Η τομή ενός ομογενούς μαγνητικού πεδίου, στο επίπεδο της σελίδας, είναι το ορθογώνιο ΑΒΓΔ του σχήματος. Ένα φορτισμένο σωματίδιο εισέρχεται με ταχύτητα υ1, στο μαγνητικό πεδίο, κάθετα στην πλευρά ΓΔ, στο σημείο Ε και μετά από χρόνο t1=3ms, εξέρχεται από αυτό, στο σημείο Ζ.
i) Να προσδιορίσετε το κέντρο Κ της κυκλικής τροχιάς, που διαγράφει το σωματίδιο μέσα στο μαγνητικό πεδίο.
Σε μια επανάληψη του πειράματος, το ίδιο σωματίδιο, εισέρχεται ξανά στο πεδίο στο ίδιο σημείο Α, με διπλάσια ταχύτητα (υ2=2υ1), η οποία σχηματίζει γωνία φ, με την πλευρά ΓΔ, όπως στο σχήμα και εξέρχεται ξανά από το σημείο Ζ.
ii) Να αποδείξετε ότι το κέντρο Ο της κυκλικής τροχιάς του σωματιδίου, όταν έχει ταχύτητα υ2, βρίσκεται πάνω στην μεσοκάθετο της ΕΖ.
iii) Για την γωνία φ ισχύει:
α) φ ≤ 45°, β) 45° < φ < 60°, γ) φ ≥ 60°.
iv) Το χρονικό διάστημα t2, που το σωματίδιο κινείται μέσα στο πεδίο, την δεύτερη φορά, είναι ίσο:
α) t2=1ms, β) t2=1,5ms, γ) t2=3ms.
Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
Καλημέρα και από εδώ Διονύση. Όμορφη άσκηση ευχαριστούμε πολύ! Για την αυτεπαγωγή τον δρόμο έδειξε ο Γιώργος (Σφυρής) αυτόν να κατηγορήσεις!:)
Δεν σε κατηγόρησα Παύλο!!!
Ένας τρόπος για αυτοκριτική, ήταν.
Εγώ έχασα από ό,τι φαίνεται, το πως το λένε στα νεοελληνικά;
Το … timing;
Το ξέρω Διονύση, έχω βάλει φατσούλα στο τέλος, αστειευόμουν. Δεν θυμόμουν πως μπαίνει κανονική φατσούλα και έβαλα με τα σύμβολα: 🙂 . Τώρα τα κατάφερα!
Καλημέρα Διονύση. Τι κι αν έχασες το timing; Υπάρχουν κι οι επαναλήψεις…
Καλησπέρα Αποστόλη και ευχαριστώ για το σχόλιο.
ναι, υπάρχουν πάντα και οι επαναλήψεις και μάλλον σε αυτή τη φάση έχουν φτάσει οι περισσότεροι υποψήφιοι, ανεξάρτητα απο πού βρίσκονται στο σχολείο τους…
Διονύση καλησπέρα.
Πολύ ωραίο το στήσιμο της να το κάνεις ισόπλευρο το τρίγωνο.
Καλησπέρα Χρήστο.
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Καλησπέρα Διονύση. Πολύ καλή. Ο χρόνος παραμονής μέσα στο πεδίο είναι κλάσμα της περιόδου, που εξαρτάται από την επίκεντρη γωνία. Αυτή είναι διπλάσια της φ, αφού η φ είναι υπό χορδής και εφαπτομένης. Θα την κρατήσω για επανάληψη ή διαγώνισμα.
Στην εκφώνηση γράφεις s αντί για ms.
Καλησπέρα Ανδρέα και σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Το ms διορθώθηκε…