα απείρου μήκους.
Σήμερα; Σήμερα αν είχε παραμείνει στην ύλη η εξίσωση 4.2, θα μπορούσε να προχωρούσε η συζήτηση, βάζοντας και τις σχετικές προσεγγίσεις για το συνθ, όταν η γωνία θ, έπαιρνε τις τιμές θ=88° ή 89° ή 89,9°…

Κώστας Παπαδάκης
03/02/2024 10:13 ΠΜ

Ωραία η παρουσίαση και πρωτότυπη.

Ενδιαφέρουσα η σκέψη να βρούμε τα όρια του βαρυτικού πεδίου της Γης, όταν όμως έχουμε μόνο την Γη.

Το μοντέλο μας, η Γη χωρίς την επίδραση του Ήλιου, δίνει μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση και συζήτηση για τα όρια που μου άρεσε.

Προσωπικά θα τόνιζα στο τέλος πως η διαφορά της Φυσικής που διδάσκουμε με την πραγματικότητα είναι πως οι τιμές που παίρνουμε με τις μετρήσιμες τιμές έχουν μεγάλη απόκλιση.

Θεωρώ πως οι μαθητές έχουν να κερδίσουν από την μελέτη που κάνεις, αλλά θα τους είναι δύσκολο να διαχωρίσουν το ότι τους διδάσκουμε μια “προσομοίωση”. Για αυτό και θεωρούν πως η Γη (τόσο σημαντική για εμάς τους κατοίκους της) έχει μια άπειρη επίδραση στα πάντα, (όπως αναφέρεις για τους μαθητές).

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
03/02/2024 10:32 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή,
νομίζω πως ο Κώστας ο Ψυλάκος έχει δίκιο. Αν υπήρχαν μόνον οι επιλογές α, β και γ, τότε θα ήταν σωστή η γ! αν υπήρχε άλλη μία επιλογή h=550R, θα ήταν σωστή αυτή!
Όπως έδωσε την συνάρτηση ο Κώστας γίνεται φανερό ότι στην ταχύτητα διαφυγής το ύψος γίνεται άπειρο, άρα πολύ μικρές μεταβολές της ταχύτητας οδηγούν σε τεραστιες μεταβολές στο ύψος. Ποιο κλάσμα v/vδ θεωρείτε “σωστό” για την προσέγγιση;
comment image

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
03/02/2024 12:41 ΜΜ

Καλησπέρα Θοδωρή
Θα περίμενα εσύ να αιτιολογήσεις του 425R ως την σωστή επιλογή. Γιατί αυτό είναι σωστό και όχι το 555R για παράδειγμα; Αυτήν είναι η ουσία της ερώτησης που
θέτω.
Και την θέτω σε ανάρτησή σου σε ένα ιστότοπο φυσικής, όπου εσύ στην απάντησή σου εμπεριέχεις τα “Όποιος θεωρεί πως η μεθοδολογία είναι λάθος, απλά δεν το διδάσκει… ή ακόμα περισσότερο το δείχνει ως παράδειγμα για αποφυγή… Περίμενα πως θα υπάρχουν ενστάσεις για περισσότερους από έναν λόγους….”
Δεν σε καταλαβαίνω.