Τρεις κινήσεις, τρεις χρόνοι.

Ένα σώμα αφήνεται να πέσει ελεύθερα από ορισμένο ύψος h και φτάνει στο έδαφος μετά από χρόνο 1s, με ταχύτητα υ1.

  1. Να υπολογισθεί το ύψος h, καθώς και η ταχύτητα υ1, με την οποία το σώμα φτάνει στο έδαφος.
  2. Το ίδιο σώμα αφήνεται να ολισθήσει από την κορυφή ενός λείου κεκλιμένου επιπέδου κλίσεως θ, από το ίδιο ύψος h και φτάνει στην βάση του κεκλιμένου επιπέδου μετά από χρόνο 5/3s με ταχύτητα υ2. Αφού προσδιορίσετε την κλίση του κεκλιμένου (την γωνία θ ή κάποιον τριγωνομετρικό αριθμό της γωνίας, όπως ημθ ή συνθ), να υπολογίσετε την επιτάχυνση με την οποία κινήθηκε το σώμα, καθώς και την ταχύτητα υ2.
  3. Αν το επίπεδο δεν ήταν λείο και αφήσουμε ξανά το σώμα από την κορυφή του να ολισθήσει, χρειάζεται χρόνο 2,5s, μέχρι να φτάσει στην βάση του επιπέδου.

α) Να υπολογισθεί η επιτάχυνση με την οποία κινήθηκε το σώμα, καθώς και η τελική του ταχύτητα.

β) Να βρεθεί το μέτρο της τριβής που ασκήθηκε στο σώμα, αν έχει μάζα m=0,6kg.

Δίνεται g=10m/s2, ενώ η αντίσταση του αέρα θεωρείται αμελητέα.

Η απάντηση με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Παπαδάκης
07/02/2024 10:37 ΜΜ

Ωραία η “ανάλυση”, συγκινητική η αφιέρωση.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Καλό ταξίδι στον φίλο σου Διονύση, συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Μερικές σκέψεις ενός 16χρονου που παρακολουθεί το ylikonet

“Διάβασα κάπου στο ylikonet πως όταν ένα σώμα ολισθαίνει σε πλάγιο επίπεδο και δέχεται τριβή ολίσθησης, αν του ασκήσουμε δύναμη F αντίθετη της τριβής, διατηρείται η μηχανική του ενέργεια.

Σκέφτηκα λοιπόν στο ερώτημα (iii) πως αν ασκήσουμε  δύναμη F αντίθετη της τριβής, το σώμα θα φτάσει στη βάση του επιπέδου σε χρόνο 2,5s με ταχύτητα 10m/s.

Συνεπώς, αν ασκήσουμε  δύναμη F αντίθετη της τριβής, το δάπεδο έπαψε να είναι τραχύ και έγινε λείο, οπότε τώρα στο λείο δάπεδο διατηρείται και η μηχανική ενέργεια, σύμφωνα και με τα παλαιά βιβλία φυσικής ενός κάποιου Καίσαρα….

Τελικά νομίζω πως η τριβή δεν εξαρτάται από τη φύση των επιφανειών, αλλά από το ποιες δυνάμεις ασκούνται στο σώμα……

Κατά συνέπεια, η διατήρηση της μηχανικής ενέργειας δεν καθορίζεται από την ύπαρξη ή μη, της τριβής ολίσθησης , αφού όλα τελικά εξαρτώνται από το ποιες δυνάμεις ασκούμε εμείς στο σώμα….

Ωραία που είναι η φυσική……”

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Συλληπητήρια για τον Ηλία. Για όσους μένουμε πίσω ας εκτιμούμε τα απλά καθημερινά πράγματα, την υγεία και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Εξαιρετική ανάρτηση, που μας πηγαίνει ομαλά στην επίδραση της τριβής ολίσθησης στην κινηματική του σώματος. Πριν ασχοληθούμε με τη φύση και το νόμο της.
Σε ευχαριστούμε.