Στο σχήμα βλέπετε δυο ομογενή μαγνητικά πεδία κατακόρυφα που εκτείνονται σε ορισμένες ευρείες περιοχές.Από το σημείο Α βάλεται την t=0 ένα θετικά φορτισμένο σωματίδιο με ειδικό φορτίο q/m ,με ταχύτητα οριζόντια υ0 πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο όπως στο σχήμα.Το σωματίδιο θα κινηθεί μέσα στο ΜΠ με ένταση Β1 ,θα βγεί εκτός του πεδίου και αφου διατρέξει το χώρο εκτός των ΜΠ, θα περάσει στο δεύτερο πεδίο Β2 και θα βγεί απ’αυτό στο σημείο Α.
- Να περιγράψετε τις κινήσεις του σωματιδίου και να βρείτε τη σχέση μεταξύ Β1 και Β2 .
- Να υπολογίσετε τη χρονική στιγμή Τ εξόδου από το Β2
- Η συνέχεια …σε Word και σε pdf
Καλημέρα Παντελή.Βλέπω να κινούμαστε σήμερα σε παράλληλες διαδρομές!!!
Είσαι στην Κρήτη ή επέστρεψες;
Γειά σου Παντελή. Ωραία άσκηση! Σημείο εισόδου του φορτισμένου σωματιδίου Α στο Β1, και σημείου εξόδου Α από το Β2, έχουν ενδελεχή μελέτη από τον υποψήφιο, προκειμένου να επιλύσει το θέμα!
Δεν διάβασα τη λύση, ούτε την έλυσα, αλλά προβλέπω να είναι δέσμιο το σωματίδιο στο χώρο των πεδίων!
Να είσαι πάντα καλά.
Καλησπέρα Διονύση, καλησπέρα Πρόδρομε.
…σ’ άλλους παραλλήλους Διονύση, κοντινοί οι μεσημβρινοί (αν δεν έχεις δραπετεύσει) .Το χωριό με χρειάζεται για λίγο ακόμη και το χρειάζομαι για όσο μπορώ.
Πρόδρομε χαίρομαι που την κατατάσσεις στις “ωραίες” ,όμως δεν το βλέπω δέσμιο των ΜΠ το σωματίδιο αφού επιστρέφοντας στο Α έφυγε ολοταχώς στην ευθεία ΑΧ.
Να είστε καλά αμφότεροι
Γεια σου Παντελή ωραία το επέστρεψες στην αρχική του θέση Α το σωμάτιο!!! Αν δεν έκανα λάθος στις πράξεις νομίζω ότι το αν θα γυρίσει η όχι το σωματίδιο στο Α αναλόγως της γωνίας φ εξαρτάται από το πηλίκο των μέτρων των δυο εντάσεων των μαγνητικών πεδίων.
Καλημέρα Παύλο
Πολύ καλή η “διερευνητική” πρόταση σου…η οποία φαίνεται ορθή αφού με φ=45 επαληθεύει τη σχέση των Β1, Β2
Αρχικά το πάλευα ζητώντας “1) Να προσδιορίσετε το σημείο εξόδου του σωματιδίου από το Β2 ,περιγράφοντας τις κινήσεις του.”, όμως κάπου μπέρδεψα τη σκέψη μου και τ’ άλλαξα στο απλούστερο…
Σ’ ευχαριστώ για τη ματιά σου
Καλησπέρα Παντελή. Πολύ καλή, με τη Γεωμετρία να παίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε μας συνηθίζεις.
Το ΑΚΔΓ είναι τετράγωνο, ΑΚ = ΑΓ, R2 = 2R1
Στο (3) ερώτημα πρωτoτύπησες ζητώντας Δυ αντί του συνήθους Δp.
Αν έχω καταλάβει σωστά το σωματίδιο βγαίνει από το ΜΠ1, είναι πολύ μακριά από το q δε δέχεται κάποια δύναμη, κάνει ΕΟΚ, μπαίνει στο ΜΠ2, όπου σίγουρα δεν το επηρεάζει το q και βγαίνει στο Α.
Άρα το ΘΜΚΕ είναι από το Α στο Σ (γράφεις Γ).
Επίσης στην απάντηση βάλε 4)
Γειά σου Ανδρέα.
Η Γεωμετρία αναπόφευκτη στην περιοχή αυτή.
Στο
54i) εξηγώ ότι από το Α μέχρι το Γ το σωματίδιο είναι εκτός πεδίου του Q οπότε διατηρεί την ταχύτητά του και γιαυτό στο 4ii) εφαρμόζω το ΘΜΚΕ από το Γ μέχρι το Σ. Εννοείται πως δεν αλλάζει κάτι αν το εφάρμοζα από το Α στο Σ.Ως προς την αρίθμηση ,έγινε ένα άλμα
Σ’ ευχαριστώ