web analytics

Μεταβάλλοντας την απόσταση των πλακών του επιλογέα

Από μία πηγή ιόντων υδρογόνου Η+ εξάγονται τα δύο από τα τρία ισότοπα του υδρογόνου, το πρώτιο,  1Η και  το δευτέριο, 2Η. Τα ισότοπα εξέρχονται με σχεδόν μηδενική ταχύτητα από την πηγή και επιταχύνονται από τάση V1= 200V.

Κατόπιν περνούν μέσα από σχισμή (σημείο Ο) και εισέρχονται σε έναν επιλογέα ταχυτήτων όπου συνυπάρχουν ένα ομογενές ηλεκτρικό πεδίο μέτρου έντασης Ε1 και ένα ομογενές μαγνητικό πεδίο μέτρου έντασης Β1= 0,02Τ. Το ομογενές ηλεκτρικό πεδίο δημιουργείται από έναν επίπεδο πυκνωτή οι πλάκες του οποίου βρίσκονται σε σταθερή διαφορά δυναμικού V και απέχουν αρχικά απόσταση d.

Τα ιόντα που κινούνται ευθύγραμμα και εξέρχονται από τον επιλογέα ταχυτήτων περνούν μέσα από δεύτερη σχισμή, σημείο Κ και μπαίνουν σε δεύτερο ομογενές μαγνητικό πεδίο μέτρου έντασης Β2=0,04Τ, κάθετο στο επίπεδο της σελίδας και φορά όπως φαίνεται στο σχήμα. Αφού τα ιόντα διαγράψουν ημικύκλιο προσπίπτουν σε μια φωτογραφική πλάκα, όπου και αφήνουν ίχνη.

Δίνονται οι μάζες των ισοτόπων του υδρογόνου m1Η =1,6·10-27kg, m2Η  =3,2·10-27kg και το φορτίο του πρωτονίου qp=1,6∙10-19C, . Να αγνοηθούν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.

i) Για μία κατάλληλη απόσταση των πλακών του πυκνωτή στον επιλογέα ταχυτήτων, παίρνουμε μία μόνο τροχιά στο δεύτερο μαγνητικό πεδίο αδυνατώντας να διαχωρίσουμε τα ισότοπα. Εξηγήστε γιατί συμβαίνει αυτό.

 Εάν γνωρίζουμε ότι η τροχιά που διαγράφουν τα ιόντα στο δεύτερο πεδίο είναι τα ιόντα του πρωτίου, τότε:

ii) Να βρείτε την ταχύτητα με την οποία εισέρχονται τα ισότοπα του πρωτίου στον επιλογέα ταχυτήτων.

 iii) Να βρείτε την ακτίνα της κυκλικής τροχιάς στο δεύτερο πεδίο και το μέτρο Ε1 της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου.

iv) Να βρείτε την ποσοστιαία μεταβολή στην απόσταση των πλακών του πυκνωτή προκειμένου να περάσουν από τον επιλογέα ταχυτήτων τα ισότοπα του δευτερίου και να εισέλθουν στο δεύτερο πεδίο.

v) Αν στην παρακάτω εικόνα αναπαρίσταται η τροχιά των ισοτόπων του πρωτίου στον επιλογέα ταχυτήτων αν εισέρχονταν σε αυτόν με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με αυτή που εισέρχονταν αρχικά, να βρείτε την επιτάχυνση ενός σωματιδίου στη θέση Α του σχήματος.

 

Screenshot-2

Απάντηση

σε word ή σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παύλος Αλεξόπουλος

Γεια σου και από εδώ Χρήστο. Πολύ ωραία άσκηση με το 5ο ερώτημα να ξεχωρίζει, ιδίως για τον τρόπο που δείχνεις ότι η ταχύτητα είναι ίση με μηδέν! Ευχαριστούμε πολύ!

Διονύσης Μάργαρης
18/02/2024 1:18 ΜΜ

Καλό μεσημέρι Χρήστο.
Πολύ δυνατή άσκηση, πάνω σε ένα θέμα, το οποίο έχει κάποιες λεπτές αποχρώσεις, στις οποίες ο μαθητής χάνεται εύκολα.
Όσο για το τελευταίο ερώτημα, ξανά … η κυκλοειδής καμπύλη!

Διονύσης Μάργαρης
18/02/2024 7:01 ΜΜ

Καλησπέρα Χρήστο.
Η τροχιά, “δεν μοιάζει” με κυκλοειδή, είναι κυκλοειδής.
Πρόσφατα έβαλα στο φόρουμ, το θέμα:

Η αρχή της επαλληλίας και το σύνθετο πεδίο

όπου γίνεται αναφορά και σε μια παλιότερη ανάρτηση του 2010, όπου είχα δώσει μορφές τροχιών και που γίνεται αναφορά στην κυκλοειδή.

Τελευταία διόρθωση1 έτος πριν από Διονύσης Μάργαρης